Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Seggünkben gumigolyóval

2003.05.06. 08:07
Mint ismeretes, a honi politikai jobboldal előretolt utcai Sturmabteilungjai megint egyszer letolták egy enyhén liberális stichű demonstráció jámbor résztvevőinek torkán a túlérett magyar szólásszabadságot. Az épületes performanszot hazánk demokratikus rendőrsége nemcsak lehetővé tette jól bejáratott rendezvény-tudomásulvételi és kordonépítészeti gyakorlatának leheletfinom alkalmazásával, de jól el is gyönyörködött benne. (Az ez évi rendes kormányátalakítás a belügyminiszteri posztot nem érintette.)

Mondja, kedves Sándor, hogy áll ön a mákos derelyével?
A közszolgálati televízió vasárnap esti politikai társalgóesztrádjában - amely címében hirdeti azt az örökbecsű igazságot, hogy Friderikusz a szólás szabadsága (mi más, ki más, ha eddig nem tudtátok volna) - a műsorvezető (minő sajátos véletlen, Friderikusz Sándor a neve), nem bírván megbirkózni a Vörösmarty téren handabandázó magyar szellemmel reménytelen küzdelmet folytató kiküldött tudósítójának szerencsétlenkedésével, azt a minden elemi tánc- és illemtankönyv szerint ordas inszinuációnak minősülő kérdést szegezte - azzal az ő melegszívű, mindent megértő mosolyával - Jancsó Miklósnak és Konrád Györgynek, hogy ugyanvajon szíttak-e már marihuánát. És senki sem kérdezte meg tőle: "Mondja, kedves Sándor, hogy áll ön a mákos derelyével? Az ánizslikőrrel? És a körömlakklemosóval? Birkát kefélt már?"

A Friderikusz-műsor még javában zajlott (tapicskolt egy eutanáziavágyó betegben), amikor a HírTv-n már deklarálták a jobboldal jelesei, hogy a közszolgálati tévé és személyesen Friderikusz megint sárba tiporta a szólásszabadságot, és adott a kiegyensúlyozott tájékoztatás pofájába. Egyoldalú, mert csak az egyik oldalt hagyja megszólalni. Jelesül az élesen marihuánaellenes dr. Funk addiktológust, a liberális eszmerendszer és a politikai exigenciák között kecsesen szlalomozó Magyar Bálint oktatási minisztert, meg a már említett Jancsót és Konrádot. Tényleg: gyalázat. (Tegyük hozzá, az ellenrendezvényt szervezők képviselőinek orra alá a Vörösmarty téren dugták oda a mikrofont, de ők a kamerák kereszttüzében pucoltak meg saját mozgósítottjaik atrocitásai elől.)

Mert hát tisztában kell lenni a magyar társadalom érettségének fokával.
Szóval szegény Friderikusz hiába minősítette többször is - a zárszavában, félbeszakíthatatlanul, megválaszolhatatlanul - provokációnak a rendezvényt. Értsük jól: a jeles médiaszemélyiség szerint a rendezvény szervezői provokálták az őket élelmiszeripari alapanyagokkal és üvegpalackokkal hajigáló, ordító, vonyító, genyázó ellent. Meg - na: per se - a sogenannte magyar társadalmat. Mert hát tisztában kell lenni a magyar társadalom érettségének fokával (Baumé?).

Ezzel a "jaj, ne adjunk hangot - még oly mély és jó szándékú - meggyőződésünknek, mert ugrik rá az acsar, és az ullyan zsenánt"-attitűddel Friderikusz nem magányos állócsillag a magyar zsurnalisztika egén. Másnap, például (csak egy példa a sokból), az ATV sajtóklubjában Mészáros Tamás (a magyar publicisztika megnyerő mosolyában az aranykorona) kibírhatatlanul hosszú-hosszú perceken át fejtegette, hogy mekkora politikai (nemcsak pártpolitikai, de "társadalompolitikai" - ki a jófene tudja, mi az?) baklövés liberális értelmiségiektől beszállni egy globális lágydrog-liberalizációs civil aktusba - pont most, amikor.

ezen a haladványon kellene befogott pofával elüldögélni kicsit
Amikor - így Mészáros - nemrég, keserves küzdelmek árán, sikerült jelentős jogi liberalizációs lépést tenni lágydrogügyben. Márminthogy a Btk. redves, elemi emberi jogokat semmibe vevő drogügyi szabályait sikerült visszaállítani az előző rezsim még szemetebb módosításairól az eredeti szemét állapotába. Mészáros szerint ezen a haladványon kellene befogott pofával elüldögélni kicsit, amíg érik a "haladás" következő lépésének lehetősége. Örüljünk az elért "eredménynek", és ne "provokáljuk" a társadalmat. Amely, mint tudjuk, még az érés fokain botladoz.

Nem tudom, észrevették-e már, minden drogügyben megszólaló ún. balliberális közszereplő - politikus, újságíró, szakértő, megmondó, vajákos, lelkipásztor, néptanító - először kényszeresen leszögezi, hogy ő "drogellenes". Még akkor is, ha csak annyit merészel mondani: talán mégse kellene záptojással beverni a száját annak, aki ki szeretné fejteni, hogy szerinte helytelen megbüntetni valakit, aki nem ártott senkinek. (A "drog" meghatározása természetesen rendre elmarad, nehogy bíbelődni kelljen az etanol, a nikotin, a koffein, a trigliceridek, a szacharóz vagy a lakodalmas rock mibenlétével.) Ellenes, még akkor is, ha egyébként rendszeresen vedel, zabál, szív, nyel, szúr, veri az asszonyt vagy analízisbe jár.

Rossz vége lesz. Addig vigyázunk a szánkra, ellenezzük százezrek mindennapi betevőjét, pátyolgatunk tévhiteket és sötét hazugságokat, addig kerüljük a provokációt, amíg elérünk abba az aranykorba, amikor majd Tóta W. Árpád is egy gumilövedékkel a seggében fog ábrándozni azon, milyen jó, hogy nem kell többet szavazni mennie.