Joey Skaggs, a provokátor

2000.05.23. 17:20
A hatvanas években hippi kulturális csereprogrammal, a hetvenesekben kutyabordélyházzal és sztárspermabankkal, a nyolcvanasokban svábbogárpirulával és fogyókúrás kommandóval, a kilencvenesekben virtuális szexgéppel, kutyalevessel és génmanipulált csirkével, idén egy bizarr temetkezési vállalattal etette a médiát a legelvetemültebb New York-i prankster és hoaxgyáros.

"Több mint harminc éve az átverésiparban" - hirdeti büszkén a művész honlapja, amelyen 1966-ig visszamenőleg minden akciója, és ezek médiavisszhangja részletesen dokumentálva van. Joey Skaggs olyan kacsákat (prank) fabrikál, amelyeket még a legtekintélyesebb orgánumok is rendszeresen úsztatnak, áldozatainak hosszú listáján szerepel majd az összes hírügynökség, a CNN, a BBC, a New York Times, a Washington Post, sőt az Il Giornale és a Die Welt is. A provokátor módszere roppant egyszerű: kell egy ötlet - minél vadabb, annál biztosabb a siker -, továbbá egy sajtóközlemény, néhány újsághirdetés, esetleg pár színész, továbbá egy üzenetrögzítő vagy website, és némi baráti segítség. Egy-egy ütős projekt kidolgozásával évekig is elvacakol, de aztán a performansz végét jelentő önleleplező sajtóközlemény közreadásáig hangos tőle a média. Munkássága kitűnően illusztrálja hogy a tömegmédiumok - és általuk a tömegek - mennyire kiszolgáltatottak a propaganda és a dezinformáció különféle formáinak.

Szögesdrót és kereszt

"Keresztrefeszítési performansz"
Skaggs első akciója a "keresztrefeszítési performansz" volt 1966 húsvét vasárnapján: a Tompkins Square közparkban "az egyház álszentsége elleni tiltakozásul" kiállított műtárgy egy keresztre feszített, rothadó emberi csontvázat ábrázolt szögesdrót koronával, hosszú hajjal és fémpénisszel - a bámészkodók kisvártatva ledöntötték és összetörték a szobrot, Skaggs pénzbüntetéssel megúszta. 1967 húsvétján egy hasonló kereszttel jelentkezett a New York Egyetem (NYU) kortárs képzőművészeti kiállításán - ekkor a biztonsági őrök megverték, és ledobták a lépcsőn az alkotással együtt. Egy igazi művész nem adja fel könnyen az elképzeléseit: 1968 húsvétján egy hippigyűlésen nem keltett feltűnést a kereszttel, de amikor 1969 húsvét vasárnapján a körmenetben tűnt fel vele a St. Patrick katedrálisnál, az ünneplő katolikus tömeg majdnem meglincselte. Azóta a katolikusok helyett a médiát piszkálja.

Szervezett egy kamu Hell's Angels esküvői felvonulást
1968-ban túristák százezrei látogattak el Manhattan East Village nevű városrészébe, hogy megbámulják az ott élő hippiket - válaszul Skaggs kibérelt egy városnéző buszt és "kulturális csereprogram túrát" hirdetve hatvan hosszú hajú, szakállas, tarka ruhás hippivel járta a kispolgári Queens külvárosi utcáit. Néhány hónappal később többedmagával amerikai katonának öltözve papírmasé vietnámi falut égetett fel a Central Parkban - ezért letartóztatták. 1969 Valentin napján egy hatalmas melltartót illesztett George Washington a Wall Streeten, a kincstár épülete előtt álló bronzszobrára - eredetileg a Szabadságszoborra akarta, de az megközelíthetetlennek bizonyult - és ismét menekülnie kellett a feldühödött tömeg elől. Néhány hónap múlva egy dögös színésznő és néhány motoros haver bevonásával szervezett egy kamu Hell's Angels esküvői felvonulást, amelyhez több száz motoros csatlakozott New York utcáin.

Kutyabordélyház és svábbogárhormon

1976-ban hirdetéseket adott fel a Village Voice hasábjain "Cicaszoba kutyáknak" címmel, amelyben 50 dollárért teljes szexuális kielégülést ígért a gazdi kedvencének "a teherbeesés kockázata nélkül". A nem létező szolgáltatás iránt óriási érdeklődés mutatkozott - azt is sokan megkérdezték, hogy emberek igénybe vehetik e az örömkutyák szolgáltatásait. A sajtó felkapta a témát, a kutyabordélyt megpróbálta betiltani az Állatvédelmi Hatóság, a New York-i rendőrség és a Polgármesteri Hivatal, sőt eljárást indított az igazságügyminisztérium is. A botrány tetőpontján Skaggs sajtókonferencián leplezte le magát.

Még ugyanebben az évben Giuseppe Scaggoli (aka Joey Skaggs) spermabankot létesített és árverést hirdetett híres férfiak - köztük Mick Jagger, Bob Dylan, John Lennon, Paul McCartney és Jimmy Hendrix - ivarsejtjeire, és bár az első aukció előtti napon "ismeretlenek kifosztották a hűtőszekrényt", a lapok publicistái hosszas eszmefuttatásokat szenteltek a kérdésnek, hogy mik vannak, és egyáltalán lehet-e ilyet csinálni.

Dr. Josef Gregor és a szuper-svábbogarak
1981-ben Dr. Josef Gregor (aka Joey Skaggs), a neves entomológus (rovarszakértő) laboratóriumot rendezett be egy manhattani földszinti lakásban, telerakta különféle svábbogár-fajtákkal, majd sajtótájékoztatót tartott. Bejelentette hogy kitenyésztett egy olyan szuper-svábbogarat, amely immunis a mérgekre és a radioaktivitásra, és kinyert belőle egy hormont, amelyet ő és munkatársai rendszeresen fogyasztanak. A csodaszer segítségével sikeresen gyógyította a megfázást, a pattanásokat, a vérszegénységet, sőt a menstruációs bántalmakat, és kísérletek bizonyítják hogy a kúra a nukleáris sugárzással szemben is ellenállóvá teszi az embereket. A hírt a UPI hírügynökség kürtölte világgá "Svábbogár hormon mint csodaszer" címmel - az anyagot országszerte több száz újság közölte. Dr. Gregor több tévéinterjút is adott: senki nem csekkolta az egyetemi hátterét a University of Bogotán (Kolumbia), és senkinek nem tűntek fel Kafka Metamorfózisára való egyértelmű utalásai. Hónapok elteltével ismét magát leplezte le a People magazinnak adott exkluzív interjúban.

Amikor a New York-i cigányok királya volt
1982-ben JoJo (aka Joey Skaggs), a New York-i cigányok királya mozgalmat indított "Cigányok a sztereotip propaganda ellen" fantázianéven, követelve hogy a "cigánymoly" nevű mezőgazdasági kártevőt nevezzék át hatóságilag. Tüntetést rendeztek a kormányzó irodája előtt és egyhetes munkabeszüntetésre szólították fel New York cigány lakosságát. A New York Times egyik publicistája is síkra szállt az ügyért, a szerencsétlent később ki is rúgták emiatt.

Feltörekvő guppik és fogyókúrakommandó

1983-ban Hawaii leghíresebb szörföse, J.J. Skaggs (aka Joey Skaggs) rekordkísérletre vállalkozott: Hawaiiról Kaliforniáig 2397 mérföldet szörfözik egyhuzamban. Az indulás napján fesztivált szerveztek: rockbandák játszottak, hawaii lányok táncoltak, forgatócsoportok dolgoztak a tömegben. A főszerepet egy J.J. nevű szörfös alakította, akit Skaggs-hasonmássá fazoníroztak, a művész ugyanis nemhogy szörfözni, de úszni sem tud. J.J. egy hátizsákra való csokival és vízzel, valamint egy iránytűvel és egy térképpel vágott az útnak, amely látótávolságon kívül visszakanyarodott egy félreeső öbölbe. Az UPI ismét bekapta a csalit, a tévéállomások leadták az indulásról szóló riporotot. Mikor néhány nap múlva a parti őrség a bátor szörfös keresésére indult, Skaggs ismét "elsüllyesztette" a sztorit. Ebben az évben épített még akvárium-lakásokat is "fiatal, feltörekvő guppiknak".

1984-ben Skaggs fiktív ügynökséget alapított "Rossz Fiúk Tehetséggondozó Alapítvány rossz fiúknak, lányoknak, gyerekeknek és kutyáknak" néven, hogy színészi állást szerezzen egy rosszarcú barátjának. A fickó hamarosan szerepet kapott egy kung-fu paródiában, és Skaggs stúdiója előtt tolongani kezdtek a rosszarcúak. Bár az ügynökség soha nem létezett, több tucat rosszarcút közvetített ki filmstúdióknak és reklámügynökségeknek.

"Fat Squad"
1986-ban az ABC tévétársaság Good Morning America című reggeli műsorának vendége volt az egykori tengerészgyalogos kiképzőtiszt, Joe Bones (aka Joey Skaggs), a Fogyókúrakommandó alapító-tulajdonosa - a háttérben egy kövér kliens, és hat izomember várakozott "Fat Squad" pólóban. "Ha egyszer felbérelt minket, nincs mód a szerződésbontásra" - nyilatkozta Bones. "Napi 300 dollárért 24 órán keresztül betartatjuk Önnel a diétáját, ha kell, fizikai erőszakot is alkalmazunk. A Fogyókúrakommandó garantálja hogy Ön nem fog semmi olyasmit enni, amit nem kéne." Kliensük, egy elhízott háziasszony hosszan ecsetelte mennyit használt neki a férjétől születésnapi ajándékként kapott szolgáltatás. Bár az ABC már másnap visszavonta a sztorit - a kiképzőtisztben sok néző felismerte az ekkor már hírhedt médiaművészt - ez a kacsa a világsajtót is bejárta: a japán, az ausztrál, az angol, az olasz, a német és a francia lapok is foglalkoztak vele.

1987-ben Dr. Richard J. Long (aka Joey Skaggs), a neves tengerbiológus kampány indított a ritka tengeri puhatestű, a Geoduck megmentésére, amelyet a kihalás szélére sodort hogy a japánok afrodiziákumként kezdték használni a csernobili reaktorbaleset miatt sugárfertőzötté vált lappföldi rénszarvas agancsának pora helyett. Akik beszopták: UPI, U.S. News and World Report, WNBC, Der Spiegel, The Fisherman's News, többek között.

Kómaprogramozás és virtuális szex

Dr. Joseph Schlafer aneszteziológus
1990-ben a német aneszteziológus, Dr. Joseph Schlafer (aka Joey Skaggs) megalkotta a BioImpression (TM) számítógéprendszert, amely a Comacocoon (TM) fantázianevű álomvakációt ígéri az utazás kényelmetlenségei nélkül. A pihenésre vágyónak - így a csak a médiának eljuttatott szórólap - csupán be kell feküdnie a cég New York-i szanatóriumába, ahol mélyaltatás és szubliminális programozás segítségével intenzív, koncentrált regenerációs élményben lesz része, míg képzelete az általa kiválasztott úticélra repíti. Az agygép segítségével egyúttal leszokhat a dohányzásról, lefogyhat, külföldi nyelveket sajátíthat el és lebarnulva mehet haza. A választható csomagok között szerepel hétvégi, egyhetes, kéthetes pihenés, a szerepek között pedig rocksztár, kalandtúrázó, Don Juan, Mata Hari, időutazó és nászutas. A valódi jelentkezőknek hónapokkal későbbi időpontokat adtak, a klienseket színészek alakították. Miután Dr. Schlafer visszautasította a The Globe bulvárlap interjú-kérését, az újság hallucinogén drogok felhasználásával vádolta meg a klinikát - a rendőrség házkutatást tartott Skaggs stúdiójában. Még ebben az évben eljátszotta majdnem ugyanezt Dr. Joseph Chenango, bennszülött amerikai orvos szerepében baleseti halált halt agyhalottak hajának transzplantációjával is.

A világ első virtuális szexet kínáló terméke
1993 őszén a SEXONIX, a világ első virtuális szexet kínáló vállalata forradalmi termékének bemutatójára készült a torontói Karácsonyi Ajándék expón. A cég vezetője, az amerikai feltaláló Joseph Skaggs, PhD (aka Joey Skaggs, ofkoz) pavilont bérelt és PR-kampányba kezdett New Yorkban és Kanadában. "Termékünk nem csupán biztonságos szexet kínál az AIDS korában, de új reménysugarat jelent az impotenciával küzdők és a mozgássérültek számára is" A demonstráció azonban elmaradt: a SEXONIX sajtóközleménye szerint a több mint 300 ezer dollár értékű hardvert és szoftvert lefoglalták a kanadai vámosok, mert a termék morálisan offenzív a kanadai polgárokkal szemben. A cég jogi úton kísérli meg az elkobzott áru visszaszerzését. A kanadai sajtó dühös kirohanásokat intézett a vaskalapos hatóság ellen, Dr. Skaggs pedig a FidoNet, az AlohaNet és a WELL számítógépes üzenőrendszerek felhasználóihoz fordult tanácsért. Rosszul tette: Brock Meeks, WELL-felhasználó (később a Wired riportere) utánajárt a dolognak, és leleplezte a csalást: "Ha a WELL-el baszakodol, úgy fogod érezni magad, mint akit megkefélt egy elefánt" - üzente meg Skaggsnek. Bár Skaggs örült, hogy végre nem neki kellett "elsüllyesztenie" a kacsát, a számítógépesek dühe nem esett jól neki: "A WELL-felhasználók úgy viselkednek mint egy lincselő tömeg" - nyilatkozta az incidensről.

Kutyaleves és oroszlánkirály

1994 májusában a koreai-amerikai Kim Yung Soo (aka Joey Skaggs), a Kea So Joo Inc. vezérigazgatója 1500 levelet küldött szét amerikai kutyamenhelyeknek, 10 dollárt kínálva minden nemkívánatos kutya fontjáért. "Fiatal, nagytestű, erős kutyákat szeretnénk, de minden kutyát elhozunk_ Sokan esznek kutyát, a kutyahús egészséges_ A kutyák nem fognak szenvedni, gyorsan végzünk velük." - állt a levélben. A levelet óriási felháborodás követte, többen visszazavarták volna Kimet Koreába, mások helyben lemészárolták volna, de sokan ajánlottak neki kutyákat is. A média is hisztérikusan reagált, megszaporodtak az eltűnt kutyákról szóló riportok és a koreai éttermek gyanússá váltak. Skaggs ezzel az akcióval az állatvédők álszentségét, intoleranciáját és előítéleteit, valamint a média hiszékenységét és rasszizmusát demonstrálta - általában minden performansz után kiad egy manifesztumot, hogy aktuálisan kiről lett lerántva a lepel.

1995-ben misszionárius szülők gyermekeként a maszájok közt felnőtt oroszlánkirályt és természetgyógyászt alakított Londonban. Baba Wa Simba legendáját zabálta az angol média, riportot közölt az ITV, a Sky News és a BBC Radio többek között. Ebben az évben tervezett egy igazságszolgáltatási szoftvert (Solomon Project) is Dr. Joseph Bonuso néven, amely a szuperkomputereken futó mesterséges intelligencia segítségével garantáltan pártatlan ítéleteket hoz. A rendszer segítségével számos híres ügyet újratárgyaltak, a közelmúltban felmentett O.J. Simpsont például bűnösnek találta a szoftver. A legnagyobb fogás a CNN volt, amely riportot közölt a sebtiben high-tech vállalattá alakított stúdióban zajló munkáról.

Génsebészet és halálpark

Ne egyél biocsirkét!
1998-ban egy meg nem nevezett multinacionális vállalat titkos projektet indított BioPEEP néven, amelynek célja olyan génmanipulált csirke létrehozása volt, amelynek fogyasztása függőséget okoz. A projekten egy queenslandi (Ausztrália) csirkefarm, egy Santa Fe-i (Mexikó) biotechnológiai laboratórium, egy ljubjanai (Szlovénia) szuperkomputer és egy Hawaii marketingcég dolgozott. Az emberkísérletekbe a Pentagon is bekapcsolódott abban a reményben, hogy az eredmények biológiai fegyverként is használhatóak lesznek bizonyos humán populációk (zsidók, arabok, afrikaiak és ázsiaiak) ellen. Tömören ez állt abban a levélben, amelyet Skaggs egy bizonyos Dr. Joseph Howard, a BioPEEP egyik meghasonlott kutatója nevében adott fel Ausztráliából - a renegát génmanipulátor lopott dokumentumokat és titkos fényképfelvételeket is mellékelt a médiához eljuttatott anyaghoz. Howard egy weboldalt is készített www.stopbiopeep.com címen, ahol tömérdek titkos adatot (kamu leveleket, e-maileket, grafikonokat, marketingtanulmányokat, fotókat és kutatási eredményeket) hozott nyilvánosságra a projektről. A sztorira az UPI és az AP is rábukott, ám Clinton ekkor tetőző szexbotránya miatt nem durrant akkorát, mint a művész elvárta volna. "Jellemző hogy egy bulvártársadalomban jelentősebb hír egy állítólagos elnöki affér egy állítólagos genetikai fegyvernél. Nehéz a valósággal versenyezni." - kommentálta a történteket Skaggs.

Disney-szerű vidámparkok mozgóurnák számára
Az ezidáig utolsó nagy projektjét a múlt héten süllyesztette el, miután ismét sikerült országos botrányt kavarnia. A Final Curtain Inc. (Utolsó Függöny Rt.) országos temetőpark-hálózat építését hirdette meg franchise rendszerben a www.finalcurtain.com címen, újsághirdetésekben és néhány sajtóközleményben. A honlapon ismertetett temetőpark-tervezet több ponton is abszurd elemeket tartalmazott: Disney-szerű vidámparkokat mozgóurnák számára - az urnákat kívánság szerinti rotációban szállítanák a világ körül, így az elhunyt minden évszakot más-más parkban tölthet. Kiemelkedő művészi teljesítményt jelentő kripta-tervezetekkel jelentkező művészeknek ingyenes sírhelyet, a látogatók gyermekei számára játszókriptát biztosítanának. Az étterem-részlegben kapna helyet a Heaven's Gate Café (egyértelmű utalás az 1997-ben csoportos öngyilkosságot elkövető New Age szektára) és a Dante's Grill, ahol étkezés közben egy olyan panoptikumra nyílik rálátás, ahol a szólás-, és a művészi önkifejezés szabadságának közismert kritikusai kínlódnak Dante purgatóriumában. Bár az újság és tévéinterjúk során a menedzsment összes tagját Skaggs személyesítette meg, a tervezet mégis meggyőzte a közvéleményt: a sztorit lehozta az LA Times, a Yahoo Internet Life, a Washington Times, a Boston Herald, a Daily Telegraph és egy rangos építészeti szaklap egyaránt. Temetkezési vállalkozók és neves kockázatitőke-alapok intenzív érdeklődést tanúsítottak a halálbizniszt a szórakoztatóiparral ötvöző befektetési lehetőség iránt.

Skaggs húzásait (körülbelül a felét nem is említettük, tessék ellátogatni a mester honlapjára) ma már tanítják, és ő is tanít - a School of Visual Arts külön tantárgyat kreált neki "Culture Jamming and Media Activism" néven, ahol a kredit megszerzésének feltétele hogy a hallgató a kurzus végén sikeres átverést hajtson végre, ami a médiában is megjelenik.  • Hírek
  • Csok