Alfréd
-2 °C
2 °C

Bölcsi

2001.11.30. 19:23
Aki esetleg megkisérelné szoci miniszterelnökjelölt és a politika általános nem leszólásra történt kiűzését a felsőoktatásból (na ja, ötvenhat az egész más volt, nem politizáltak), és a kormányrendeletileg kétszakosított bölcsészeket valamilyen logikai szálnak tűnő dologgal, mondjuk az egyetemi önállóság ideájával összekötni, annak jelezném, hogy ilyesmi természetesen nem létezik; bátran használjuk helyette a héja szót és közben gondoljunk egy zizegő-rotyogó trágyadombra, mint a héja létezésének fő akadályát jelentő egyetemi erkölcsi állapotok szimbóleumára.

razA rend lapátja persze nem a szarra sújt le (mert a héja akadályozza, kivéve, amikor nem), hanem a legyekre - azokra a (e ponton ragaszkodjunk a kialakult sztereotípiához) bölcsészekre, akik úgy vélik, hogy egy dzsonlenon-szemüveggel meg francia hippi alkeszok alibiszövegeinek hiteles imitálásával ki lehet bekkelni sorozásig, hogy szabadulás után munkanélküliek legyenek. Azt már nem!

"Az adófizetők pénzén olyan bölcsészeket szeretnénk képezni, akik diplomájukkal el is tudnak helyezkedni." - így az államtitkár. Értelmezzük ezt a mondatot a kiegyensúlyozott demagógia szellemében (amelynek jogai és felelőssége a feltalálót, vagyis Citizen K-t illetik), ábécé sorrendben:

a) A kormányzat úgy véli, hogy az egyszakos bölcsészek nem tudnak arról, hogy csak idejüket és a közpénzt vesztegetik. Most megtudják. A kormányzat helyesen cselekszik.
b) Az ember általában véve képtelen magáról gondoskodni, nincs vagy nem az a jövőképe, ez pedig a nemzetre nézve végzetes. Ezér szükséges, hogy az állam lehetőleg mindenbe belepofázzon. A kormánynak így minden esetben igaza van, amikor a szabad döntés valamely lehetőségét kiveszi az állampolgár kezéből.
c) A kormányzat úgy véli, hogy még van olyan ember az országban, aki felül olyan mondatnak amely "az adófizetők pénze" kifejezést tartalmazza. Tévednek: a többség úgy véli, hogy az adófizetők pénze igazából az állítólagos adócsalók pénzének sorsára jut.
d) A kormányzat úgy véli, hogy a munkaerőpiac telítődött diplomásokkal, a jelen lépéssel pedig a fennmaradók külföldre szökését próbálják megakadályozni, várhatóan kevés sikerrel.

youA kétszakosok el tudnak helyezkedni, hiszen a tanári pálya hihetetlen távlatai nyílnak meg előttük. A tanárkodás ugyan koffeinaddikcióval, halláskárosodással, multilevelmarketingezéssel, és szellemi begyepesedéssel járó munka, de közismerten mesés fizetéssel jár és a polgári lét elsődleges modellje. El tudják képzelni.

Egyik diplomás imerősöm így emlékezett vissza egy telefoninterjúban:
"Akkor szüntették meg a kötelező kétszakosságot, amikor bekerültem. Nagyon optimista érzéseket okozott, hogy nem tanárt akarnak csinálni belőlünk minden áron, hanem meg lehetett próbálni azzá válni amivé válni akart az ember. Hajlamossá tett az elmélyülésre."

Nem várható persze, hogy a jelen intézkedés nagyobb vihart kavarna. A butító törekvésekkel szembeni ellenállás évekkel ezelőtt elbukott. A taktika hatékony, hatása visszafordíthatatlan, értelme semmi.