Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ferenc trükkjei

2007.02.17. 11:10

Ez most éppen nem jött be. Vagy bejött. Vagy a bánat tudja. Megmagyarázom tüstént.

Ferenc, a miniszterelnök elhatározta, megszívatja Viktort, a spirituális vezetőt visszakézből. Ezért a spirituális vezető nagymonológjának előadásával egy időben hozta nyilvánosságra a régen várt hírt, azaz nevezte meg a Magyar Nemzeti Bank leendő elnökét. Azt jól tudhatta mindenki, mikor értékeli az országot a spirituális vezető – péntek délután ötkor –, ezért a miniszterelnök előzött, fél ötre hívott össze rendkívüli és nemzetközi tájékoztatót. Mellesleg, legkedvesebb laptársunk, a Portfolio.hu, miután a miniszterelnök egy tv-műsorban közölte, egy héten belül lesz név, ügyesen megírta, hogy a viktori országértékelés finom alkalmat ad a ferenci bejelentésre. Mit ad isten.

Médiapolitikus médiapolitikusnak farkasa

Régóta ez megy. Médiapolitikus médiapolitikusnak farkasa, egyik sem gondolkodik különbül a Deákné vásznánál. Két hét alatt két nagyszerű példa is akadt ezen a téren. Amikor Ferenc lendületes reformkampányba kezdett – Sándor (televíziós személyiség) közreműködésével –, Viktor rögvest kordont bontott. A miniszterelnök minden igyekezete kudarcba fulladt üstöllést. Erre jött a jegybankos válaszcsapás.

Ám nem bizonyult egészen sikeresnek. A spirituális vezető ugyanis bár nem mondott újat – sehol egy nemzeti petíció, sehol egy faluparlament –, ahhoz elég kemény volt, hogy inkább ő emelkedjen a hírek első számú szereplőjévé. Szombat reggel a konkrétan gazdasági természetűek kivételével egy hírhonlapot találtam, ahol nem Viktor vagy valami egészen más vezetett – mondjuk Szilvásy György balhés parlamenti bizottsági meghallgatása –: a Népszava tartotta indokoltnak, hogy a ferenci kommunikációs stratégiához igazodva szerkessze önmagát.

Hogy miért nem a hír fontos, hanem a másik hír kioltása

Szabad mérgelődni ezen az egészen. Hogy miért nem a hír fontos, hanem a másik hír kioltása. De felesleges. Mert másfelől akár örvendezhetünk is, hogy mindenki milyen kiszámítható. Pontosabban az van – és akkor dehogy is örvendezzünk –, hogy kétféle módon lehet médiaelőnyre szert tenni: vagy azzal, hogy marha nagyokat mondunk, vagy azzal, hogy tényleg meghökkentőt húzunk. Mint a spirituális vezető tegnap, és mint ugyanő a kordonbontással. Innen nézvést: Viktor–Ferenc 2-0.

Mindazonáltal a miniszterelnök kétségkívül fontos és okos bejelentést tett. Maga a gazdaság tűkön ült, fel-alá rohangált, a körmét rágta, úgy várta már, mi lesz. A döntésnek régóta meg kellett volna születnie, igaz, végül látszik, kárt a késlekedés nem okozott. Jobb döntés pedig aligha születhetett volna. Simor András kiváló jegybankelnök lesz – ezt mondták, mondják, akik alaposan értenek hozzá. Választhatott volna Ferenc mást – jobbat nem, legfeljebb ugyanolyat (ti.: Hamecz Istvánt) és sokkal rosszabbakat (most már ne bántsuk őket) –, de nem tette. Ez arra utal, hogy komolyan veszi a jegybanki függetlenséget, és komolyan gondolja az okos gazdpolt valóban. Nincs mese, muszáj megsimogatni Ferenc fejét.

Lehet, hogy ezt a két hetet elveszítette, de ez hosszú távon kutya füle

Az, hogy a miniszterelnök és a jelölt együtt jelent meg a nyilvánosság előtt, s beszélt közösen kidolgozandó euróbevezetési céldátumról, a hab az imaginárius tortán. A korábban tűkön ülő, fel-alá rohangáló és körmét rágó gazdaság szemében mindezzel Ferencnek nőtt a hitele. Azok, akiktől országállapotunk nem kis mértékben függ, eddig sem utálták el a miniszterelnök reform-erőfeszítéseit, és most még forróbban fogják szeretni őt. Magyarán: lehet, hogy ezt a két hetet elveszítette, de ez hosszú távon kutya füle.

A keretes szerkezet formai követelményeinek eleget téve tehát leszögezem: bár a pénteki trükk direkte nem jött be (vö.: 0-2), másfelől bejött mégis. Megint a ferencek jártak jól.