Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kalózból zombi

2001.04.24. 17:16
Peres úton kívánja érvényteleníttetni az első magyar roma rádiót frekvenciához juttató ORTT-döntést az ugyanazon a pályázaton vesztes Tilos Rádió. Ezzel a húzásával a MIÉP-pel került egy platformra az amúgy toleranciát és antirasszizmust hirdető egykori kalózrádió.

Meglepő és váratlan döntést hozott a médiahatóság, amikor a Rádió C-nek juttatta a 88,8 megaherzes budapesti nonprofit frekvenciát a biztos befutónak tűnő katolikus Mária Rádió helyett. A vezető kormánypárt külső kényszerítő körülmények, nevezetesen a zámolyi romák országimázs-romboló exodusa miatt kényszerült cigányügyben valamit megvillantani, ezért és csak így juthatott frekvenciához a nemzeti-keresztény kurzusban egy - az első! - roma közösségi rádió.

A Tilos - csakúgy mint a MIÉP ORTT-s kurátora - álszent logikával a pontozás abszurd voltát kifogásolja: a C egy adminisztrációs hiba miatt eleve 20 pont hátránnyal indult, ezért a többieket a mérlegelhető kategóriákban alaposan lepontozták a politikai döntést kiszolgáló kurátorok. Jogi alapnak egy perhez ez nyilván bőven elég, de azt a politikai sakkjátszma jelenlegi állása szerint teljesen esélytelen Tilos is pontosan tudja, hogy másodszor sem kapná meg ezt a frekvenciát - a C-t viszont megfoszthatja tőle, "dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon.

A Rádió C stúdiója
Abban hogy a Tilos oda jutott, ahová, nem elhanyagolható a Rádiót ügyvezető társulat szerepe. Ők voltak azok, akik egy politikai alku részeként 1993-ban felhagytak a kalózkodással cserében egy legális frekvenciára szóló ígéretért. Ők voltak képtelenek osztozni a 98 megaherzes sávon a másik két közösségi adóval, ahogyan a C-nek is csak értéktelen műsorsávokat hagytak volna a 88,8-on, amikor felmerült a közös pályázás ötlete. Ők azok, akiknek a kábeltévés műsorszórás nem pálya rádiós ambícióik kora reggeli levezetésére, mielőtt öltönyt húznának, hogy elfoglalják egy multinacionális cég szamárlétráján megszerzett helyüket.

Ha a Tilos egy kicsit is komolyan gondolná az antirasszizmusát, elsőként kellett volna üdvözölnie a legsanyarúbb helyzetben lévő hazai kisebbséget megszólító Rádió C-t frekvenciához juttató döntést, bármilyen körülmények között is született. A perrel való fenyegetőzés azt jelenti, hogy bevált az ORTT "oszd meg és uralkodj" taktikája, a nevető harmadik pedig könnyen a Mária Rádió lehet.

Pedig van még bőven helyi frekvencia: azokat kéne kiverni az ORTT-ből, a nyilvánosság ezen szeletkéit szűkmarkúan és politikai alapon osztogató rendszer egészét kéne megkérdőjelezni, nem csak egyes, a Tilos számára történetesen kedvezőtlen döntéseit.

A frekvenciakutatás tehát rendben van, az ORTT-baszogatás érthető, de ha a Tilos bíróságra megy a 88,8-ért, a kalózból zombi lesz.