Magyar nemzeti animgif

2003.06.23. 17:00

Nem ildomos lesújtó beszámolóban megemlékezni egy rendezvényről, ahonnan szerző kétkilós díjat cipelt haza, de most baljós vis maior forog fenn. Kedves olvasó, ha nem érti, miért ilyen formabontó ez az oldal, akkor jobb, ha felidézi a kilencvenes évek derekán készült családi honlapokat, és megszokja a gondolatot, hogy így fog kinézni az államilag támogatott tartalomszolgáltatás. Ez Kovács Kálmán informatikai miniszter beszédéből derült ki, amely a Voltfolió-gálán hangzott el.

No de ne vágjunk ilyen szabálytalanul a dolgok elébe.

A Voltfolió-gála azon zártkörű rendezvények közé tartozik, amelyeken résztvenni nem kiváltság, hanem vezeklés, olyan intenzív mégpedig, hogy kénytelen leszek utólag elkövetni a hozzávaló bűnt. Nem tudom, kik rejtőznek "a szakma" mögött, de már ott borul az egész Voltfolió hitele, hogy míg a tévék közt a tv2 jelölt volt, az RTL Klub, amely 2003-ban eddig minden héten elvitte a valódi közönségdíjat (vagyis a nézettségi lista első helyét), nem szerepelt a nomináltak között, sőt műsorvezetői sem kaptak helyet a listán. Egy olyan piacról beszélünk, amelynek gyakorlatilag két főszereplője van, és mindkettőből ugyanolyan átmérőjű csövön kunkorodik elő a gagyi. Erre nincs magyarázat; ha "a szakma" döntött így, akkor az egy másik szakma volt, nem az, amelyik ebben a bizniszben dolgozik. Biztos a Magyar BMX Szövetség. A Magyar Televízió szakmai díja meg már csak olaj a tortán.

Amúgy aki díjat vesz át, az kénytelen meghallgatni a saját nevéből komponált mikrobi-szintipop tracket, amitől már eleve lerohad az arcbőr. De hogy a gála rendezője és az általa felbérelt orvzenész igénytelen, az hagyján.

Az internetes kategóriákban egy valódi, hús-vér miniszter adja át a díjakat, ami nyilván a fentiek miatt csekély legitimitású elismerés presztízsét hivatott emelni. A színpadon Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, akivel bizonyára nem közölték még a hírt, hogy Knézy Jenő halott, ezért az ízléses "jó estét, jó szurkolást" poénnal nyit. Élénk és megérdemelt

bazdmegakurvaanyád

a nézőtéren, később Para-Kovács reflektál lesújtólag. De még ez is hagyján, miniszterként bunkónak lenni nemhogy belefér, hagyomány is. Ezt követően azonban a legfőbb informatikus ismerteti koncepcióját. Tessék kapaszkodni, a chilei importcseresznyét elcsomagolni, tűzfalakat megtámasztani vállal.

Kovács Kálmán, a bitcsinálta doktor szerint az internetes újságírás azért külön műfaj, mert az internetről nagyon gyorsan eltűnnek az információk, ezért élesebben kell fogalmazni. Ezért máris jár a Google-különdíj egy ingyenes tanfolyammal, amely során kiderül, az információk nemhogy nem tűnnek el, de még az is megmarad, amit el akarunk tüntetni. Az eltűnés miatt élesebben kell fogalmazni - így a miniszter -, ahogy ő is tette: a halottgyalázás fix, hogy megmarad.

(Közbevetőleg: az internetes újságírás egyáltalán nem külön műfaj. Örvendetesnek tűnik ugyan az a trend, hogy mostanában minden sajtódíjnak van internetes tagozata, és hogy ezzel az illetékes kuratóriumok az internet elismerését szeretnék kifejezni, de sajnos pont az ellenkezőjét érik el vele. Műfaj a nagyinterjú meg a tényfeltáró riport, meg még sokan mások, ám az internet csupán felület, ugyanúgy, mint a merített papír. Az újságírás - illetve a publicisztika, mert "internetes újságírás" alatt szemmel láthatóan publicisztika értetik - eredménye mindig szöveg, az a szöveg pedig vagy jó, vagy nem jó, de semmiképp sem attól függően, hogy milyen betűtípussal és hova írták. Nem is beszélve arról, hogy mondjuk a Népszabadság ugyanúgy olvasható on-, mint offline. Az internet mint külön kategória fenntartása ezért csak arra jó, hogy továbbra is kuriózumként, szubkultúraként, a sajtó egészétől külön működő területként legyen fölfogható.)

Végül, közvetlenül díjátadás előtt a miniszter volt szíves javaslatot intézni a tartalomszolgáltatókhoz, "nehogy úgy tűnjön, mindennel elégedett", meg hát tudjuk ugye, hogy a vezető beosztás sokfelé annyit jelent, hogy időről időre elő kell állni valami programnak kinevezett orbitális ostobasággal, körbeszaladni fontoskodva, nehogy fölöslegesnek tűnjünk. A miniszteri javaslat pedig az: éljenek kreatívabban az internet nyújtotta lehetőségekkel, mint amilyenek az animált képek.

Hurrá, animgif! Évek óta végtelen értekezleteken tanakodnak a portálok azon, hogy is lehetne megújulni, mi lenne az a nóvum, ami felvirágoztatná saját házunk táját úgy, mint a magyar Internet egészét. És lám - erre tartjuk a minisztert -, a céllövöldével és Dévényi Tiborral hangulatossá varázsolt retrogálán csak úgy csuklóból megkaptuk a választ: animált képek!

Egyes userek - miniszter úrnak majd a Google megmondja, mi az, már ha el nem tűnt azóta - esetleg feltételezhetik, hogy Kovács Kálmán gépére az internet egy korábbi kiadása van telepítve, és azt is csak pornónézegetésre használja - de ez merő rosszindulat. Hiszen a megújulás gyakran csak annyit jelent, hogy visszatérünk a valaha bevált módszerekhez. Ha a fenti gyalázatos poénért miniszter úr lesz szíves az animált képekkel díszített üvegablakon át kirúgni a szövegíróját, akkor az átmeneti időszakra még felkínálok néhány ötletet. Lehetne például kötelezően MIDI-háttérzene minden weboldalon. Sőt az egész kabinet ötlettára megújítható ezen a vonalon: Juhász Ferenc előadhatja, hogy a lovasság az igazán fasza fegyvernem, mert kreatívan használja hagyományaink és domborzatunk adottságait, valamint tele lehet vele szaratni a Hősök terét ünnepek idején. Hiszen tudjuk, mennyit ér egy szuronyos magyar katona. És most már azt is, mennyit egy kackiás magyar miniszter.  • Hírek
  • Lakáshitel