Aliz
6 °C
14 °C

Fradi szív

2006.07.28. 13:48

Mostanában mindenhonnét izzadság meg Ferencváros folyik, és nem kizárt, hogy ez hetekig így marad. Ebből az alkalomból szeretnék néhány, eddig szerényebben kidomborított nüanszot felvillantani, érintőlegesen.

1. A Fradi nélkül nincsen magyar labdarúgás - sipákol boldog és boldogtalan szakmányba'. És szidják ráadásul az MLSZ-t meg Kisteleki 'Rendet Teszek' Istvánt, akik hogyan is engedhették meg, hogy a szeretett klub - jobbikul a hagyományos magyar nemzeti szimbólum - magára hagyottan süllyedjen mélyre. Mintha pusztán azért bólogatni kellene jóváhagyólag, amikor évtizedeken át pocsékolják szétfele a milliárdokat, mert olyan klubnál teszik, amely még sosem esett ki az első osztályból. És szeretik az emberek közül sokan. És pláne: mintha a Fradival lenne magyar labdarúgás. Hát nincsen. Ezt legutóbb az Újpest bizonyította be, két héttel ezelőtt, aztán csütörtökön megint. Igazából nem az a baj, hogy a Ferencvárost átlökték a másodosztályba, hanem az, hogy nem teszik meg ugyanezt a klubok túlnyomó többségével.

Nem az a baj, hogy a Ferencvárost átlökték a másodosztályba, hanem az, hogy nem teszik meg ugyanezt a klubok túlnyomó többségével

2. Leginkább természetesen a drukkerek vannak odáig, ami érthető is, én sem örülnék, ha a szeretett csapatom - igaz, már vagy tíz éve nincs ilyen, tehát nem tudhatom egészen pontosan, milyen az a Fradi- vagy Dózsa-szív - azok után kényszerülne szembenézni a Jászapátival, hogy egyébként hatodik helyen zárt a bajnokságban, tehát simán bennmaradt. Ám ne feledjük azt el, hogy a Ferencvárosnál a szurkolóknak mindig is súlyosabb volt a szavuk az ideálisnál. Például ők kergették el azt az embert - Novák 'Háromper' Dezsőt -, aki utoljára ért el bármilyen értékelhető eredményt magyar csapattal nemzetközileg. BL-szereplés, Kuntics, Vincze Ottó. Ezt követően ismét csak ők tették lehetetlenné Varga 'Munkamunka' Zoltán munkáját, igaz, kellett ehhez a mester saját habitusa is. Végül pedig ők zsidózták taccsra Várszegi 'Láthatatlan' Gábort, a magyar futball mindmáig egyetlen vastag pénzű befektetőjét. Ezek után csendesebben lenne okos szomorkodni - bár nyilván nem a drukkernek kell önkritikázni, hanem azoknak, akik beengedték őket nemcsak az öltözőbe, hanem a legendás első és második emeletre dettó.

3. Áttételesen azért is megérhette ferencvárostalanítani az NB I-et, hogy a magyar-horvát Eb-pályázat versenyben maradjon az olasszal. Az olaszok is a rekordmájsztertől szabadultak meg némi vívódás után, és utóbb a magyarok is ezt tették. Az UEFA illetékes elvtársai csodálkozhatnak, milyen lelkesen akarják a megtisztulást a pályázó felek. Remélhetőleg az ukránok nem rúgják ki a Dinamo Kijevet, a lengyelek a Wisla Krakowot, mert ha mégis, minden elveszett.

Ha a magyar futballban kereskedő alsó középkategóriás bizniszmenek helyére végre tényleg beülnek a mogulcápák

4. A rendszerváltás óta megjárta a másodosztályt az MTK, a Kispest és a Vasas is - hogy csak a fővárosi patinásokat említsem. Közülük az MTK úgy-ahogy megtisztogatódott és össze is szedte magát - történetesen Várszeginek köszönhetően -, igaz, komoly intézmény belőle sem lett. Most hasonló történhet a Ferencvárossal. Jó esetben. Végül is, ha a tényleg legnépszerűbb kirakatklubot a nulláról kezdve gatyába rázná valaki, talán el lehetne indulni felfelé. Ez egyetlen esetben történhet meg: ha a magyar futballban kereskedő alsó középkategóriás bizniszmenek helyére végre tényleg beülnek a mogulcápák. Mint Nyugaton - vagy Keleten.

Ehhez kívánok ezúton is sikert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?