Zoltán
-4 °C
9 °C

Megvárjuk-e, hogy meghaljon valaki?

2003.05.31. 08:30
Évek óta halljuk, addig nem lesz rend a magyar futballpályákon, és nem lesz drasztikus törvénymódosítás, amíg nem lesz halálos áldozat. Most igen közel voltunk hozzá, azzal a különbséggel, hogy nem a tribünön, hanem a pályán volt a balhé. A pályán, ahová az alsóbb osztályokon kívül nem mehet be szurkoló.

Akik érezték, hogy baj lehet, életük sprintjét levágva rohantak az öltöző felé. A Fradi csatára, Tököli Attila és a Debrecen edzője, Szentes Lázár viszont pórul járt, mindkettőjüket ütötték-rúgták. Még akkor is, amikor már a földön voltak.

Dermesztő volt a jelenetsor, mint ahogy az is, amikor jó negyedórával a vége előtt már néhányan ott álltak a vonal mellett, a biztonságiak meg nemcsak tétlenül szemlélték mindezt, szinte integettek is nekik, hogy "gyertek csak".

A szurkoló pedig ment, pedig érezhető volt, ha a Fradi nem lesz bajnok - amit tizenötezren a helyszínen, milliónyian a tévék előtt vártak -, akkor bizony balhé lesz. A játékosoknak esélyük sem volt a menekülésre.

De hol voltak a rendőrök?
De hol voltak a rendőrök? A stadionon belül biztosan nem. Remélhetőleg a vizsgálat ki fogja deríteni, miért nem. Mondjuk az a törvény is érthetetlen, amely szerint a sportrendezvények rendőri biztosítását a rendező klubnak kell fizetnie, a politikai eseményeken azonban hivatalból megjelenik a hatóság.

Természetesen a Fradit nem lehet felmenteni, mert a biztosítás terén évek óta igen jelentős hiányosságokat lehet tapasztalni az Üllői úton. (A cégek egymással is háborúztak az idény első meccsén.) Ép ésszel felfoghatatlan, hogy azt a legfeljebb száz folyamatosan balhézó embert nem lehet kitiltani (maguk a szurkolók is elismerik, hogy nem nagyobb a renitensek száma, bár most kétségkívül többen voltak), adott esetben rács mögé zárni, és nem néhány napra. (Alighanem lenne elrettentő ereje.)

A tévéfelvételek megvannak, az igazságszolgáltatáson a sor. Rá kell végre döbbenni, hogy amit az utcán nem lehet megtenni, azt a stadionban sem. Mert bármit is mondjanak a tisztviselők, eddig erről volt szó.

Amit az utcán nem lehet megtenni, azt a stadionban sem
Angliában és Olaszországban sem mindig képesek uralkodni a huligánokon, de a stadionon belül minden lehetséges eszközzel rendet tartanak.. A szemem láttára ugrott négy rendőr arra a feldühödött West Ham-drukkerre - tehát, nem valamelyik nagy csapatnál -, aki egy műanyag poharat akart a pályára dobni dühében. A Chelsea stadionjából tizenkét fanatikust tiltottak ki egyszerre. Angliában a meccsek előtt a stadion egy kilométeres körzetében bármikor átkutathatják a rendőrök az autókat.

A magyar jogalkotók eddig féltek, mondván, kevés a szurkoló, és vigyázni kell rájuk. Csakhogy így még kevesebb lesz. Fogadást mernék rá kötni, hogy a mostani tizenötből legalább ötezer meggondolja, hogy még egyszer a közeljövőben kimenjen-e.

Rendet kell tenni, jön a holtszezon, itt az idő. Csak nehogy megint a média legyen a felelős...