Auguszta
-4 °C
2 °C

Ballag a katona

2005.03.04. 08:30
Nem annyira egyszerű Farkas Roland százados panaszának ügye, innen civilből nézve legalábbis, mint amennyire szeretjük az egyszerű megoldásokat. A százados panaszlevelén még dolgoznak a szakértők, sőt már a katonai ügyészség is, márpedig az aztán komoly szervezet, ebből bármi kisülhet. Várjuk ki a végét, hiszen egyikünk sem tudja, mennyire jó ötlet orosz harcjárművekkel furikázni Afganisztánban. Lehet, hogy nincs vele semmi baj, elvégre nemcsak az oroszok, hanem a tálibok, az Északi Szövetség és az új, felszabadított Afganisztán hadserege is orosz hangszereken játszik. Nézzük inkább, ami itt keveredett belőle; az közelebb van.

nemcsak az ellenségtől és a nap tüzétől, de maguktól is védik a katonákat
A naptejügyet - vagyis a vád szerint februárban kiszállított, lejárt szavatosságú naptejek botrányát - példásan oldotta meg a politikai miniszter és az ő politikai hadserege. (Ő mondta magáról, csak azért az eposzi jelző: ő politikai miniszter, nem szakmai, a szakértelem ócska bolsevista trükk.) Tudniillik nemhogy összevissza szállítanak mindenféle szemetet, hanem éppenhogy annyira előrelátóak, hogy ha van egy kis hely a repülőn februárban, akkor oda pakolnak naptejet, ami milyen jól jön majd júliusban. Na ugye. Erről van szó. Az egyszerű talpas nem látja át a térképet se térben, se időben. Arra van a hadvezetés.

No de van ez a fránya géppuskaügy is, a géppuskaállványok dolga, amelyekről Farkas százados azt írja, nem lehet őket vízszintesnél lejjebb dönteni, ami az ő meglátása szerint korlátozza a hatékonyságot, amennyiben az ellenség - a szaúdi terrorista - közelről támad, éspedig gólyalábak nélkül.

Letagadhatták volna nyugodtan, mondhatták volna, hogy Farkas hazudik, azzal a géppuskával szántani is lehet; én biztos nem mentem volna ki szögmérővel Kabulba. De nem tagadták le, hanem megmagyarázták. Ez a géppuska azért ilyen, nehogy a katona véletlenül az autóban ülő társait találja el. Nemcsak az ellenségtől és a nap tüzétől, de maguktól is védik a katonákat, akik nyilván nagy gyerekek csupán, és amint géppuskához jutnak, önfeledten játszadozni kezdenek vele, ellentétben más nemzetek fiaival, akik nem spriccelik össze magukat vele, ezért számukra engedélyezett a fegyver lefele döntése. A legjobb lenne talán fixen beépíteni azt a géppuskát a kocsi orrába, mert még így is eltalálhat valakit. Hogy az összevissza forgatható kézifegyverekkel mit csináltak a biztonság érdekében, azt majd kideríti a katonai ügyészség.

a profi hadsereg nem szerzetesrend, hanem munkahely
Szóval van itt azért büdösség, még ha naptej- és drótvágóügyben minden a legfelelősebb hazafisággal került is bonyolításra, a göröngyös, de igaz szolgálati úton. Eleget mond, hogy Farkas levelét a szolgálati út kerubjai azonnal levették a HM fórumáról, ahol megjelent, aztán vállvonogatva visszatették, mert az ügynöklista sebességével terjedt nélkülük is, az egész internethez meg még nem fejlesztették ki a drótvágót. A minisztérium fóruma most éppen "ideiglenesen szünetel", de nincs ám zárva, aki akarja, elküldheti a hozzászólását emailben. Mert ez egy köztársaság modern hadserege.

Farkas százados bejelentette, hogy leszerel, sőt már levelében is jelezte, ő és bajtársai megállják a helyüket a civil életben is, ellentétben azokkal, akik azt hiszik, elég bezárni a fórumot, és akkor nem jön ki a szarszag. Ellentétben a zavartan magyarázkodó, és csak a zavart magyarázkodáshoz értő alakokkal, akik még egyszer sem gondolták végig, hogy a profi hadsereg nem eszme, nem miniszteri krokodilpicsogás az elesett katonáért, és nem szerzetesrend. Hanem munkahely, ahol a jól képzett munkaerő, ha nem érzi jól magát, veszi a kalapját, és keres és talál más munkát. Ez a profi hadsereg, és ha ez nem tetszik, akkor inkább jelentkezzünk szövetségeseinknél polgári szolgálatra.