Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Houston, I've got a solution

2005.08.11. 01:49

Izzik a levegő a floridai Kennedy űrközpontban, a kilövőálláson méltóságteljesen várakozik a csodagépmadár, a több milliárd dollárból, vérből, verejtékből és könnyekből összetákolt Discovery - nemcsak a NASA, hanem az egész emberiség büszkesége. Kilövésre kész.

A nemzetközi tévéstábok tagjai ott vakargatják a töküket körülötte, a kamerák rászegezve, a paparazzók az árnyékban legyezgetik magukat. Aztán enyhe fuvallat kerekedik a júliusi hőségben, vagy tán egy mocsári döglégy fingik egyet unalmában, mire a Discoveryről, a felszállásra váró, méltóságteljes csodagépmadárról lepottyan egy darab, csak úgy.

A NASA, ami két és fél év alatt egymilliárd dollárt költött az űrsiklóra, megmagyarázza. Ground control to Major Tom: eleresztett a szigszalag.

Izzik a levegő a Discovery belsejében. A NASA mérnöke bibliányi kézikönyvbe merül, és valahol a háromszázadik oldalon, ott, ahol János Jelenéseinek kellene lenniük, nyálas ujjal keresi, hogy a több ezer vezeték közül melyik okozhatta az üzemanyagszenzor hibáját, ami miatt a Discovery kilövésre váró, beszíjazott legénységét ki kellett hámozni az ülésekből és lezavarni a gépről röviddel a start előtt.

Ground control to Major Tom: vagy földelés, vagy elektromágneses interferencia. Hogy melyik, soha nem derül ki. Megjavul magától.

... előkerül a sufniból a mákdaráló, a sajtreszelő, a körömcsipesz meg a gemkapocs

Izzik a kozmosz. Vele izzad Steve Robinson asztronauta, aki zsebében egy barkácsfűrésszel azon mesterkedik, hogy eltávolítsa az űrsiklóból kiálló réskitöltő anyagdarabkákat. A fűrészt a Nemzetközi Űrállomáson találta valahol a középfedélzeten, rátekert egy kicsit a már bevált szigszalagból, hogy jobban tartson, és akkor veti be, ha kézzel nem jön szét az űrsikló. Az űrsikló szerencsére szétjön kézzel, és Robinson diadalmasan tér vissza a történelmi űrsétáról, zsebében két kerámiadarabbal.

Ground control to Major Tom: ezekre a leszálláskor már úgysem lesz szükség.

Eileen Collins parancsnok gondterhelten tekint ki a parancsnoki ablakon: a gép törzsén felgyűrődött egy hőtakaró, a légkörbe érve túlhevülhet a Discovery.

Ground control to Major Tom: mindössze 1,5 százalék az esélye, hogy a gyűrött takaró miatt tragédia történik. Bár ekkora eséllyel még egy orosz minitengeralattjárót sem engednének kifutni, a Discoverynek le kell jönnie, mert olyan ramaty állapotban van, hogy az űrhivatal repülési tilalmat rendelt el miatta. Vagyis a Discovery törvénytelenül tartózkodik az űrben, és ha még sokáig ott marad, előkerül a sufniból a mákdaráló, a sajtreszelő, a körömcsipesz, a gemkapocs, a legénységet meg szégyenszemre az oroszok hozzák le Szojuzzal.

A végét lecsupaszolja bicskával, számla nélkül százhúsz milából megvan az egész.

Ha a Discovery magyar találmány lenne, most következne az olcsó demagógia. Egymilliárd dollár az kétszáz milliárd forint, mennyi iskolatej az, mennyi kórházi ágy, mennyi izzadó szalonna a földeken izzadó paraszt tarisznyájába. De a Discovery amerikai találmány, az amerikai pedig pragmatikus fajta, őt az érdekli, mire költik az adóját, és hogyan lehetne jobban elkölteni. Nekem van egy ötletem: én ismerek egy elektrolakatost.

Hogy elektrolakatos, azt a névjegykártyájáról tudni, egyébként apró munkákat vállal olcsón a környékbelieknek. Mindenes, ezermester, mekkelek, rossz nyelvek szerint kontár, de például vasfűrésze neki is van, a keze meg szerintem aranyból.

Ez az én titkos elektrolakatosom baráti áron, mondjuk kétszáz millió dollárért úgy odaepokitozza a Discoveryhez a plexit, hogy azt az atyaúristen se szedi le, nemhogy egy döglégyfing. Százmillióért rendesen kifugázza a csempét, ha meg elereszt a csemperagasztó, nem vasfűrésszel vacakol, hanem ingyen rámegy az elemes hiltivel. Elektromos jellegű hiba, rossz földelés vagy zárlat esetén az én elektrolakatosom egy pillanatig se tököl a kézikönyvvel, hanem először elvágja a zöldet, aztán a pirosat, és ha van sárga, akkor elvágja a sárgát is. A végét lecsupaszolja bicskával, számla nélkül százhúsz milából megvan az egész. Ha felrobban, fizet a biztosító. Ami az egymilliárd dollárból marad, annak a felét megisszuk a Bambiban, a másik feléből meg kilövetjük magunkat az oroszokkal. Ők százmillióért felvisznek a Holdra. Visszajönni úgyse akarok.