Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mondjuk vagy mutassuk?

2002.06.27. 15:19
Linkelés miatt tartott házkutatást a rendőrség egy váci webmester lakásán, és internetszolgáltatójánál: jogvédett dalok kalózmásolataira mutogatott az általa üzemeltetett mp3portal.hu weboldal. A hazai hanglemezgyártó-, és jogdíjbehajtó lobbi jogértelmezése szerint emberünk a puszta linkeléssel is kimerítette a "hozzáférési mód közlése" alapos gyanúját, tehát felelős elkövetőnek számít. A zeneportál gyors, hatósági feszámolásától vérszemet kapott kiadói ügyvédek hasonló bánásmódot ígérnek a többi MP3-as weboldalnak is, ami praktikusan annyit tesz, hogy kis spéttel Magyarországon is kitört a fájlcserélőháború.

"Magyarországon is kitört a fájlcserélőháború"
A nemzetközi példák nem kecsegtetnek semmi jóval, legalábbis azok számára nem, akik legálisan, netán üzletszerűen üzemeltetnének ilyen jellegű szolgáltatást: a nem is olyan régen még forradalmi újdonságként ünnepelt fájlcserélő-hálózatokat, mp3-gyűjtőportálokat gyakorlatilag ellehetetlenítette a kopirájtipar. Az első áldozat a műfaj pionírja, az üstökösként feltűnt, majd az amerikai lemezgyártók által az állítólag csökkenő CD-eladások bűnbakjának megtett Napster volt, amelyet elsőként kényszerítettek peres úton a jogvédett zeneszámok kifilterezésére. A felhasználók azonnal elpártoltak tőle, és az osztódással szaporodó Napster-klónok valamelyikén folytatták a csereberét. A lemezipar pedig nem kímélt egyetlen, jelentős felhasználói bázisra szert tett cserefórumot sem: egymás után indultak a perek, utoljára az Audiogalaxy esett el két hete, de eljárás folyik a Morpheus, a Kazaa, a Grokster, az MP3Board és a Madster ellen is. Jogdíj megfizetésére kötelezték a webrádiókat is, miközben semmi jele nem látszik annak, hogy az iparág komolyan venné a legális, fizetős online zenedisztribúció beindítására tett többszöri, szemforgató ígéretét.

A lemezipar, mint most is (DJ Náksi már cáfolta az illetékes elvtárs terhelő nyilatkozatát), minden esetben az előadók érdekeire hivatkozik, noha a zenészeket igencsak megosztotta a kérdés: még a multinacionális lemezkiadók által futtatott megasztárok között is akadt olyan, aki tolerálta, sőt bátorította a fájlcsereberélőket, mások pedig, feltehetően kiadói sugallatra, éles kirohanásokat intéztek a vérlázító lopkodás ellen. A független zenekarok és előadók - ők vannak sokkal többen - viszont kiugrási lehetőséget láttak benne, és tömegesen jelentek meg ingyen, vagy fillérekért letölthető felvételeikkel az mp3-portálokon. Valójában ez a kiadók, és a közös jogkezelésre épülő kopirájtbiznisz igazi rémálma: a CD-lemezen realizálódó extraprofitra épülő hatalmas apparátus betegesen retteg attól, hogy a zene a "termelő" és a "fogyasztó" között közvetlenül megvalósuló e-kereskedelme kirúgná alóla a viszonteladói és ízlésmanipulátori sámlit.

"A felhasználók minden rajtaütés után ravaszabbak lesznek"
A CD-lemezek árának túlnyomó része ugyanis nem az előadókat vagy a CD-gyártókat gazdagítja, hanem a manipulatív és pazarló disztribútori gépezetet, amelynek az ellenkező irányú retorika dacára esze ágában sincs internetre vinni a fejőstehenet - éppen ellenkezőleg, a fájlcsere diszkreditálását tűzik ki célul, amikor marketing-, és lejáratási célból rontott felvételekkel árasztják el a fórumokat (mint például Eminem új, másolásvédett albuma esetében). A technológia azonban adott, a pereskedéssel legfeljebb azt lehet elérni, hogy a fájlcsere illegalitásba kényszerül: a központ nélküli fájlcserélők és törvényen kívüli szervereken üzemelő gyűjtőportálok élik túl a kereszteshadjáratot. De túlélik, és a felhasználók minden rajtaütés után ravaszabbak lesznek - a következő magyar mp3-portálnak a MAHASZ már bottal ütheti a nyomát. (Amerikában már ott tart a dolog, hogy a kopirájtlobbi - kongresszusi képviselők útján - a megszemélyesíthetetlen fájlcserélő szerverek hackelését lehetővé tévő törvényjavaslattal kísérletezik.)

A kelet-európai helyzetet jól jellemzi az is, hogy míg civilizált országokban hosszas pereskedés előz meg egy hasonló verdiktet, itt minálunk egyszerűen kivonul a rendőrség és lefoglalja ami a keze ügyébe esik, legyen szó hamis zokniról, másolt CD-ről vagy "hozzáférési módot" kínáló weboldalról, tökmindegy: az éjszakai szórakozóhelyek kemény világában fusizó rendfenntartók bevált módszereire mindig lehet számítani.