Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tegyék le köveiket, a macska is hazudik!

2006.09.27. 15:11
Az országban tíz napja tartó tüntetéssorozatot egy politikus hazugságai indították el. A magyar emberek felháborodása jogos volt, ugyanakkor felveti a kérdést: mi lesz, ha ez a naiv nép ráébred, hogy nem csak a politikusok hazudnak neki éjjel-nappal? Elkerülendő az újabb zavargásokat, ne adj isten, valaki elkeseredettségében ismét macskakövet ragadjon, összeállítottuk a notórius hazudozók listáját. Bennük így már nem kell csalódni, rongálásra semmi ok.

Reklámok

Kezdjük is mindjárt egy mellbevágó ténnyel: a tévéműsorokat megszakító, az óriásplakátokról ránk ugró, a postaládáinkat elárasztó úgynevezett kereskedelmi üzenetek sokszor nem egészen fedik a valóságot. Hogy finoman fogalmazzunk. Nagyon finoman. Van például az a filmecske, amiben egy ótvaros-szétégett üvegtálat egyetlen puha szivacsmozdulattal gyönyörűen csillogóra varázsol a gondos háziasszony. Reméljük, most nincs a kedves olvasó kezében egy elhajításra váró Molotov-koktél, de az a helyzet, hogy Ön ezt a mozdulatot sohasem tudná megismételni. Sőt minden bizonnyal a szimpatikus háziasszonynak sem sikerült. Úgynevezett trükkel áll Ön most szemben, nem a nagybetűs Igazsággal. Ismételjük: ne kezdjen el semmit eldobálni!

Média

Borzasztó, de az a helyzet, hogy a hazudós reklámokat körülvevő tévéműsorok és sajtótermékek sem az igazság kivont kardú élharcosai. Természetesen az Index még Orbán Viktornál is kevesebbet hazudik, de sajnos a magyar média többi szereplőjénél már nem ilyen dicsőséges a helyzet. Majdnem mi is felgyújtottuk az első kezünk ügyébe eső vízágyút, amikor ezt megtudtuk, szóval alig merjük tovább adni, de állítólag Magyarországon egyes médiák hagyják magukat a politika által befolyásolni. Most képzeljék el: odamegy a politikus egy újsághoz, megkéri, hogy hazudjon, és erre ez az újság tényleg hazudik. Kerek-perec. Ukk-mukk-fukk. Elképesztő. Az ember tájékozódni akar, ezek meg belehazudnak a képébe.

Hazugok

Kereskedők

Az őszinte, igazságfan magyar embereknek talán senki sem hazudik többet a különböző rendű és rangú kereskedőknél. Egyaránt irtózik az igazságtól az aluljáróban ceruzaelemet áruló cigány asszony, a külvárosi használtautó-lerakat üzemeltetője és az óriási, multinacionális üzletlánc. Mindannyiuk aljassága odáig terjed, hogy szemrebbenés nélkül képesek a vásárlóiknak olyan drágán adni a portékájukat, amennyiért az hajlandó megvenni. Ez a hazugságok legaljasabbika. Sőt egyes boltokban arra is képesek, hogy olyan termékeket sózzanak rá az emberre, amikre igazából nincs is neki szüksége. És hogy tudják ezt elérni? Mézes-mázos hazudozással, boldogabb élet és szebb jövő ígéretével. Csoda, hogy van még olyan kereskedő, akinek az autóját nem törték össze a parki fákról letépett husángokkal.

Művészek

Na, ezek eleve köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal. Az embernek néha az az érzése, hogy mintha direkt elkerülnék. Ki tudja, hogy tudatlanságból vagy gonoszságból teszik, de a művészek egész egyszerűen direkte mást mondanak, festenek vagy állítanak színpadra, mint amit az ember a két szemével lát. Ott vannak például az absztrakt festők, akik pingálnak két vonalat meg egy kört, aztán elnevezik Önarcképnek vagy Tájképnek, pedig nincs ott se emberi arc, se gémeskút a pusztában. És akkor mit mondjunk az írókról, akik olyan könyveket képesek megírni, amelyek az elsőtől az utolsó betűig olyan dolgokról szólnak, amik nem hogy nem történtek meg, de nem is történhetnek meg soha? A filmeket meg aztán végképp hagyjuk, némely sci-fiben annyi a hazugság, érthetetlen, hogy merik egyáltalán a székházukat féltő tévécsatornák ezeket levetíteni.

Egyházak

Senkinek a vallási meggyőződésébe nem szeretnénk beletaposni, úgyhogy csak annyit merünk leírni, hogy ismertünk valakit, aki ismert valakit, akinek a családjában azt beszélték, hogy bizony egyes vallások tanításai igen messze állnak a valóságtól. Ez a távoli ismerős odáig ment, hogy szimpla hazugságnak nevezte például a kettéválasztott Vörös-tengert, a szeplőtelen fogantatást valamint azt, hogy a muszlim terroristákat haláluk után a paradicsomban 72 mindenre kész szűzleány várja. Mi ilyesmit természetesen nem állítanánk, azt vagyunk csak hajlandóak aláírni, hogy teljesen azért ez a sok marhaság nem lehet igaz. A felelősök pontos felderítéséig mindenkit szeretnénk nyomatékosan megkérni, hogy se választott vallása templomait, se földi helytartóit, se istenét ne kezdje el megdobálni, akkor sem, ha az plexipajzs mögé bújik.

Házastársak

Nem kertelünk: az asszony hazudik. Vagy ha Ön az asszony, akkor a férje hazudik. Éjjel és nappal, folyamatosan. Amikor azt mondja, hogy a haverokkal sörözött, a titkárnővel etyepetyélt, amikor azt, hogy csodálatosan nézel ki, gyakorlatilag a rosszulléttel küzd, amikor pedig megesküszik, hogy az a pár cipő alig húszezer volt, akkor valójában már azon aggódik, hogy fel fog-e tűnni a milliós hiány a hitelkártyán. Persze, sokszor csak apró, kegyes hazugságokról van szó, na de hát kifogásokat Gyurcsány Ferenc is nagyon szépeket tud, a hazugság attól még hazugság marad. Inkább fogadja el ezt, mint a világ rendjét, és ne kezdjen el alkotmányozó nemzetgyűléseket összehívni, mert még a szomszéd is hülyének fogja nézni.

Gyerekek

Amikor a házastárs azt hazudja, hogy leugrik a haverokkal sörözni, legalább valószínűsíthető, hogy nem meztelenül gördeszkázik néhány nagyfeszültségű vezetéken. A gyerekektől viszont minden kitelik, ha pénzt kér osztálykirándulásra, abból inkább marihuánát vesz, ha kölcsönkéri a kocsit hétvégére, akkor meg hajnali négykor bemutatja a barátnőjének, hogy ő bizony tud tök részegen, becsukott szemmel is vezetni az autópályán. Az Ön gyereke csak azért nem világbajnok hazudozásból, mert a címért meg kellene küzdenie az összes többi notórius hazudozó büdös kölyökkel. Kitagadni nem lehet, lemondatni nem lehet, inkább figyeljen arra, hogy a sok hazudozás közben nehogy tényleg belehaljon valami hülyeségbe.

Szülők

Szevasz öcsi! Anyádéknak egy szavuk sem igaz, de azért ne sírd el magad! Mit is tehetnél? Szakértő szülői testület felállítását? Magyar Gyermeki Bizotmányt? Ugyan... Ezek sem lennének képesek közbelépni, ha a szüleid azt mondják, hogy azért nem adnak neked több zsebpénzt, mert már nekik is alig van. Vagy hogy leszel szíves rendesen tanulni, mert egyetemi diploma nélkül semmire sem viheted az életben. Ha meg nagyon fiatal lennél: Mikulás nincs, a nyulak nem tudnak tojást tojni, és a kistestvéredet tényleg jobban szeretik.

Háziállatok

Bármit is mond Konrad Lorenz és Csányi Vilmos, az igazság az, hogy az igazságtól még a házi kedvencek is távol állnak. Biztos Önnel is előfordult már, hogy mikor éjjel hazaért lakhelyére, az azt őrző kutya olyan keservesen és éhesen vinnyogott, hogy azonnal enni adott neki, és csak másnap reggel tudta meg az asszonytól, hogy előzőleg már ő is adott annak a dögnek vacsorát. A kutyák ugyanis simán képesek hazudni, a macskákról jobb nem is beszélni, hiszen, ahogy a vicc is tartja, csak az a macska nem hazudik, amelyik már halott. Hasonlóan rossz a helyzet a magukat betegnek tettető, majd a kalitka ajtajának kinyitásakor azonnal kiszökő zebrapintyekkel.

Kérünk szépen mindenkit, hogy ha legközelebb valami olyasmire ébred rá, mint hogy a politikusok hazudnak, ne kezdje el egyből a randalírt. Előre is köszönjük, mindenkinek jobb lesz így.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!