Viola
-5 °C
-2 °C

A Nyilas Szűz és a Mérleg

2004.09.14. 17:22

[A Nyilas] rossz tulajdonságai közé tartozik az is,
hogy nincs időérzéke. Mindig mindenhonnan elkésik.
Astronet

Remélem, Bácsfi Diána most fennhangon örvendezik, és ha még harminc-hatvan napig benn marasztalják a kóterban, egyre virágosabb lesz a kedve. Hiszen ő azért harcol elvileg, hogy embereket a politikai nézetük miatt, vagy akár csak úgy, börtönözzenek be, deportáljanak, valamint toloncoljanak ki. Az meg már igazán részletkérdés egy ilyen Jeanne d’Arc-kaliberű stratégának, hogy éppen a zsidókat, liberálisokat, vagy netán őt magát varrják be, hát elvégre ha az rendben van neki, hogy valakit a származása okán be- vagy kizárjanak, akkor nyilván megérti azt is, ha mondjuk esztétikai alapon tisztogatunk.

végül is nem lett abból fasiszta puccs, hogy Csurka nyugdíjasai kieresztették a gőzt
Érdekes dolgok ezek mindenesetre. Az igazságügy-miniszter szerint az volna a jó, ha mégiscsak meg lehetne tiltani a csúnyának ítélt demonstrációkat. Bárándynak van valami utópiája törpökről és gombaházakról, már a gyűlöletbeszéd kapcsán is előadta, hogy mindent azért nem volna szabad. Csak afölött nem sikerült még soha dűlőre jutni, hogy ki mondja meg, mit szabad még. A Bárándy-féle mintaállam feltételezi Törpapát is, Aki Van, aki eredendően jóságos, hatalom és pénz nem piszkítja talárját, a hazugságokon átlát, és pontosan tudja, mi a jó. És minden törp elfogadja, amit mond.

Ha volna olyan paragrafus, amely alapján a hungarista hemzsegést be lehet tiltani, akkor azzal valószínűleg meg lehetett volna támadni a MIÉP kétszázezres hőzöngéseit is anno. De szét lehet-e zavarni kétszázezer embert? Kétezer vadmagyart vagy futballhuligánt még simán – meg is kell tenni -, de kétszázezer bárkit sehogy sem; az már inkább polgárháború, mint rendészeti probléma. És végül is nem lett abból fasiszta puccs, hogy Csurka nyugdíjasai kieresztették a gőzt.

Ha például ezeket a mostani hungaristákat azért nem engednék az utcára, mert kis testi hibás nyilaskereszteket lobogtatnak, akkor ismét jól felpofoznánk a szart: erre a kihívásra már megfelelt Szabó Albert, a fogaskerekes emberke. Ha Szálasi ürügyén tiltjuk be, akkor legközelebb a történelmi gyökerek mutogatása nélkül vonul fel az a húsz-harminc szerencsétlen, aki erre kapható.

Egy olyan országban, ahol a két legnagyobb párt csuklóból lenácizza és –kommunistázza egymást?
Nekünk nincs Törpapánk. Nincs olyan politikai erő, amelyikre rábízhatnánk egy gumiparagrafust, hogy majd biztos nem élnek vissza vele. Különben is, mi lenne abban a paragrafusban? Náciknak és kommunistáknak nem szabad gyűlni? Egy olyan országban, ahol a két legnagyobb párt csuklóból lenácizza és –kommunistázza egymást, amint ez a téma szóba kerül?

Akármilyen rosszul is néz ki egy tucat nyilas, amíg legalább az uszítást meg nem valósítják, addig még őket sem lehet előre kitiltani. Azt meg ne várja senki, hogy a sajtó majd önmérsékelten hallgat: a sajtó minden önmérséklet nélkül vadászik a púposokra és pedofilokra, úgyhogy a hungaristákban is észre fogja venni a szenzációt – hacsak törvényt nem alkot Bárándy Péter, hogy bizonyos dolgokról ne szabadjon tudósítani.

Különben és végül: forgassuk meg a szájban jól azt a borzalmas bűncselekményt, amit úgy szoktak körülírni, hogy a fennálló rend erőszakos megváltoztatása. Aztán vegyük mellé a bal pofába 1789-et, 1848-at, 1956-ot, meg Ceaucescu eltakarítását. Vagy Szaddám Huszeinét, horribile dictu: a fennálló rend megváltoztatása kívülről. Ja, azok rossz rendszerek voltak, ez meg a jó. Csak hát ezt mindig utólag deríti ki a felálló új rendszer. Ezt a paradoxont Törpapa híján csak Pangloss mester oldhatja fel: ez itt a létező világok legjobbika, és punktum.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!