H2K - Hackerkonferencia New Yorkban

2000.07.23. 22:33
Jello Biafra, a Dead Kennedys technoanalfabéta frontembere "Tartsd távol a gyereked a templomtól" feliratos pólóban, a globalizáció, a kapitalizmus, a rendőrség, valamint a pocsék kaját áruló gyorséttermek elleni kirohanásokkal tarkított, gyújtó hatású beszéddel nyitotta meg a szebb napokat is látott Pennsylvania Hotelben megrendezett harmadik New York-i hackerkonferenciát. A H2K-ra több mint 2300 konzolhuszár látogatott el személyesen: míg legutóbb, 1997-ben Kevin Mitnick kiszabadítása volt a fő csapásirány, ezúttal a legmenőbb hackerújság (és a konferencia főszponzora), a 2600 vs. Hollywood per állt az eszmecserék középpontjában.

Jello Biafra, a Dead Kennedys technoanalfabéta frontembere
Az első hackerkonferenciát 1994-ben, a 2600 című hacker kultlap fennállásának tizedik évfordulóján rendezték New Yorkban. A Hackers On Planet Earth (HOPE) hagyományt teremtett, ma már mindenfelé rendeznek hackerkonferenciákat, de az anarchista, cyberpunk vonal mégis itt, a 2600-főszerkesztő Eric Corley (AKA Emmanuel Goldstein) álneve által fémjelzett szubkultúrkörben érvényesül leginkább. Ezen a konferencián is itt van az összes harmincon túli hackerkövület: a legendás nickneveken nyomuló amerikai phreakerek, Rop Gonggrijp a holland XS4all-tól (az 1997-es európai hackertalálkozó, a HIP főszervezője), csak Mitnick hiányzik, ő egyelőre nem hagyhatja el Kaliforniát. A közönség túlnyomó többsége viszont tizenéves fiatal, az "új generáció", a leghíresebb arc Jon Johansené, ő az a 16 éves norvég gimnazista, aki megírta és a neten közreadta a DeCSS néven elhíresült DVD-másoló programot.

Corley-Goldstein 1984-ben indította el a negyedévente megjelenő fanzint (amely egy akkoriban ingyen telefonvonalat adó frekvenciáról van elnevezve), és Orwell híres regényének mítikus ellenzéki figuráját választotta művésznévnek a telefonbütykölés és számítógéptörés gyakorlati útmutatóit anarchista ideológiával fűszerező kiadványban. Emmanuel fáradhatatlan aktivista: a lap kiadása mellett a médiában is nyomul, afféle hacker-sajtószóvivő. Ő volt a FREE KEVIN kampány egyik főszervezője is, ami nélkül lehet hogy még ma is előzetes letartóztatásban ülne a nemrégiben szabadult hackerkirály. Néhány éve még az amerikai kongresszus egyik bizottsági meghallgatásán is kifejtette álláspontját, miszerint a hackerek nem a profitért, hanem sportból és a szellemi szabadság határainak kitágításáért hackelnek, és ezzel a sajátos, ám büntetőjogi szankciókkal fenyegetett módszerrel gyarapítják a nemzet szellemi vagyonát.

A 2600-főszerkesztő Eric Corley (AKA Emmanuel Goldstein) álneve által fémjelzett szubkultúrkörben érvényesül leginkább

Az idei konferenciát (július 14.-16.) a nagy öregek a tizenéves generáció ideológiai képzésének szentelték. Első körben keményen ekézték az egyre népszerűbb website-felülírós tempót (a konferencia alatt a Nike oldala esett áldozatul), amely akkor sem elfogadható technika ha az ily módon közvetített "üzenet" amúgy rendben van: Andy Mueller-Maguhn, a német Chaos Computer Club prominense szerint az ilyen akciók csak arra jók, hogy "Mitnick-szerű" boszorkányüldözést kreálhasson belőle a média. Kapott az arcára a pro-zapatista Electronic Disturbance Theater is, mert floodolásgyanús módszerrel bénított le mexikói állami webszervereket, és ezzel a hacker etika értelmében megsértette a szólásszabadsághoz való jogot.

A legtöbbet vitatott téma Goldstein legújabb pere, a 2600-gurut ugyanis a Digital Millenium Copyright Act megsértésével vádolja a hét nagy hollywoodi filmstúdiót tömörítő Motion Picture Association of America (MPAA). A sztori ismert, gyakran fogalkozik vele a hírrovat: Johansen megírja a programot, közkézre adja, majd az első felszólításra eltávolítja weboldaláról, de ekkor már többen tükrözik. Hollywood a programot tükröző weboldalak tulajdonosait perli, ám Goldstein az előzetes bírói döntésig nem enged, mivel az Electronic Frontiers Foundation (EFF) internetes polgárjogi szervezet állásfoglalása szerint egy program forráskódjának szerző által történő nyilvánosságra hozatala a szólásszabadság gyakorlása, tehát az amerikai alkotmány által biztosított alapjog. A konferencián felszólaló Johansent otthon számítógépes betöréssel és a szerzői jog páros lábbal tiprásával gyanúsítja a hatóság, ezért rövid időre előzetes letartóztatásba is került.

A legtöbbet vitatott téma Goldstein legújabb pere, a 2600-gurut ugyanis a Digital Millenium Copyright Act megsértésével vádolja a hét nagy hollywoodi filmstúdiót tömörítő Motion Picture Association of America (MPAA)

A konferencia alatt MPAA-fikázó tüntetést is szerveztek a hackerek a manhattani bíróság előtt, más ügyekben azonban nem nagyon mozgósíthatók - panaszkodik Reid Fleming (AKA Deth Veggie), a backorifice megírásával világhíressé vált Cult of the Dead Cow (cDc) hackerkommandó propagandaminisztere. Fleming szerint a középiskolás hackereket csak a VBS-szkriptek, a portscan és az Echelon érdekli, politikai kérdésekben nehezen mozgósíthatók. A generációs szakadékot egy "hacker kódex" megalkotásával próbálják áthidalni, amelyben olyan Star Wars-gyanús közhelyek szerepelnek majd, mint például "a hackerek megosztják és továbbadják tudásukat", vagy "a hackerek gyakran nem értenek egyet a hatalommal", és így tovább.

Az "identitás lopás és hamisítás" workshop után kezdődő "cyber polgári engedetlenség" kerekasztalban egyetemi emberek tartanak előadásokat a hatvanas évek ellenkulturális mozgalmairól a Linux-munkaállomások mögött felnőtt fiataloknak: Dan Orr, a Pennsylvania Egyetem kutatója a hacktivizmus szellemtörténeti gyökereit egészen Martin Luther King-ig és Ghandiig, sőt a polgári engedetlenség fogalmát megalkotó technofób remetéig, Henry David Thoreau-ig vezeti vissza. Egy másik akadémikus, Greg Newby professzor a North Carolina egyetemről arról beszél, hogy a hackerek mindig is nagyon korrektek voltak politikailag: a bőrszín és a származás soha nem számított nekik, legfeljebb azt nézik le aki nem gépel elég gyorsan, vagy nincs bérelt vonala.  • Tippek
  • Biztosítás