Bernadett
-2 °C
4 °C

Csináld-magad rémhírverseny

2001.10.02. 18:44
Az internet békeidőben is kedvelt terepe a sötétben bujkáló rémhírterjesztőknek, mert az emberi hiszékenységgel szemben még a legpengébb vírusirtó programok is tehetetlenek. Lánclevélben beszopunk és jól továbbküldünk mindent, és ez különösen igaz rendkívüli helyzetben, amikor a CNN élő adásban ad, majd sokszor ismétel egy katasztrófafilmet - a terrortámadás után tucatnyi új legendával gazdagodott az internetes folklór. Utánajártunk a fénysebességgel terjedő pletykáknak: a World Trade Center ikertornya valóban leomlott, több más, az interneten terjesztett fejlemény valódiságának kérdésében azonban szkeptikusak forrásaink.

A lánclevelek első hullámában a pánik és a világvége-hangulat manifesztálódott: már a támadás után néhány órával bejárta az egész világot Nostradamus vérfagyasztóan pontos jóslata, és egy fénykép, amelyen a lángoló tornyok sűrű fekete füstjéből mintha egy vigyorgó ördögfej rajzolódna ki. Mikor pedig a Time hetilap arról számolt be, hogy a terroristák biológiai tömegpusztító fegyverekké akarták alakítani a mezőgazdasági permetező repülőgépeket, főnixként új életre kelt a tavaly már lecsengett Klingerman-vírus figyelmeztetés, egy lánclevél, mely szerint halálos vírust tartalmazó borítékokat adtak postára ismeretlenek.

Nostradamus meghágja a Vizslát

Ami a Törzsasztalon magyar fordításban is felbukkant Nostradamus-versszakot illeti, a szöveg nem Nostradamustól származik, hanem - több áttételen át - egy kanadai egyetemistától, Neil Marshalltól, aki 1997-ben éppen azt próbálta bizonyítani, milyen könnyű a mestert hamisítani, és valósnak tűnő jóslatokat kreálni az archaizáló strófákban. Íme az "eredeti" hamisítvány: "In the City of God there will be a great thunder / Two brothers torn apart by Chaos / while the fortress endures / the great leader will succumb". Marshall magyarázó szövege pedig így szól: "Írjunk még jó sok ilyen versszakot, majd hagyjuk pihenni a próféciát pár évig. Ha elég absztrakt módon fogalmaztunk, egy idő után valamelyik nyilván elég jól körülír majd valamilyen valós eseményt, tehát úgy fog tűnni, mintha megvalósult volna. Minket pedig prófétaként ünnepel majd az utókor."

Marshallnak mindössze 4 évre volt szüksége a halhatatlansághoz, az interneten terjedő versszak pedig a számtalan fordításon, ferdítésen és tudatos hozzáköltésen keresztül tökéletesen adaptálódott a "megjósolt" eseményhez, magyar változata így szól: "A nagy víz másik oldalán / alászáll két nagy madár / A királynő, kinek keze tüzet tart s trónja vízből emelkedik / látja, amint a két ördögi torony leomlik". Angol nyelven fabrikált hamis Nostradamus-idézeteket tucatszám olvashatunk az internetes hoaxgyűjteményekben, a magyar közönség érdeklődésének mértékét pedig kitűnően illusztrálja, hogy a "Nostradamus" kifejezés eddig soha nem látott számokat produkált a Vizsla keresőn: két és félszeresét annak, mint amit a "szex" mint mindenkori listavezető valaha elért.

Sátán a Photoshopból

A sátáni füstképek ügye már nem ilyen egyértelmű: legalább két ilyen kép létezik, amelyek feltehetően nem manipuláltak. Az egyik a CNN élő közvetítéséből való, a másikat Mark D. Phillips szabadúszó fotós készítette és adta el az AP hírügynökségnek. Mindkét forrás kezeskedik a felvételek eredetiségéért. Megjelent továbbá számos manipulált kép is, amelyek tovább erősítették az érzést, hogy a WTC füstje nem a fizika törvényeinek engedelmeskedve gomolygott. A dologra két magyarázat adódik: vagy elhisszük, hogy a főgonosz egy nagyszabású imidzskampány nyitóakkordjaként a füstfelhőt használta óriásplakátnak, vagy a Rorsach-tesztre gondolunk: agyunk folyamatosan értelmezi a látottakat, egy amorf képbe pedig bármit könnyű belelátni, legkönnyebb egy arcot - gondoljunk a Viking űrszonda által lencsevégre kapott Mars-arc két évtizedes rejtélyére, amire egy ismert magyar hungaronauta ufó-szkíta kontinuitási elméletet is épített, az adott marsi területről tavaly készült élesebb felvétel fényében azonban csak árnyjátéknak bizonyult.

A nyilvánvaló képmanipuláció sem akadályozta meg az "utolsó turista a WTC kilátóján" fantázianevű felvétel gyors terjedését, amelyen egy Boeing 757-es az Airliners.net repülési portálról származó fényképét montírozták a WTC kilátóján korábban készült felvételre. A rossz helyre eső árnyékok és a digitális dátumpecsét hibás fonttípusa azonnal leleplezi a felvételt, ráadásul az American Airlines a WTC északi tornyát leromboló repülőgépe egy szemmel láthatóan is szélesebb Boeing 767-es volt, a nyitott kilátó viszont a déli tornyon helyezkedett el, oda viszont nem az American, hanem az United Airlines járata csapódott be. A "kamerát a romok között találták" kísérőszöveget valószínűleg kevesen hitték el, az ötlet azonban egész sor photoshopmágust ingerelt alkotásra: a képnek számtalan variációja bukkant fel, és más felvételek is alapanyagul szolgáltak a morbid helyzetkomikum össznépi kiaknázásához.

Műholdkép meztelen hazafiakról

A képmutogatási mániát lovagolta meg az a lánclevél is, amely a NASA nevében arra szólította fel az amerikaiakat, hogy szeptember 14-én este gyújtsanak gyertyát ablakaikban művészi, és az ország egységét demonstráló műholdfelvétel készítése céljából. Az országos hisztériában még a lánclevél paródiája is lelkes fogadtatásra talált, amelyben nem más, mint az Egyesült Államok elnöke szólítja fel az amerikaiakat, hogy másnap este minden magát hazafinak tartó nő fusson ki meztelenül a házából, mert ilyen módon ki lehet szűrni az Amerikát és a meztelenséget egyaránt elutasító iszlám fanatikusokat.

Két, egymásnak ellentmondó álhír is szólt a katasztrófa hírét ünneplő arabokról: az egyik levél szerint a CNN archív, az Öböl-háború idején felvett képsorokkal támasztotta alá azt az állítását, hogy palesztin csoportok az utcán táncolva éltették Osama bin Ladent. A CNN hírigazgatója cáfolta a híresztelést: a kérdéses felvétel valóban szeptember 11-én készült Kelet-Jeruzsálemben. Az amerikai arabok azonban nem ültek örömünnepet, ahogy azt egy másik lánc e-mail állította, amely a Dunkin Donuts gyorsétteremlánc bojkottjára szólított fel, mondván, hogy annak arab nemzetiségű alkalmazottai több városban az amerikai zászló elégetésével ünnepelték a terrortámadást.

Etnikai e-levélbombák

Egyébként is egész sor bojkottfelhívás született arab vagy terrorista érdekeltségűnek vélt vagy tudatosan annak beállított vállalatok termékei ellen: a legnépszerűbb az üdítőitalokban szereplő "Gum Arabic" nevű összetevő gyártóját vádolta azzal, hogy Osama bin Laden a fő részvényese. Az üditőitalgyártók közleménye szerint a gumiarábikumot valóban Szudánból importálják, azonban még a hírszerzésnek sincs arra vonatkozó adata, hogy a gyártónak köze lenne a terroristavezérhez. A Microsoft sem maradhatott ki a szórásból: másodszor is lelepleződtek a "wingdings" betűtípusban rejlő "rejtett üzenetek".

Nem csupán az arabgyűlölők, az antiszemiták sem hagyták ki a kínálkozó alkalmat: a libanoni Al-Manart televízióra hivatkozó körlevél szerint a WTC zsidó nemzetiségű dolgozói a tragédia napján nem mentek be munkahelyükre - a levél nem is igazán burkolt formában Izraelt gyanúsítja a támadás megszervezésével, noha a rendelkezésre álló hiteles adatok szerint 130 izraeli, és ennél jóval több amerikai zsidó esett áldozatul.

Elnöki imakommandó

Több álhír foglalkozott a krízishelyzetbe csöppent amerikai elnök állítólagos cselekedeteivel. Egy lánclevél arra szólította fel az amerikaiakat, hogy támogassák a terrortámadások nyomán életre hívott Elnöki Imacsoport tevékenységét, és imádkozzanak rendszeresen George W. Bush-ért. A vicc a dologban az, hogy ilyen nevű imacsoport valóban létezik, honlapja is van a www.presidentalprayerteam.org címen, és tényleg az a célja, hogy a lakosság legalább egy százaléka rendszeresen imádkozzon az elnökért, a szenátusért és a kormányért, a felkérést azonban nem a Fehér Házból kapta a keresztény kezdeményezés.

Az sem igaz, hogy az ABC tévétársaság műsorvezetője, Peter Jennings a katasztrófa napján élő adásban követelt volna magyarázatot Bush-tól amiért nem áll a nyilvánosság elé - az erről szóló e-mail azonban futótűzként terjedt, és többek között Rush Limbaugh is kirohanást intézett kollégája ellen napi rádióműsorában. A dologból hatalmas médiaperpatvar kerekedett, pro és kontra cikkek országos lapokban, mire kiderült: szegény Jennings a nehéz órákban kifejezetten szolidáris volt az elnökkel.

Bush tényleg nem lő seggbe tevéket

De ne dőljünk be teljesen az álhírparának: internetre került számos álhírgyanús információ, melyekről azonban bebizonyosodott, hogy teljes mértékben megfelelnek a valóságnak. A Coup nevű hiphopbanda valóban a robbanó World Trade Center képével díszített lemezborítót terveztetett hónapokkal a terrortámadás előtt "Party Music" című albumához. Két népszerű amerikai tévés igehirdető valóban azt állította, hogy a szabadságjogvédő, feminista, homoszexuális és abortuszpárti csoportok részben felelősek a támadásért, mert Istent Amerikára haragították. Egy floridai cég nem-pc megnyilvánulásoktól tartva, valóban megtiltotta alkalmazottainak, hogy amerikai zászlóval díszítsék asztalaikat. Igaznak bizonyult a terrortámadás után egy héttel keltezett beszámoló, melyben egy légiutas arról ír barátjának, hogy a felszállás előtt a United Airlines pilótája elmagyarázta az utasokak, hogyan győzhetik le a fedélzeten rejtőzködő esetleges terroristákat.

Továbbá: az interneten tényleg feltűnt egy magát békepárti szavazógépnek álcázó, ám ártó szándékú számítógépvírus. A Starbucks kávézóláncolat New York-i üzlete a tragédia napján valóban kiszámlázott 130 dollárt három üveg ásványvízért a Ground Zero-n dolgozó mentősöknek. A hongkongi kungfusztár, Jackie Chan tényleg aznap, ablakmosó szerepben kezdett volna forgatni az ikertoronyban, ha a forgatókönyvírója elkészül határidőre, és a romeltakarítók valóban találtak két, műanyag bilinccsel összekötözött, lerobbant emberi kezet a WTC-t szegélyező épületek egyikének tetején.

George W. Bush egy zártkörű megbeszélésen valóban kijelentette: "Nem fogok kilőni egy kétmillió dolláros rakétát egy tízdolláros, üres sátorra, hogy jól seggbe találjon egy tevét".