Auguszta
-7 °C
0 °C

Nader-trader

2000.11.02. 07:16
A haladó gondolkodású amerikai szavazópolgárt eddig megoldhatatlannak tűnő dilemma elé állította a Nader-jelenség: az egyetlen szimpatikus, ám esélytelen jelöltre leadott voksával feltehetően az ellenszenvesebb esélyes, a konzervatív Bush győzelmét segítené elő. A net erre a problémára is megoldást kínál: a gombamód szaporodó Nader-trader oldalakon zajló csereberével Nader és Gore is jól járhat.

Az ötlet lényege az, hogy azokban az államokban, ahol Gore és Bush fej-fej mellett halad, náderitánk nehéz szívvel, de Gore-ra szavaz - cserében egy túlnyomórészt Bush-párti állam (ahol Gore eleve esélytelen) demokrata szavazója Nader nevét ikszeli be. A szavazatcsere fóruma természetesen a web, a tét pedig nem csekély: Gore elnöksége és Nader 5 százaléka (melynek elérésével 2004-ben már részesülhet az állami kampánypénzekből) egyaránt egy hajszálon múlik: néhány államban pár ezer szavazat dönt majd (1960-ban 12 ezer szavazaton múlt, hogy Kennedy legyőzte Nixont, 1976-ban pedig 9234 szavazaton, hogy Carter nyert Ford helyett). A dolog komolyságát jelzi, hogy a kétesélyes államok némelyikében Bush republikánus sleppje Nadert reklámozza, hogy szavazatokat raboljon a demokratáktól.

Kétesélyes államok
Washington, Oregon, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania, Florida, Missouri, Arkansas, New Mexico, New Hampshire
A Nader-trader weboldalakat a "Nader-szavazat = Bush-szavazat" problémán rágódó internetezők készítik, ahol Nader és Gore szavazói titkos, informális egyezséget köthetnek a szavazatcseréről. A dolog teljesen korrektnek tűnik, a projekt őshazájának számító Kalifornia államban két ilyen fórumot (voteswap2000.com, voteexchange.org) mégis betiltott a választási hivatal, ugyanakkor szövetségi szinten az igazságügy-minisztérium illetékeseinek semmi kifogásuk nincs ellene, amíg a dolognak nincs anyagi vonzata.

A szavazatkereskedelmet ugyanis tiltják az USA törvényei: a www.vote-auction.com szavazatárverő oldal például német szerverre kényszerült, az eBay pedig aukciós oldalairól kifilterezte a szavazatárverést. A vote-auction.com eredetileg egyébként paródiának készült, egy 26 éves műegyetemista az amerikai választási rendszert próbálta kifigurázni vele: "Az elnökjelöltek árucikként reklámozzák magukat, áruként bánnak a választásokkal. Egy ilyen helyzetben a szavazat is árucikk." - nyilatkozta James Baumgartner, aztán egy euróért átadta a domaint egy osztrák állampolgárnak.

Bush-párti államok
Texas, Mississippi, Alabama, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, Montana, Idaho, Wyoming, North Dakota, South Dakota
A vote-auction.com új tulajdonosa szerint az eddigi legnagyobb, 48 ezer dolláros ajánlat 2.500 kaliforniai szavazatra érkezett, ám szakértők kételkednek a dolog komolyságában: a szavazás titkossága miatt a vállalat semmiféle garanciát nem kínálhat a vevőnek arra, hogy az eladó valóban rá szavazott. A Center for Democracy and Technology elemzői szerint a szavazatárverés komolytalan dolog, a kampány tisztaságába ütközik viszont az internetes politikai direkt-marketing: a voterlistsonline.com címen például 150 millió amerikai szavazópolgár nyilvánosan hozzáférhető adatait (beleértve az e-mail címeket is) árusítja az Aristotle International politikai tanácsadó vállalat. A New York Times értesülése szerint az Aristotle ügyfelei között szerepel 45 szenátor, több mint 200 képviselő, mindkét nagy párt, valamint a legesélyesebb elnökjelöltek egyaránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!