Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Gumicsizma kell, gumicsizma kell ide

2006.09.08. 07:26

Kézigránát kell, kézigránát kell ide
Elhajítani, belevágni mindegy mibe

Úgy néz ki, Tarlós István máris rekordot döntött: egy hónappal a választás előtt megelőzte Demszky Gábort a közvéleményben. Az ma már történelmi kérdés, miért volt olyan nehéz megelőzni valakit, aki egy helyben állva hazudozik. Tarlós innentől esélyes jelölt, akivel számolni kell. El kell képzelni, milyen lenne Budapest az ő vezetése alatt, Demszky nélkül.

ennyire nem vagyunk hülyék, érted, Gábor, világváros ez vagy mi az istennyila
Annyira nyomik ugye nem vagyunk, mi budapestiek, hogy holmi programokból tájékozódjunk. Arról leszoktatott minket Demszky Gábor. Négyszer nyert a négyes metróval. Harmadszor csinálja meg, hogy három hónappal a választás előtt ásatni kezd, mint egy megvadult radírpók. Tök mindegy, hogy mi áll a programokban. Csak két tényezőt lehet számításba venni: a múltat, és a habitust.

A múlt Demszkynél: a már említett handabandázás meg fúrófejavatás, és a megátalkodott ásási rohamok. Ami a legfontosabb, a közelmúlt: a Combino. Nem a műszaki kudarc – most már épp motorokat cserélnek, nem ajtószoftvert –, az előfordul néha. Hanem a gátlástalan hazugsággyár, ami köré épült. Aba Botond füllentéseit az ámokfutó villamosvezetőkről meg a túl jó kábelekről. Demszky buta és átlátszó húzását, amit magában biztos hihetetlen machiavellizmusnak könyvel el: hogy a rongálók miatt nem működnek a villamosok. Azért, mert belerúgott egy hajléktalan. Nem, ennyire nem vagyunk hülyék, érted, Gábor, világváros ez, vagy mi az istennyila. Újságolvasó, gondolkodó emberek lakják. Egy Ladát egy óra alatt nem rúg működésképtelenné a hajléktalan.

Tarlós múltjáról az óbudaiak tudnak mesélni, országos ismertséget csak azok a lépései nyertek, amelyek kábé a mikolai vonallal párhuzamosak. Az a szigetes sagából nyilvánvaló, hogy szívügye a homofóbia, mondhatni mániája, valamint nem tűri a nemi szervek ábrázolását. Vidéki ember lényegében, aki soha nem is akarta megérteni a szükségképpen liberális (és buzi) metropoliszt. Egy KDNP-kompatibilis figura ez, egyetlen apró eltéréssel: ésszel hülye. Nem megy neki a falnak. Ha pénzről és üzemeltetésről van szó, akkor csak úgy mellékesen férfimanökenezik, egyébként teszi a dolgát.

Tarlós István kétségtelenül egy két lábon járó gumicsizma.
Demszky speciel nem homofób, talán nem is nagyon foglalkoztatja a dolog, világéletében a nők érdekelték. Inkább egy lassan folydogáló nyálú, magatehetetlen, beltenyésztett hercegre emlékeztet. Valami Dobzse-leszármazott. Vigyorogni tud, meg nem lenni felelősnek semmiért. Így kampányidőszakban meg-megvillantja egy cselekvőképes vezető álomképét, egyébként meg lustán sütkérezik a városhatáron kívül.

Tarlós István kétségtelenül egy két lábon járó gumicsizma. De meggyőzhető vagyok, hogy Budapesthez gumicsizma kell. Térdig kell gázolni nemcsak abban a mocsokban, amit maguk a városlakók termelnek ki, hanem a városvezetésben is. Mélyen a kerületek mocsarában, ahol egész nyugodtan, szemtől szembe megmondja az illetékes tisztviselő, mennyi a kenőpénz, és mennyit kell a forgalomból visszacsorgatni. Itt rendet kell csinálni. Ehhez olyan ember szükséges, akit nem hat meg a pártkasszába befizetett hálapénz. Taplóság ide, középkori észjárás oda, Tarlós felőlem nyugodtan beülhetne Demszky székébe. Ha nem állna mögötte, és nem tartaná a markát egy feltűnően lapos pénztárcájú, súlyosan eladósodott, korrupciós pénzekre kiéhezett párt.

Meg ha ki nem költöznék innen úgyis, mielőbb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!