Judit
2 °C
7 °C

Matthäus, a szavahihető

2004.07.12. 16:29
"A németek olyan nagyságokat adtak a világnak, mint Beethoven, Schumacher és Claudia Schiffer, az Arsenalnak Jens Lehmann jutott" - fogalmazott tavasszal a hálóőr Chelsea elleni nagy bakija után az egyik angol bulvárlap, és most már mi is kezdünk így lenni a saját németünkkel. A futballistaként legendássá lett Lothar Matthäus féléves magyarországi kapitánykodása alatt másodszor bonyolódik olyan nyilatkozatsorozatba, amely után legalábbis megkérdőjelezhető a 150-szeres válogatott, világbajnok, egykori aranylabdás szavahihetősége.

nagyon jól érzi magát Budapesten...
Emlékszünk, június elején úgy tűnt, Matthäus a Besiktashoz távozik: előbb tagadta a kapcsolatot, majd amikor az elnökjelölt Yildirim Demirören bizonyított, elismerte, hogy Milánóban tárgyaltak, de hangsúlyozta, nagyon jól érzi magát Budapesten, aztán az anyagiakon elbukott az isztambuli szerződés.

Ekkor megnyugodhattunk, az MLSZ-nek nem kell a nyarat azzal töltenie, hogy kapitányt találjon a szeptemberi vb-selejtező előtt, de a németek leszerepeltek a portugáliai Eb-n, Rudi Völler pedig vette a kalapját. A német futball vitathatatlanul legerősebb személyisége, Franz Beckenbauer rögtön bedobta Matthäus nevét is, aki hamarosan maga is ajánlkozott a posztra. Innen jön ismét a május végén már megismert forgatókönyv: Matthäus külföldön nyilatkozik valamit, aztán itthon cáfolja. Tetszene neki a feladat, de nagyon jól érzi magát Budapesten, és a szerződése ide köti.

"Folyamatosan kapcsolatban állok Franz Beckenbauerrel"(SID német hírügynökség)
"Eddig senki sem keresett meg"(Nemzeti Sport)

"Amennyiben a DFB megkeresne, azt ajánlanám, hogy Rudi Völlerrel együtt vezessük a csapatot" (Bild am Sonntag)
"A cikk csak az újságíró fantáziájából született" (MTI)

"Ha megkérnének, akkor a válaszom minden valószínűség szerint igen lenne"(SID német hírügynökség)
"Ebben a pillanatban egyáltalán nem érdekel a német kapitányi poszt"(Nemzeti Sport)

A kapitány azonban állandó magyarázkodásával, egymásnak ellentmondó nyilatkozataival arra a fiatal házasemberre emlékeztet, aki folyamatosan a feleségénél csinosabb hölgyek társaságát keresi, majd amikor fény derül erre, azt mondja, csodálatos a házasság, esze ágában sincs felbontani a frigyet. Persze Matthäus azért a Besiktas-ügy után hozzátette: természetes, hogy vannak ajánlatai, és mi sem kézenfekvőbb annál, hogy - mivel profi - meghallgatja azokat.

Nekünk annyira nem természetes - a kapitány ugyanis aláírta a szerződését, amely 2005. december végéig szól, hangzatos nyilatkozataiban összefogásról, nagy célokról szónokol, és nagyon sokszor elismételte, hogy ki akarja vinni a magyar csapatot a németországi vb-re. Nem mellesleg, ott áll egy nála jóval sikeresebb edző friss példája: a görögökkel Eb-t nyerő Otto Rehhagelnek ötmillió eurót kínált a német szövetség, de "I. Rehaklesz" azt mondta, őt még két évig szerződés köti a hellénekhez. A 65 éves tréner nem ködösített, elismerte, hogy tárgyal a váltásról, majd döntött.

A kapitány kikacsintgatása több mint káros a szeptemberi, horvátok elleni csata előtt
Eközben pedig egyre-másra érkeznek a hírek, amelyek a kapitányhoz kötődő csoport befolyásának növekedéséről szólnak: barátja, Vladan Filipovics UEFA-licences ügynökként szinte egyenlővé tette a válogatott keretet ügyfélkörével; menedzsere, Peter Pellady befektetőt ígért a Ferencvárosnak, de máris az Üllői úti kispadra ültette Matthäus segítőjét, László Csabát. Utóbbi munkavállalását az ország legnépszerűbb klubjánál azonban úgy is lehet értelmezni: már tud főnöke távozási szándékairól, és bebiztosította magát.

A válogatottban Matthäus január óta több mint negyven játékost próbált ki, és hiába állítja, jól láthatóan nem alakult ki az a csapat, amely sikerrel vehetné a világbajnoki selejtezőket. Ebben a helyzetben a kapitány kikacsintgatása több mint káros a szeptemberi, horvátok elleni csata előtt: bizonytalanságot teremt és amennyiben vált, utódjának már nem lesz ideje arra, hogy saját csapatot alakítson ki. Ha a szövetség vezetői nem a saját presztízsüket féltenék, hanem hajlandóak lennének belátni, hogy tévedtek a játékoslegendával, akkor most, újabb magyarázkodásai után ajtót mutatnának neki. Akkor is, ha hat hónap alatt érzékelhetően megnőtt a futballunk iránti érdeklődés - egyértelműen Matthäusnak köszönhetően.

Helyette pedig jöhetne például a május végén már szóba került Egil "Drillo" Olsen: a meggyőződéses marxista hírében álló norvég edző kapitányként is bizonyított már, és fegyelmezett védekezésre alapozott játékrendszere talán a görögökéhez hasonló forradalmat hozhatna a magyar válogatott számára is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?