Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kevlárkiwi kajakosok

2001.01.26. 17:20
Három új-zélandi extrémsportoló ezerkétszáz kilométeres kajaktúrára indult az antarktiszi vizekre. Eddig még senki nem merészkedett efféle lélekvesztőkben a Drake-átjáró jéghegyekkel gazdagon illusztrált, hurrikán erősségű széllel bélelt környékére. A kiwi vasemberek nagy kalandját az expedíció weboldalán közvetítik.

A kajakosok előreláthatóan hat hétig tartó útja a legdélibb kontinens legészakibb pontján indul, és az antarktiszi félsziget mentén vezet egészen a permanens jégtakaró széléig, már amennyiben a globális felmelegedés által megviselt képződmény még a térképeken jelölt helyén tartózkodik, mire odaérnek. Út közben jól megbámulják a fjordokat, partra szállnak többek között a Brabant, az Anvers és az Adelaide-szigeteken, és különféle jégfalak megmászása után sátorban töltik az éjszakát.

Az Adventure Philosophy trió, vagyis Graham Charles, Marcus Waters és Mark Jones közel húsz éve mozognak együtt különféle veszélyes helyeken, céljuk a régi felfedezők mentalitásának újraélesztése, az ismeretlen meghódítása, remek fényképfelvételek készítése és az outdoor életforma népszerűsítése - Waters a Cobham Outward Bound iskola instruktora, Charles egy rafting-biblia szerzője, Jones pedig az Adventure Magazine riportere.

Az antarktiszi kajaktúra ötlete számos szponzor érdeklődését felkeltette, így tettek szert GPS-készülékekre, egy rövid hatósugarú VHF rádióra és a kísérőhajóra is: a Tooluka, ahol lehetséges a környezetükben tartózkodik, és a rádión időjárásjelentést ad a kajakosoknak. A Tait Electronics által felajánlott adóvevő teljesítménye szabályozható: az expedíció kevés áramforrást tud magával cipelni, a rádió teljesítményét - és így fogyasztását is - a kommunikációs partner távolságához igazíthatják.

Az egyszemélyes lélekvesztők héja kevlárból készült
A legkülönlegesebb technológia magukban a kajakokban rejlik: a veterán kishajóács Ron Augustin által készített egyszemélyes lélekvesztők héja teljes egészében a leginkább golyóálló mellények alapanyagául szolgáló kevlárból készült. Három réteg kevlár elég ahhoz, hogy a hajók orra felszántsa a jégtáblákat, de még ennél is nagyobb terhelést kell elviselniük, amikor a jeges partraszállásra készülődő kajakosok hegyes acéltüskékben végződő mászóvassal ellátott bakancsaikban vergődnek talpra.

A polárba, goretexbe és neoprénbe burkolt kiwi vasemberek weboldaluk tanúsága szerint most valahol a Sprightly Island környékén lapátolnak a sűrű hóesésben. Drukkoljunk nekik!