Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Drogmentes vizeletmintát vegyenek!

2001.09.05. 12:05
Kenneth Curtis, egykori építőmunkás különös módon keresi a kenyerét: drogmentes vizeletmintákat árul az interneten. Miután az amerikai munkaadók egyre több vállalatnál rendszeres vizeletvizsgálatra kötelezik alkalmazottaikat, az üzlet prosperál. Curtis "Privátszféra Védelmi Szolgáltatása" garantálja, hogy a testre erősíthető, a mintát testhőmérsékletre melegítő, kivezetőcsővel ellátott tasakban érkező minta a legszigorúbb drogteszteken is átmegy.

Emberünk kezdetben csupán baráti szívességből pisilt kollégái helyett, amikor az építkezéseken is bevezették a teszteket. A negyvenkét éves egykori építőmunkás megalázónak és lealacsonyítónak tartja a kötelező drogteszteket, noha ő maga soha nem fogyasztott kábítószereket. Hamarosan azonban híre ment a szolgáltatásnak, és az éjszaka közepén is telefonhívásokat kapott. Úgy érezte, ideje pályát módosítani. Manapság gyümölcslé, tea és kávé fogyasztásával mintegy ötven készlet elkészítéséhez elég vizeletet termel naponta, és az elmúlt évek során 500 gallon tartalékot halmozott fel, amelyet ipari hűtőgépekben tárol. "A tőkém egyetlen cseppjét sem vesztegetem el" - nyilatkozta a Wired riporterének.

Konkurens vizelők

Tiszta vizelet
Curtis egyszemélyes vállalata, a Privacy Protection Services garantálja, hogy a minta a legszigorúbb teszteken is átmegy: az 5 és fél uncia tiszta vizeletet tartalmazó, testre erősíthető, a mintát testhőmérsékletre melegítő tasakkal és kivezetőcsővel ellátott készlet 69 dollár plusz postaköltségért rendelhető meg a cég weboldalán. A lelkiismeretes vizeletkereskedő értékesítés előtt minden egyes mintát magánlaboratóriumban analizáltat, így még soha, senki nem reklamált. Az elmúlt hat év során több mint százezer "vizeletvizsgálat helyettesítő készlet" talált gazdára az interneten, és több konkurens szolgáltató is megjelent.

A Missisipi állambeli 4CleanP.com online vizeletbolt a Privacy Protection Serviceshez hasonló körülmények között jött létre: Stephanie Bell vőlegénye álpozitív eredmény miatt megbukott a drogteszten, és biztonsági őrök dobták ki a munkahelyéről. Bár a vállalat később elnézést kért, a megalázó gyakorlat elleni tiltakozásul a páros szintén árusítani kezdte vizeletmintáját. Ügyfeleik egy része egészségügyi helyzetét - például cukorbetegségét vagy terhességét - szeretné eltitkolni a munkaadó vagy a biztosítótársaságok elől.

Törvénytől sújtva

A vizeletkereskedők munkáját nehezíti, hogy időközben több szövetségi állam, köztük Curtis szűkebb pátriája, Dél-Karolina olyan törvényeket hozott, amelyek tiltják a drogtesztek megtévesztésére szolgáló vizeletminták árusítását. A büntetés mértéke akár három év börtön, és ötezer dollár pénzbünetés is lehet.

A személyre szabott törvény hatályba lépése után, idén márciusban a hatóságok lecsaptak Curtisre: egy benzikútnál tartóztatták le, miután eladta termékét a megrendelőnek álcázott rendőrnyomozónak. Otthonában kommandósok tartottak házkutatást, lefoglaltak 20 gallon vizeletet. Curtis szabadlábon védekezik, és továbbra is forgalmazza termékét: álláspontja szerint vállalkozása a privátszféra védelmét szolgálja, és semmi köze a kábítószerekhez. A vizeletkereskedést tiltó törvény ellen a dél-karolinai legfelsőbb bíróságnál tiltakozott, és panasza meghallgatásra talált: a testület állásfoglalása szerint a törvény bizonyos részei alkotmányellenesek, mert prejudikálják a vizeletkereskedő bűnösségét a drogteszt megtévesztésében.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) civil jogvédő szervezet szerint a munkahelyi drogtesztek sértik az alapvető emberi jogokat, ráadásul a statisztika szerint a vizeletvizsgálatok harminc százaléka álpozitív eredményre vezet. A munkahelyi vizeletvizsgálatok száma ennek ellenére 277 százalékkal emelkedett 1987 óta az Egyesült Államokban.