Valér
-2 °C
0 °C

Finnyás felvilágosodás

2002.10.10. 14:33
Téeszelnök és téeszelnök között hatalmas különbségek lehetnek. Bandi téeszelnök elé egy nap zavarbaejtő TASZ adatsorok bomlanak kedvenc gazdasági hetilapjából és bár borul a krumplibiznisz, évek óta első reggel intenzív gondolkodás miatt nem veszi elő fiókjából önkormányzati képviselő barátjától kapott flaskáját.

Ez most modern. A tévében is adják.
Bandi téeszelnök egy párhuzamos napon Kacziba Antal nyugalmazott rendőr vezérőrnagy cikkét olvassa, amely pár nyugtalanító életképpel árnyalja a kormányálláspont tagmondatnyi filozófiai hátterét. Bandi elfogadja, hogy a politika minden erejével igyekszik minél közvetlenebbül üzenni neki, csak sajnálja, hogy nem veszik észre, mennyire fárasztja őt ez - így fáradtságilag bevesz egy menedzsertablettát, húz egyet a flaskából és várja, hogy a meztelennős naptár felett bemozduljanak a falra hengerelt minták. (Mi folyik a diszkók környékén? Mi történik a gyerekkel hétvégenként? Kik ezek a kábítószeresek?)

De hagyjuk a puhány gondolatkísérleteket. Hogyan csökkenthető a politikai kockázat? A viták kikerülésével. Nincsen szükség érvek ütköztetésére, hiszen az csak az egyet nem értést növeli, az egytértés helyett. Megfelelően felépített szövegsablonok előadásával az érdeklődés fenntartása megoldható. Ez most modern. A tévében is adják.

A honi politizáló populáció jobban utálja az egyet nem értést, mint a sumákolást. Úgyhogy adott az út. A nemzeti érdekből elkövetett klientúraépítés kora virágokból, paradicsomból és záptojásból álló biomasszában végezte, a rokonszenves miniszterelnök lapátolja a felvonás maradványait s közben serényen rugdossa vissza a színpadra kéredszkedő hornista nanorobotikát.

Megoldjuk hatáskörben, mit szólna a sörlobbi például, nem lesz felvilágosítás, ne vitatkozzunk, ha végképp kell, akkor csak a vitáról vitatkozzunk, annak nincsen tétje, a lakosság még nincs felkészülve, jó előre szoruljunk sarokba. - énekli a nanorobotika.

A biomassza a varázsszóra megmozdul és egy szokásos álszenteskedő csellel igyekszik végrehajtani Bárándy Péteren a drogügyi sarokbaszorítást. Az ördög már nem rakendrollban, hanem fűben utazik. Vannak ugyan országok, ahol veszélytelennek nyilvánították a kendert, de hát nézzék meg hogy jártak (elmorzsolt könnyek), következésképp legalábbis nemzetárulás, ha nem jár bebörtönzés érte.

Dr. Csáky András MDF-es szakértő elismeri, hogy a fogyasztás a törvényektől függetlenül alakul, de egy százalékos támogatottságú pártja nevében kiáll a törvényi fenyegetés fenntartása mellett, bebizonyítva ezzel, hogy a hazai hobbipolitizálásban még vannak ostobaság-tartalékok.

A témát valószínűleg csak tévéfilmekből ismerő képviselőnek, értesüléseink szerint jelenleg rendőrök ezrei könyörögnek, hogy akkor Chuck Norris módjára gyüjtse be maga a vizeletet és finanszírozza labort. Rögtön jobban mennének a dolgok, kivéve ha valamelyik gyanús állampolgár kifogásolja azt, hogy az állam mintát vesz a testéből.

Hanem ha már így elsímultak a dolgok, a politika további egyensúlyt nyert civil szféra javára, az lenne a kérdés, hogy fog-e történni bármi is Bandival és a gyerekkel. Megértik-e, hogy mi az üzenet?

Kérjük Önöket, ne szokjanak rá semmire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!