Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tigris, tigris

2004.07.07. 10:36
Tigris, tigris!

Achtung, Tiger, hogy a rég halott Guderian kollegát idézzem meg, keressen rá, aki nem érti. Tigris a kertek alatt. Nem ám farkas, nem veszett róka, és nem is a whiskys rabló. Tigris. Nekünk Mohács kell, és Sir Kán. Címlapra már nem méltó holmi farkas és róka. Tigris, az igen. Merünk nagymacskák lenni.

Éjszakánk erdejében sárga láng.

Tigris a Mecsekben: ez felrázza a népet. Hogy van-e tigris, vagy nincs, az mellékes. Igény, az van rá. Fél falvak kergetik kiegyenesített kaszákkal a tigrist, amit eddig csak kisgyerekek láttak, pedig ha megkérdeznének néhány volt kisgyereket, engem például, hogy mi mindent láttak gyerekkorukban, akkor gránátvetőt vinnének és páncéltörő rakétát; akkoriban hozták be a Támadás a Krull bolygó ellen című filmet, és amiket én akkor láttam a bokrok mögött, ahhoz nem kasza kell, hanem kumulatív gránát. És persze sokkal tréfásabb és hírértékűbb lenne, ha a honvédség kergetné a ragadozót (lásd még: Predator), lenne mondjuk megint díszszemle, mert tisztelt hölgyeim és főleg uraim, ami ennek a népnek igazán hiányzik, az nem is a tigris, hanem a díszszemle.

Mely örök kéz szabta rád?

Mi az az oly szent akarat, amitől egyszer csak megjelenik a tigris a Mecsekben? Mi hiányzik innen annyira, hogy tigrist kell odaképzelnünk? Vannak szörnyek, amikről azt mondják, hogy ha elég sokan hisznek bennük, ha elegen félnek tőlük, akkor valóra válnak, mint a tulpa, a tibetiek alig-létező fantomja, amely teljesen akaratból épül. Az éjszakánk, talán az. Hogy rohadtul unjuk magunkat. Hogy jön be a moziba az ork meg a goblin csőstül, mindenféle egzotikus izgalmak, és itt, e lángoktól ölelt hazában meg a pitbull a főszörny, a boss monster. Meg a jegyellenőr.

Megjelent egy elemzés – kormányirányból - nemrégiben, miszerint ezt a lángoktól ölelt hazát úgy kell vonzóvá tenni a külföldnek, hogy megteremtjük a misztikus Magyarország vízióját. Azt az illúziót, hogy a betegesen rendezett Nyugattal ellentétben itt még megélnek a vámpírok, farkasemberek, holdas éjeken kicaplat a Kis-Balatonból Hanyistók, és rothadó ujjait ijesztésre emeli. Pedig nem az idegenforgalomnak kell ez a szörnyű Magyarország, hanem nekünk, magyaroknak, akik tigrist látunk, amint az hivatalosan lehetséges, mert annyira hiányzik már egy kis darab tigris nekünk. Csak nézzük meg állatilag ezt az országot: örülünk, ha egy szomorú farkas idetéved a szomszédból, a hiúzról már csak beszélünk – máshol meg burjánzanak a földönkívüliek, de legalábbis a medvék. Nekünk járt a tigris. Csak gyerekek látják, csak kétes eredetű sebek és sárga lámpák jelzik útját, de mégis, tigris az, nem kevesebb, büszke-nagy ragadozó, a mi Godzillánk.

Ha volna sütnivaló ott, ahol a misztikus Magyarország programját kidolgozták, akkor nem csak a szájukat jártatnák, hanem vennének egy kicsiny magán-tengeralattjárót, építenének víz alatti bázist neki, és a Nemzetbiztonsági Hivatal üzemeltetné a Balatoni Szörnyet. Volna három magasan képzett ügynök, kalappal, esküvel meg mindennel, szezonban minden este hatkor beülnének a szörnykabinba, gázt adnának, és vinné a propeller a Balatonszauruszt végig Vonyarcvashegyen és Szepezden, vinné a stramm dízel-elektromos rendszer végig a tavon az óriásgyíkot, volna nagy ijedelem és hilfe meg mein Gott, aztán a szörnyeteg alámerülne, kibekkelné őket, üzemanyagot vételezne Tihanynál a mélyben, és őrizné titkát. Jönne ezrével világszertéről a kalandturista, megnézni vagy legalább félni a hungaroszauruszt, fontoskodnának a magyar biológusok a nemzetközi hírcsatornákon, és csak a titkosszolgálat mélyén tudnák, hogy a szörny, a nemzeti szörny éppen karburátort cserél.

Vagy ha tigris, hát legyen. A lényeg az, hogy ilyen vadállatokat mindig akkor kell szabadon engedni, amikor épp újabb népnyúzó intézkedések várhatók. Adóemelés, gázáremelés, croissant-áremelés. Az volna az igazi, ha egyenesen denevéremberek támadnának az országra, vagy sárkányok. És ahogy halad ez a nyomorult civilizáció, a demokrácia vége úgyis az lesz, hogy a talpraesettebb kormányok kiépítik a maguk sárkánybázisát valami hegy gyomrában, és amikor éppen mással kellene foglalkozni, akkor szárnyra kapnak a szörnyek, és ugyan kit érdekel majd a gázár, amikor sárkányok ellen kell megharcolni? Hülyeség? Képzelgés? Ó, és ha most ledobna valamelyik lopakodó egy fürtösbombát a királyréti kisvasútra, arról ugyan ki mondaná meg, honnan jött?

Rettentő szimmetriád.

Igen, ez a tigris mi vagyunk. Tükörkép csak. Bármilyen hülyeséglufit föl lehet ereszteni, aztán kiderül, milyen a széljárás. Merre viszi a hangulatszellő a csőbomba-lufit, és merre a tigris alakút. A tigrisléggömb mindenesetre, ez kiderült, kedves a magyar népnek. Kell nekünk ez a tigris. Csak meg ne találja senki. Csak ki ne derüljön, hogy borjú, hogy túzok, hogy macska. Hagyjanak minket hinni. Teljes erőből magunkhoz ölelni a tigrisünket. Rettentő szimmetriánkat: a tigrist, ami nincs.