Megszakított közösülés

2010.04.11. 21:11

Az Országos Választási Bizottság 19.15 perckor, negyed órával a kampánycsend lejárta után bejelentette, hogy meghosszabbítja a szavazás időtartamát néhány választókerületben, és ezzel együtt a kampánycsendet is mindaddig, amíg mindenütt le nem zárul a szavazás.

Budapesten és még néhány vidéki városban még este nyolckor is sorok kígyóztak egyes szavazóhelyiségek előtt, akár éjfélig is eltarthat, amíg minden, a szavazásra időben, tehát este hét óra előtt érkező polgár sorra kerül.

Kínos üzemzavar, vagy ha így sajtószerűbb: botrány. Nem világbotrány, nem a demokráciát veszélyeztető rendszerhiba, de hiba, ami talán szokatlan, mert Magyarországon a választást lebonyolító rendszer egyike volt annak a nagyon kevés intézménynek, amelyik teljesen normálisan működött az elmúlt húsz évben.

A hibáért úgy tűnik, most sem az apparátus a felelős, hanem egy paranoid, és tökéletesen életidegen törvénymódosítás, amit 2007-ben nyújtott be önkormányzati miniszterként Bajnai Gordon. Ez írja elő, hogy az engedéllyel nem lakóhelyükön szavazók ne bárhol, hanem csak egy-egy központi szavazókörben adhassák le szavazataikat. Ezeket a központi szavazóköröket sorsolással jelölik ki. Pontosan, előre lehetett tudni tehát, hogy egyes szavazókörökben akár ezerötszáz-kétezer átjelentkező is megjelenhet, és ennyi plusz szavazót nem bír el a rendszer. A törvény viszont tökéletesen rugalmatlan, és alkalmatlannak bizonyult a helyzet kezelésére, nem adott lehetőséget a szavazást bonyolító szervezeteknek, hogy az ilyen túlterhelt szavazóköröket megerősítsék (nagyobb szavazatszámláló bizottság, több fülke, több urna és így tovább) .

Így most néhány százan, talán egy-kétezren még ebben a pillanatban, este kilenckor is sorban állnak, várják, hogy szavazhassanak. Megint egy szép, olajfestményre kívánkozó kép az értékcsökkent magyar demokráciából: a szocializmus legidiótább éveire emlékeztető sorban állás, azért, hogy szavazhassunk. (A sorokban ácsorgók pedig lehetnének a magyar demokrácia névtelen – vagyis, ez hülyeség, inkább névjegyzékben rögzített – hősei.)

A néhány száz sorálló mellett a többi millió pedig azért szív, mert még órákig nem tudhatja meg az eredményeket. Az OVB azt is megállapította, hogy a kampánycsend nem szűnt meg este hétkor, hanem addig tart, amíg a választás befejeződik. Ez az egyébként is idejét múlt, betarthatatlan rendelkezés ebben a helyzetben végképp értelmetlen. Hét órakor minden tévé, rádió és online hírszolgáltató közölte a közvéleménykutatási eredményeket, elindította választási műsorát, az OVB negyed órával később azt mondta, vissza az egész. Most újra kampánycsend van. Pedig azokat az iskolákban ácsorgó százakat már nehéz lenne tévéből, netről, rádióból befolyásolni.

Kedves olvasók, mi nem próbáljuk betartani a betarthatatlant, nem butítjuk vissza a címlapunkat kampánycsend üzemmódba, hanem így várjuk a további fejleményeket. Adhatnánk Boban Markovicsot, mint az M1, de az sem vinné előre a magyar demokrácia ügyét.