Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Matthäus, a szavahihető

2004.07.12. 16:29
"A németek olyan nagyságokat adtak a világnak, mint Beethoven, Schumacher és Claudia Schiffer, az Arsenalnak Jens Lehmann jutott" - fogalmazott tavasszal a hálóőr Chelsea elleni nagy bakija után az egyik angol bulvárlap, és most már mi is kezdünk így lenni a saját németünkkel. A futballistaként legendássá lett Lothar Matthäus féléves magyarországi kapitánykodása alatt másodszor bonyolódik olyan nyilatkozatsorozatba, amely után legalábbis megkérdőjelezhető a 150-szeres válogatott, világbajnok, egykori aranylabdás szavahihetősége.

nagyon jól érzi magát Budapesten...
Emlékszünk, június elején úgy tűnt, Matthäus a Besiktashoz távozik: előbb tagadta a kapcsolatot, majd amikor az elnökjelölt Yildirim Demirören bizonyított, elismerte, hogy Milánóban tárgyaltak, de hangsúlyozta, nagyon jól érzi magát Budapesten, aztán az anyagiakon elbukott az isztambuli szerződés.

Ekkor megnyugodhattunk, az MLSZ-nek nem kell a nyarat azzal töltenie, hogy kapitányt találjon a szeptemberi vb-selejtező előtt, de a németek leszerepeltek a portugáliai Eb-n, Rudi Völler pedig vette a kalapját. A német futball vitathatatlanul legerősebb személyisége, Franz Beckenbauer rögtön bedobta Matthäus nevét is, aki hamarosan maga is ajánlkozott a posztra. Innen jön ismét a május végén már megismert forgatókönyv: Matthäus külföldön nyilatkozik valamit, aztán itthon cáfolja. Tetszene neki a feladat, de nagyon jól érzi magát Budapesten, és a szerződése ide köti.

"Folyamatosan kapcsolatban állok Franz Beckenbauerrel"(SID német hírügynökség)
"Eddig senki sem keresett meg"(Nemzeti Sport)

"Amennyiben a DFB megkeresne, azt ajánlanám, hogy Rudi Völlerrel együtt vezessük a csapatot" (Bild am Sonntag)
"A cikk csak az újságíró fantáziájából született" (MTI)

"Ha megkérnének, akkor a válaszom minden valószínűség szerint igen lenne"(SID német hírügynökség)
"Ebben a pillanatban egyáltalán nem érdekel a német kapitányi poszt"(Nemzeti Sport)

A kapitány azonban állandó magyarázkodásával, egymásnak ellentmondó nyilatkozataival arra a fiatal házasemberre emlékeztet, aki folyamatosan a feleségénél csinosabb hölgyek társaságát keresi, majd amikor fény derül erre, azt mondja, csodálatos a házasság, esze ágában sincs felbontani a frigyet. Persze Matthäus azért a Besiktas-ügy után hozzátette: természetes, hogy vannak ajánlatai, és mi sem kézenfekvőbb annál, hogy - mivel profi - meghallgatja azokat.

Nekünk annyira nem természetes - a kapitány ugyanis aláírta a szerződését, amely 2005. december végéig szól, hangzatos nyilatkozataiban összefogásról, nagy célokról szónokol, és nagyon sokszor elismételte, hogy ki akarja vinni a magyar csapatot a németországi vb-re. Nem mellesleg, ott áll egy nála jóval sikeresebb edző friss példája: a görögökkel Eb-t nyerő Otto Rehhagelnek ötmillió eurót kínált a német szövetség, de "I. Rehaklesz" azt mondta, őt még két évig szerződés köti a hellénekhez. A 65 éves tréner nem ködösített, elismerte, hogy tárgyal a váltásról, majd döntött.

A kapitány kikacsintgatása több mint káros a szeptemberi, horvátok elleni csata előtt
Eközben pedig egyre-másra érkeznek a hírek, amelyek a kapitányhoz kötődő csoport befolyásának növekedéséről szólnak: barátja, Vladan Filipovics UEFA-licences ügynökként szinte egyenlővé tette a válogatott keretet ügyfélkörével; menedzsere, Peter Pellady befektetőt ígért a Ferencvárosnak, de máris az Üllői úti kispadra ültette Matthäus segítőjét, László Csabát. Utóbbi munkavállalását az ország legnépszerűbb klubjánál azonban úgy is lehet értelmezni: már tud főnöke távozási szándékairól, és bebiztosította magát.

A válogatottban Matthäus január óta több mint negyven játékost próbált ki, és hiába állítja, jól láthatóan nem alakult ki az a csapat, amely sikerrel vehetné a világbajnoki selejtezőket. Ebben a helyzetben a kapitány kikacsintgatása több mint káros a szeptemberi, horvátok elleni csata előtt: bizonytalanságot teremt és amennyiben vált, utódjának már nem lesz ideje arra, hogy saját csapatot alakítson ki. Ha a szövetség vezetői nem a saját presztízsüket féltenék, hanem hajlandóak lennének belátni, hogy tévedtek a játékoslegendával, akkor most, újabb magyarázkodásai után ajtót mutatnának neki. Akkor is, ha hat hónap alatt érzékelhetően megnőtt a futballunk iránti érdeklődés - egyértelműen Matthäusnak köszönhetően.

Helyette pedig jöhetne például a május végén már szóba került Egil "Drillo" Olsen: a meggyőződéses marxista hírében álló norvég edző kapitányként is bizonyított már, és fegyelmezett védekezésre alapozott játékrendszere talán a görögökéhez hasonló forradalmat hozhatna a magyar válogatott számára is.