Judit
3 °C
7 °C

Magyarország mint groteszk műalkotás

2006.07.05. 17:41
"A politikának nem dolga, hogy beavatkozzon a művészet világába" - mondja Demszky Gábor, amitől hirtelen úgy érzem, én vagyok a jégkrémet formázó tehénszobor a főpolgármester mellett. Fejem cseppfolyóssá válik, lehanyatlik a kövezetre, és lassan megindulnak a patakocskák a lefolyó felé.

Zselészerű szürkeállományomba még bekúszik egy gondolat. Hogy amúgy egyetértek Demszkyvel, már abban az esetben, ha ő történetesen nem főpolgármesterként mondaná ezt, nem egy sajtótájékoztatón, és nem a közelgő önkormányzati választások előtt.


Fotó: Földes András
Demszky Gábor igazi tévedése ezen az eseményen mégis az volt, amikor a Bazilika plébánosa által ostorozott, ismeretlenek által megrongált, majd kiállítási helyéről az éj leple alatt elhurcolt szobrot "groteszk művészeti objektumnak" nevezte.

Nem a művészetről van szó. Hogy a Cowparade nevű köztériszobor-akció csak annyira művészet, amennyire egy dupla sajtburger az, erről már írtunk. És a tévedés ráadásul nem is olyan vészes. Ugyanakkor a lényeg szem elől tévesztése groteszknek nevezni ezt a műanyagtehenet. A jégkrém és egy tehén szerelméből született lény a világ legtermészetesebb teremtménye: nagy, égszínkék, és apai ágának okán a melegben elolvad. Miért, hogy tegyen, talán egyre keményebbé váljon? Láttak már Önök fagylaltot? Na.

Nem, a groteszk az, hogy a tökéletesen súlytalan, a szervezők által is "nyári gegnek" nevezett plasztiktehén elég volt ahhoz, hogy a lakosság egy része 48 óra alatt vallásháborúba és politikai villongásba hergelje magát. A tehén történetesen ugyanis farral fordult a Bazilika felé, jobban mondva fejjel az érkező turisták irányába.

A Magyar Nemzet hosszú hétfői cikke ennek következtében párhuzamot vont a tehén elhelyezkedése és a kormány megszorító intézkedései közé, keddi számában a plébános emlegetett egyházellenes provokációt, a két megjelenés közt pedig megindult a civil akció, ismeretlenek megrongálták a tehenet, majd éjjel, letépve talapzatáról elcipelték az alkotást. Hova? A Liberálisok Házához, az Erzsébet térre.

Miért pont az SZDSZ-hez? És az esetet ismertető cikkünk megjelenése után miért érkeztek zsidózó levelek a szerkesztőségbe? És miért szólalt meg közben a főpolgármester? És miért egyeztet az esemény vezetője éppen a Bazilika plébánosával az ügyben?

Nos, innentől csakis a groteszk műfaji szabályai adhatnak támpontokat. Én nem vállalkozom a megoldásra, kérem rakják össze maguknak a saját történetüket az alábbi építőkockákból: olvadó tehén, fenék, Bazilika, SZDSZ, turisták, Demszky, megszorító intézkedések, keresztény szellemiség, vandalizmus. A megfejtők az eredménnyel keressék meg az odavágó politikai szervezetet, vagy annak sajtóorgánumát, akik viszont nem találják a megoldást, legalább nyaralni menjenek el rövid időre egy másik országba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?