Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Biafra for President!

2007.11.13. 11:36

Még nem tudni, jövőre ki indul az amerikai Zöld Párt színeiben az Egyesült Államok elnöki posztjáért: eddig tucatnyi politikus szállt ringbe a környezetvédő és bázisdemokrata párt támogatásáért. A modern fogyasztóvédelem pápája, Ralph Nader, akinek 1996-os és 2000-es jelöltsége országos ismertséget hozott az amerikai zöldeknek, egyelőre nem jelöltette magát 2008-ra, és már 2004-ben is függetlenként indult. Nader 2000-ben 2,7 százalékot kapott, és ezzel sokak szerint George W. Busht segítette hatalomra Al Gore ellenében, aki minden bizonnyal győzött volna, ha Nader nem hódít el közel hárommillió szavazót.

A radikális amerikai zöldek szerint viszont Bush és Gore egykutya, Michael Moore elhíresült mondása, hogy a Gore-ra leadott szavazatok a Bush-ra leadottakkal egyenértékűek.

Jello Biafra

Ezt gondolja Jello Biafra, a punklegenda Dead Kennedys egykori frontembere is, aki futott már San Francisco polgármesteri posztjáért, és az amerikai Zöld Párt elnökjelöltségéért is. "Basszák meg mind" - mondta a múlt hétvégén a Guardian újságírójának a 2008-ra készülő republikánus és demokrata jelöltekre utalva, akiket egytől-egyig idiótáknak, automatáknak, vallási fanatikusoknak, céges kijáróembereknek, háborús uszítóknak vagy pénzbedobós karrierpolitikusoknak tart.

Biafra politikai programja nem sokat változott 1979 óta, amikor San Francisco polgármesteri címéért indult. Akkor azzal kampányolt, hogy kötelezővé tenné a bohócruha viselését az üzletembereknek, szobrokat állítana egy híres merénylőnek, és kitiltaná az autókat a városból. A szavazatok 3,5 százalékával a negyedik helyen végzett, közvetlenül egy Sister Boom-Boom nevű transzvesztita mögött - szereplésük arra késztette a városi tanácsot, hogy törvényben rögzítsék: a jelöltek ezentúl csak a valódi nevükön szerepelhetnek a választási kampányban.

Az Eric Reed Boucher néven anyakönyvezett punksztár művészneve egy műanyag tucatétel (Jell-O) és egy hírhedt afrikai éhínség (Biafra) furcsa kombinációja, a polgármesterségért a gyümölcszselé-por reklámszlogenével kampányolt. Támogatói "öngyilkos leszek, ha nem nyer" táblákkal vonultak.

A Dead Kennedys beszólogatósan politizáló szövegei miatt Biafra a szólásszabadság egyik bozótharcosának számít a bigott Amerikában. A Frankenchrist című Dead Kennedys album miatt 1986-ban perbe fogták obszcenitás miatt - a punkzenekar csődjéhez vezető eljárás alapját H. R. Giger svájci szürrealista festő pénisztájkép című festménye szolgáltatta, amelyet eredetileg borítónak szántak, de a lemezhez mellékelt poszterként is kiverte a biztosítékot egy többek között Al Gore felesége által jegyzett gyermekvédő ligánál.

A felmentéssel végződött per költségei miatt a Dead Kennedys feloszlott. Biafra azóta lemezkiadót alapított, alanyi jogon turnézik és politikai aktivizmussal múlatja az időt. 1999-ben ott volt Seattle-ben a WTO elleni tömegtüntetésen, globalizációkritikus zenészek alkalmi formációjában lépett fel. Miután 2000-ben zöldpárti elnökjelöltként alulmaradt Ralph Naderrel szemben, kézikamerás médiakommandót alapított, republikánus és demokrata gyűlésekről tudósította az Indymediát. Neki tulajdonítják a független, balos-antikapitalista médiahálózat "ne gyűlöld a médiát, légy a média" jelszavát. Bár nem használ számítógépet, sőt technoanalfabétának mondják, rendszeres előadó a H.O.P.E. amerikai hackerkonferenciákon is.

Zöldpárti aspiránsként markáns elnökjelölti programot fogalmazott meg nyolc éve. Évi százezer dollárig adómentessé tenné a jövedelmeket, efölött azonban keményen fölözne, a topcelebeknek például egy bizonyos határ fölött mindent be kéne adni a közösbe. Eltörölné a nagyvállalatok és az egyházak adókedvezményeit is: egykulcsos helyett egyenlősítő adórendszert szeretne, a befolyt pénzt ingyenes egészségbiztosításra, oktatásra és tömegközlekedésre fordítaná. Növelné a közmunkaprogramok, a művészetek, a közösségi média és az alternatív energiaforrások állami támogatását.

Legalizálná a házfoglalást, sőt támogatná azokat, akik hosszabb ideje üresen álló épületeket hoznak rendbe a belvárosokban. Feloszlatná a hadsereget és a hárombetűs - CIA, NSA, DEA, FBI stb. - szövetségi ügynökségeket, leszerelné az atomfegyvereket és a kémműholdakat. Kiléptetné az Egyesült Államokat a neoliberális gazdaságpolitikát terjesztő nemzetközi szervezetekből, a Világkereskedelmi Szervezetből (WTO) és az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezetből (NAFTA).

Befejezné a drogok elleni háborút: mivel az addikciót betegségnek tekinti, a kemény drogokat is dekriminalizálná, receptre adná a drogbetegeknek - úgy véli, ezzel a szervezett bűnözés alól is kihúzná a szőnyeget. Eltörölné a halálbüntetést is - ezért a rendőrgyilkosságért halálra ítélt, siralomházban raboskodó egykori Fekete Párducok aktivistát, Mumia Abu-Jamalt nevezte meg reménybeli alelnökeként nyolc éve.

Mumia Abu-Jamal

Az általános választójog terén is lenne néhány újítása: a részvételi korhatárt öt éves korra csökkentené, és a politikusokon kívül választandóvá tenné - többek között - a tanárokat, a rendőröket és a munkahelyi főnököket is. A kampányidőszakot hat hétre csökkentené, és teljesen eltörölné a kampánytámogatások korrupt rendszerét. Minden szavazócédulán lehetne "egyik jelöltre sem" szavazni, ha 50 százaléknál többet kap ez az opció, új jelöltekkel kellene megismételni az adott választást.

Biafra tavaly már Britney Spearssel közös fellépést is vállalt volna, "ha az megállíthatja a háborút és megdöntheti Bush diktatúráját". A brit turnéját beharangozó interjúban most azt mondta, hogy gyarmati gondolkodásra vall azt feltételezni, hogy Irak nem tudja összeszedni magát ha nincsenek ott a fehér megszállók. A leghasználhatóbb javaslatnak az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Konferencia előterjesztését tartja, amely saját katonáit küldte volna Irakba az amerikaiak és az angolok "gyilkos koalíciója" helyett. A javaslatot Colin Powell elutasította, mert a muzulmánok az ENSZ és nem az USA parancsnoksága alatt képzelték el a békefenntartást.

Az amerikai hadsereget a nagy fogyasztású városi terepjárók tulajdonosaival töltené fel, "menjenek és szerezzék meg az istenverte olajukat maguknak", mondta.

Vezetői példaképeként I. János Pál pápát jelölte meg a punksztár, mert a néhai egyházfő harminc nappal pápává választása után meghalt. Szerinte a megalomániások ellen ezt az Egyesült Államok elnöki posztján is be kellene vezetni: "Oké, elnök lehetsz, de harminc nap múlva neked annyi."