Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Törésteszt grizzlyvel

2001.12.04. 14:54
Vasárnap élesben is bemutatkozik a világ első grizzlyálló páncélja, amelyet az IgNobel-díjas és Guinness-rekorder kanadai csodabogár, Troy Hurtubise tizenöt évi munkával, százezer dollárból fejlesztett ki. A titániumot is tartalmazó páncél kamion és lőfegyverek ellen már hatásosnak bizonyult, de ez lesz az első alkalom, hogy egy több mint féltonnás grizzlyvel szemben kell megvédenie feltalálóját.

Troy Hurtubise egy 585 kilós kodiak grizzlyvel száll szembe a speciális védőöltözetben, amelyet tizenöt éve tökéletesít, miután 1985-ben túlélt egy medvetámadást. A North Bay-ben (Ontario) élő ócskavaskereskedő eddig százezer dollárt fordított a különleges védőöltözet kifejlesztésére, amelyhez bevallottan a Robocop című filmből merítette az inspirációt.

A páncélhoz műanyagot, gumit, láncot, rozsdamentes acélt, titániumot és sok ezer méter szigetelőszalagot használt fel, és igen alapos teszteknek vetette alá: másfél mázsás fatörzset ejtett rá, tizennyolcszor vetette egy 50 kilométer per órás sebességgel közeledő, három tonnás kamion elé, és többrendbeli támadásnak tette ki baltákkal, nyilakkal, bézbólütőkkel és lőfegyverekkel felfegyverzett hordák részéről. A feltaláló minden teszt során a páncélban tartózkodott, és eddig egyetlen karcolást sem szenvedett, ám azt még nem próbálta ki, az öltözet vajon megfelel e tulajdonképpeni céljának.

A végső tesztre tehát vasárnap kerül sor, amikor a féltonnás vadállat tíz percig marcangolja majd a páncélt - a próbatétel pontos helyét nem hozták nyilvánosságra. A töréstesztre kiválasztott grizzly szelidített példány, aki többször szerepelt már tévéreklámokban is, idomára parancsára azonban könyörtelenül támadni fog. Troy Hurtubise arra számít, hogy a páncél minden korábbinál nagyobb sérüléseket szenved majd: "A bézbólütő, a fejsze vagy a kamion semmiség volt ehhez képest, a medve valószínűleg lejut a titániumig" - nyilatkozta a New Scientistnek.

A "Project Grizzly Kutatócsoport" fáradhatatlan agytrösztje eddig két jelentős elismerést könyvelhetett el: 1998-ban a hülyeség Nobel-díjaként számontartott harvardi IgNobel Díjat nyerte el "Biztonság és Mérnöki Teljesítmény" kategóriában, a 2002-es Guinness Rekordok Könyvében pedig minden idők legdrágább védőöltözetének megalkotójaként említik. Hurtubise számára az igazi elismerést azonban az jelentené, ha a vasárnapi derbi során nem sérülne meg, ezáltal bizonyítva páncélja medveállóságát. Hősünk sorsáról jövő héten hírt adunk.