Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A következő fázis

2002.01.15. 22:12
Ha visszatekintve egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőnek tűnt a terrorizmus elleni háború első fázisa - Oszama bin Laden, társai és az őket támogató tálibok lebombázása -, a következő jóval nehezebb. Ez arra készteti az érintetteket - természetesen nem csak, sőt nem elsősorban Amerikát -, hogy a terrorizmus okait vegyék szemügyre.

Az Egyesült Államok dolga az egyszerűbb. "Mindössze" át kell gondolnia viszonyát az arab-muszlim világhoz. Elsősorban pedig az arab-muszlim rezsimekhez, amelyek inkompetenciája és kőkorszaki társadalomfilozófiája zsákutcába juttatta országaikat, és jelentős részben hozzájárult a binladenizmus - vagyis a harcias, a Nyugatot és a modern világot minden ízében elutasító iszlámizmus - kialakulásához. Amerika saját kárára támogatja a korrupt és diktatórikus szaúdi és egyiptomi vezetőket, akik a Pax Americanát kihasználva Washington háta mögött irgalom nélkül eltiporják hazai ellenzéküket, antiszemita és Amerika-ellenes tartalommal töltik meg sajtójukat, szabotálják az izraeli-palesztin békefolyamatot és helyenként az iszlám harcias, intoleráns vállfaját propagálják ország- és világszerte. Vagyis ápolják és gondozzák a binladenizmust.

Rajtuk a sor

De ez nem elég. Amerika bombázhat, amennyit akar, és jól teszi, ha alaposabban válogatja meg barátait és szövetségeseit. Támogathatja, és támogatnia kell a demokratikus hajlandóságú és felvilágosult arab vezetőket. Az egész szemétdombot azonban nem takaríthatja el egyedül. Elsősorban az arab világ feladata, hogy a saját háza táján rendet tegyen, hogy kiirtsa a binladenizmust. Az arab világ modernizálása az arabokra magukra vár.

Az első lépés: belenézni a tükörbe. Felismerni mindezt. Talán ez nem teljesen reménytelen. A Londonban megjelenő, de szaúdi pénzből működő arab újság, az al-Sharq al-Awsat december 21-i száma "Bin Laden, Al-Zawahiri és fajtája demagóg kultúránk szülöttei" címmel közölt levelet egy szaúd-arábiai orvostól. (Egy kazal szokásos, az Egyesült Államok bűneit és felelősségét firtató iromány közt.)

"Még gyermekkorunkban belénk programozták, hogy az iszlám a minden. Kis fejünkbe beleverték, hogy egy hű muszlimnak mindig igaza van, bármi is a cél; és mindig győzni fog, még ha bottal is kell egy tankkal szembeszállnia. (...) Arra tanítottak minket, hogy aki nem muszlim, az ellenség, hogy a Nyugat erőtlen, buja, és semmilyen értéket nem tisztel... Aki pedig esetleg megússza az iskolai agymosást, az sem kerülheti el a mecsetekben, a médiában, az utcasarkon ténfergő igehirdetők ajkán. (...) Társadalmunkat teljesen uralmuk alatt tartják a vallás nevében beszélők. Ők döntenek az orvoslás és tudomány minden kérdésében. Akinek pedig nem tetszik, tartja a száját. (...) Megfeneklettünk."

"Bin Ladenre és fajtájára koncentrálunk, holott azok az igazán veszélyes emberek, akik megtöltik a fejünket mindezzel: (ott vannak) az iskolákban, a mecsetekben és a médiában. (...) Mind isteni felhatalmazásra hivatkoznak. Az eredmény: eltorzították amúgy is torz életünket, toleráns vallásunkat, és szembeállítottak minket az egész világgal. Meddig tart ez még?"

Egy másik olvasói levél, egy londoni arab értelmiségitől, szeptember 18-án jelent meg, és a terrortámadásokról szól: "Szokás szerint megint másokat vádolunk, és nem ismerjük el, hogy hibáztunk. Semmi kétség, hogy a támadás résztvevői a mi fiaink voltak. Mi vagyunk a felelősek az oktatásukért. Azt hitték - tévedtek -, hogy feláldozzák magukat az arab nemzetért és az iszlámért. Senki nem tagadhatja, hogy minderre mi tanítottuk őket, nem pedig Amerika. Mi pedig Amerika gyűlöletére és a mártírhalál szentségére tanítottuk őket."

Két hónappal később ugyanő: "... ha a támadók - akik a mi fiaink voltak - azt hitték, hogy az egyetlen módja önmaguk kifejezésének az, hogy megölik magukat és lerombolják mások kultúráját, akkor valami nagyon nagy baj van a társadalmunkkal."

Persze ezek csak példák. Néhány felvilágosult olvasói levél mit sem ér, még ha az Amerika-ellenességtől és antiszemitizmustól gazdag, a felelősség tagadásában élenjáró arab sajtóban jelenik is meg. Mégis, pont erre van az arab-iszlám világnak szüksége. Az első lépés a modernizáció és a nyitás felé vezető úton az önámítás befejezése. Annak felismerése, hogy gyerekes és káros Amerikát, a Nyugatot vádolni saját problémáikért. Ezeknek jó része ugyanis helyben van, és ott is kell őket megoldani. A binladenizmus "hazai termék". Amerika, a Nyugat - jól felfogott önérdekből - segíthet, és segítenie is kell. De a munka nagy része magára az arab világra vár.

Az első, hölgy által írt levél egyébként annyira meghatotta az al-Awsat liberális kolumnistáját, Hadel al-Kastínit, hogy rovatában azt az év levelének, íróját pedig az év asszonyának nevezte. "Enyhítette az évek során bennem felgyülemlett keserűséget és pesszimizmust, amit nemzetünk sorsa miatt érzek" - írta. "De most látok okot a reményre. Ha élnek köztünk asszonyok, akik ennyire felvilágosultak, akikben ennyi bátorság van, és ha akad újság, ami véleményüknek helyet ad - akkor van remény."

Minden idézet a Middle East Media Research Institute fordítása alapján szerepel itt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!