Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Fair play díjasok bálványok helyett

2001.03.08. 13:41
Tegnap adták ki a hírt az ügynökségek, Raúl és Figo ellen sportszerűtlen magatartás miatt vizsgálatot indít az UEFA. Azt sérelmezik, hogy Raúl nem jelezte: kézzel ütötte a labdát a hálóba, Figo esetében pedig azt, hogy szándékosan gyűjtötte be harmadik sárga lapját. Mindketten komoly büntetésre számíthatnak - jelentette ki Gerhard Aigner a testület főigazgatója.
Alighanem precedens értékű ítélet lesz ez, ha valóban megbüntetik a két játékost. Elsősorban azért, mert olyan vétségért kapják a bírságot, ami nem ütközik szabályba. Nem durváskodtak, nem játszottak alattomosan, egy kis csibészséget követtek el.

Raúl számonkérését, még csak-csak lehet érteni, bár azt sem teljesen. Lehet, hogy túl fiatal vagyok, de még nem láttam olyan csatárt, aki ha gólt lőtt vagy fejelt, utána azt mondja: ,,Szabálytalanul tettem, könyörögve kérem, hogy érvénytelenítsék a találatot, ellenkező esetben meg fognak büntetni." Még abban sem vagyok biztos, hogy a bíró elhiszi, amit a játékos mond.

Hány játékosnak kellett volna már így bűnhődnie? Az ebben a témában legközismertebb esetek: Maradona-kezezés a mexikói vb-n 1986-ban (a góllal nyertek a negyeddöntőben); Boniek tizenhatoson kívüli esése az 1985-ös BEK-döntőn (a tizenegyest Platini lőtte a kapuba). A futball több mint száz éve íródó történelmében kialakult a világ rendje: a játékos általában igyekszik túljárni a játékvezető eszén.

Ám, hogy a csibészségért büntessenek, mindeddig példátlan volt. Ha ez a ,,fenyítés" beválik, több száz fair play díjas futballista lesz a világon, de igazi bálvány kevés.

Figo esete még furcsább. Őt azzal vádolják, hogy szándékosan gyűjtötte be harmadik sárga lapját, hogy az előbb-utóbb bekövetkező eltiltását egy tét nélküli csoportmeccsen töltse le.

Figo a Barcelonában
Figo nem csinált mást, mint ami ésszerű és törvényszerű. Mindenki ezt tette volna a helyében. Emlékezetes: tavaly a Barcelona éppen azért játszott gyengébben a BL elődöntőjében a Valencia ellen, mert őt nélkülöznie kellett.

Figo akkora klasszis, hogy az ő hiánya érződik. Most ezt akarta elkerülni. Az UEFA-nak a klubok és a játékosok érdekeit is szem előtt kell tartani, hiszen kizárólag velük tehet szert rekordbevételre.

Az a leginkább sportszerűtlen, ha mindezt figyelmen kívül hagyják, és komolyan büntetnek.