Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kőkorszaki technika

2005.06.11. 10:54

Pentium II, SDRAM, AGP. Az informatikai fejlődés jelentős mérföldkövei. Széles körben elterjed a processzortuning. 1997-et írunk.

Pentium II, ADSL, TvNet. Informatikai fejlődés egy nyári akció keretében. Reneszánszát élheti a Windows 95 és a Duke Nukem. 2005-öt írunk.

Neves amerikai egyetemek és informatikai óriáscégek olcsó számítógépek kifejlesztésével próbálják felzárkóztatni a világ szegényeit,

...jön egy magyar internetszolgáltató, és beleköp a levesükbe
hogy azok is tudjanak internetről pornót letölteni, meg vicces nigériai leveleket olvasni, erre jön egy magyar internetszolgáltató, és beleköp a levesükbe. A világméretekben porszemnek tekinthető TvNet valahonnan előkerített egy csomó régi számítógépet, és odaadja azokat az előfizetőinek, ha hajlandóak egy éven át havi tízezer forintot fizetni egy 512 kilobit per másodperces internetelérésért.

A neteléréssel megvehető gépben 400 megahertzes Pentium II processzor van, 4,3 gigabájtos merevlemez, 64 mega ram, integrált hálózati- és videokártya, floppy és cédérom, meg Suse Linux 8.0 operációs rendszer, amit a felhasználók egy része nyilván Windowsra cserél majd. A konfiguráció nevetségesnek tűnhet, sokak talán azt gondolják, hogy még internetezésre alkalmatlan, de tévednek. Az Index.hu internetes újság több alkalmazottja hasonló Pentium II-es számítógépeken dolgozott napi nyolc órát. 2005-ben is.

Számításaim szerint a konfiguráció pontosan 36 ezer forintba kerül, ennyi ugyanis a különbség a szóban forgó akció, illetve a TvNet hagyományos 512 kilobites csomagjának éves költsége között. Az online apróhirdetések között persze lehet ugyanennyiért jobb és újabb gépet is találni (mint ahogy rosszabbat is), de ezeknek a minőségét semmi sem garantálja. A TvNet számítógépe felújított, tesztelt és egy évig garanciális, ráadásul vadonatúj monitort, billentyűzetet és egeret adnak hozzá.

Bár a TvNet szájtján semmi sem utal arra, hogy a céget a környezettudatos gondolkodás motiválta volna, mégis roppant előremutató a kezdeményezése, hiszen így a nagyon durván veszélyes elektronikai hulladék egy ideig nem jut a szemétlerakókba. Egyes becslések szerint Magyarországon 1-1,2 millió számítógépet használnak, és a gyors elavulás miatt minden hónapban több tízezer válhat fölöslegessé. Sok százezer magyar embernek nincs számítógépe. Talán a régi is jobb a semminél, az informatikai fejlettségünket mutató statisztikák meg nem a gigahertzekről szólnak.