Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ejtőernyővel az űrből

2001.03.12. 11:01
Miután a NASA leállította a fellövés nélkül űrbe juttatható X-33 űrrepülőgép kifejlesztésére irányuló programot, az emberiségnek olcsóbb módszereket kell kikísérleteznie a Nemzetközi Űrállomásról való gyors visszatéréshez. Egy életunt ausztrál exkommandós most arra vállalkozott, hogy kipróbálja, túlélhető-e az ejtőernyős ugrás 40 kilométer magasról.

Rodd Millnert egy hatalmas héliumballon emeli majd az ausztráliai Alice Springs-ből az atmoszféra fölé, mintegy két és fél óra alatt. Az ugrás viszont mindössze tíz percig tart majd, a zuhanó test már az első percben áttörheti a hangsebességet. Az extrém magasságból ejtőernyőzők eddig nem nagyon merészkedtek 13 kilométernél magasabbra. Az első ember, aki átlépte a hangsebességet, az amerikai Chuck Yeager volt, ám ő egy repülőgép pilótafülkéjében tartózkodott a kritikus pillanatokban.

Millner tapasztalt ejtőernyős és könnyűbúvár, jelenleg biztosítási ügynökként dolgozik. Az ugrás után teste egy percen belül eléri az 1400 km/h sebességet - ha ekkor még életben van, ő lesz az első ember, aki jármű nélkül töri át a hangsebességet. A nyomás alatt tartott, oxigénnel ellátott űrruhában zuhanó Millner életfunkciót műszerek ellenőrzik majd - ha valami félresikerül, legalább az adatok megmaradnak a tanulságok levonása céljából.

Felfelé két és fél órán keresztül tart majd az út a tizenkét millió köbméteres héliumballon gondolájában. A Mount Everest magasságának több mint négyszereséig a légkör különféle rétegein kell a léghajónak áthaladnia, melyek közül nem mind barátságos: a tropopauza például -80 Celsius fokos. Az ejtőernyős-pilóta mindvégig rádiókapcsolatban áll majd csapatával.

Az ugrás után a ballont távvezérléssel leeresztik, a gondola saját ejtőernyővel tér vissza a felszínre. A Space Jump Team nem hozta nyilvánosságra a rekordkísérlet technológiáját, de az biztos, hogy Millnernek három rétegű, nyomásszabályozós űrruhára és oxigénre lesz szüksége a túléléshez. Az ugrásról nagy mozi készül: Millner sisakján kívül kamera lesz a gondolán, egy 13 kilométer magasban cirkáló repülőgépen, egy 3 kilométer magasban cirkáló repülőgépen, a felszínen és egy útba eső ejtőernyős csapaton is.

Ha a kísérlet sikerül, Millner több rekordot is megdönt: övé lesz a leghosszabb szabadesés, a legmagasabb ballonrepülés (a jelenlegi rekord 37 kilométer), és ő lesz az első ember, aki jármű nélkül lépte át a hangsebességet. Ha túléli. A magasugrás abszolút rekordját jelenleg az amerikai légierő egykori pilótája, Joe W. Kittinger tartja, aki 1960-ban nyomásszabályozós ruhával ugrott egy ballonról 31 kilométer magasból. Kittinger nem lépte át a hangsebességet.

A Space Jump Team szerint Millner ugrása az űrhajósok számára is "menekülési stratégiákat" kínál. A földetérés helyét firtató kérdésre Millner csak annyit válaszolt, hogy megpróbál majd a Föld bolygó irányába haladni. A harminchat éves férfi egy évig készül a mutatványra: a rekordkísérletre 2002 márciusában kerül sor - hacsak életunt amerikai exkommandósok hangsebességgel be nem előznek.