Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Anyám, én egy politológus vagyok!

2004.09.22. 15:12
A politológusokban az a legszebb, hogy mindent meg tudnak magyarázni. Főképpen a választási eredményekről alkotnak koherens elméleteket, de rögtön kettőt, amelyek szöges ellentétben állnak egymással. Ezek engem most annyira meghatottak, hogy kénytelen vagyok életemben először megvédeni Kasza Józsefet. Ha már ekkorát bukott.

Olvasom tegnap az MTI összefoglalóját, itt, az Indexen, hogy szerbiai politológusok a magyarokat hibáztatják a szerb szélsőségesek előretörése miatt. Kasza József szerintük dettó nettó akkora fasiszta, mint a Hágában sorára váró Seselj vajda, ugyanaz az ideológiájuk. De menjünk sorjában.

A politológus olyan ember, aki szeret beszélni. Az önkormányzati választások során elmondja, hogy az emberek kétféleképpen tudnak szavazni: ha az egyéni jelölt jobban szerepel pártjánál, akkor az egyéni jelöltnek varázsa van, személyisége, és az emberek ezért szavaznak rá. Ha nincsen varázsa, akkor meg azért szavaznak rá, mert az adott párt jelölte őt. Ilyenkor mi tapsolunk, meg van értve a világ.

A politológus olyan ember, aki szeret beszélni
A politológus olyan ember, aki szeret adatokat idézni, csak éppen statisztikai tudása lebeg valahol a messzeségben. Ez Szerbiában méginkább így van. A vasárnap megtartott önkormányzati és a vajdasági tartományi választások kapcsán ez világosan kiütközött. Én ugyanis nem találok olyan adatot, amely megerősítené, hogy a Szerb Radikális Párt előretört. Annál is inkább, mert már a 2003. decemberi parlamenti választásokon úgy előretört, hogy minden jóízlésű demokrata fejében beszakadt a padló.

Van egy olyan szabály, hogy nem lehet mindenféle adatot csak úgy összehasonlítani. Főleg nem a köztársasági szintet a polgármesterivel, példának okáért. A szerb politológust azonban ez nem zavarja, szerinte előretörtek a radikálisok, és akkor ezt most megmagyarázza. De vegyünk egy példát. 2003 végéről ismerjük a köztársasági listás szavazás vajdasági részeredményeit, most pedig birtokunkban vannak a vajdasági tartományi parlament listás szavazásának eredményei. Ez a két dolog véleményem szerint összehasonlítható. Tavaly a radikálisok Vajdaságban 310000 szavazatot kaptak. Most, a nem hivatalos eredmények szerint ennek felét sem. Az igaz, hogy ezúttal sokkal kevesebben szavaztak, de a radikálisok a korábbi 32 %-ról lementek 29 %-ra (hangsúlyozom, a vajdasági pártlistás szavazáson). Kérdem én a politológusokat, hol itt az előretörés?

A politológus olyan ember, aki szeret adatokat idézni
Nyilván ott, hogy a radikálisok parlamenti helyeket szereztek, csak a listáson 19-et a 60-ból, és jön még a 60 egyéni választókerület, ott is beszednek még valamit. Ez nyilván több, mint 0, amivel eddig rendelkeztek. 2000-ben ugyanis az akkor választási rendszer miatt egy helyhez sem jutottak (egyéni többségi rendszer, a második fordulóban a legeredményesebb 3 jelölttel). Természetesen a sajtó mindenütt felkapta azt a légbőlkapott magyarázatot, hogy a radikálisok előretörtek. De szögezzük le: ez nem igaz, még akkor sem, ha Újvidéken igaz. Mert Közép-Szerbia bizonyos területein meg pont fordítva. Ha valakik előretörtek, azok a demokraták (Djindjic, a meggyilkolt kormányfő pártja).

Milan Nikolics, az Alternatívakutató Központ nevű intézet vezetője szerint Kasza politikája hozzásegítette a radikálisokat a sikerhez. Dusan Janjics, A Fórum az Etnikai Viszonyokért nevű kisebbségkutató intézet vezetője szerint "a magyar politikai vezetők pedig komaságot vállaltak Kaszával, ezzel hozzájárultak a Radikális Párt felemelkedéséhez", nyilatkozta. Mint láttuk, már az sem igaz, hogy a radikálisok felemelkedtek volna, térnyerésük csupán a választási rendszer megváltoztatásának köszönhető, egyébként már korábban is sok szavazatot zsebeltek be.

De hogy jön ide most Kasza József? Sehogy. A nevezett politológusok szerint az etnikai incidensek miatt radikalizálódtak úgy a radikálisok, mint a magyarok. Mindenki rohant és a szélsőségekre szavazott. Kasza és ellenfeleinek retorikája ezzel szemben olyannyira meghatotta választóikat, hogy inkább el se mentek szavazni - lásd az eddig legrosszabb szavazási hajlandóságot (még a magyarok tartották magukat leginkább, de ők is 40 % körül). A radikálisok szavazókról azt tartják, ők aztán mindig kimennek szavazni. Ha annyira mindig, akkor most hova lett vajdasági szavazóik fele? Kaszára szavazott?

De hogy jön ide most Kasza József?
Nem. Mert Kasza kampánya is olyan sikeresnek bizonyult, hogy iszonyatosan lebőgött a Vajdasági Magyar Szövetség. Összehasonlító adat a korábbi koalíciókötések miatt nincs, de maga Kasza mondta tavaly, hogy százezren szavaztak rá. Nos, a tartományi választásokon most kb. negyvenhétezer szavazatot kaptak. Ez inkább pont azt jelzi, hogy a magyar választók nem voltak vevők a riogatásra és Kasza agresszív, nacionalista színezetű, de inkább szimplán populista politizálására. Meg arra sem, hogy elhoztak nekük pár Megasztárt.

Nos tehát: Kasza Józsefet sok mindenért lehet szidni, a politológusok sokat köszönhetnek neki, ellentmondásos tevékenykedése analízisek tömkelegét teszi lehetővé. De azért minden szart ne kenjünk már rá.  • Vennék
  • Hírek