Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A következő fázis

2002.01.15. 22:12
Ha visszatekintve egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőnek tűnt a terrorizmus elleni háború első fázisa - Oszama bin Laden, társai és az őket támogató tálibok lebombázása -, a következő jóval nehezebb. Ez arra készteti az érintetteket - természetesen nem csak, sőt nem elsősorban Amerikát -, hogy a terrorizmus okait vegyék szemügyre.

Az Egyesült Államok dolga az egyszerűbb. "Mindössze" át kell gondolnia viszonyát az arab-muszlim világhoz. Elsősorban pedig az arab-muszlim rezsimekhez, amelyek inkompetenciája és kőkorszaki társadalomfilozófiája zsákutcába juttatta országaikat, és jelentős részben hozzájárult a binladenizmus - vagyis a harcias, a Nyugatot és a modern világot minden ízében elutasító iszlámizmus - kialakulásához. Amerika saját kárára támogatja a korrupt és diktatórikus szaúdi és egyiptomi vezetőket, akik a Pax Americanát kihasználva Washington háta mögött irgalom nélkül eltiporják hazai ellenzéküket, antiszemita és Amerika-ellenes tartalommal töltik meg sajtójukat, szabotálják az izraeli-palesztin békefolyamatot és helyenként az iszlám harcias, intoleráns vállfaját propagálják ország- és világszerte. Vagyis ápolják és gondozzák a binladenizmust.

Rajtuk a sor

De ez nem elég. Amerika bombázhat, amennyit akar, és jól teszi, ha alaposabban válogatja meg barátait és szövetségeseit. Támogathatja, és támogatnia kell a demokratikus hajlandóságú és felvilágosult arab vezetőket. Az egész szemétdombot azonban nem takaríthatja el egyedül. Elsősorban az arab világ feladata, hogy a saját háza táján rendet tegyen, hogy kiirtsa a binladenizmust. Az arab világ modernizálása az arabokra magukra vár.

Az első lépés: belenézni a tükörbe. Felismerni mindezt. Talán ez nem teljesen reménytelen. A Londonban megjelenő, de szaúdi pénzből működő arab újság, az al-Sharq al-Awsat december 21-i száma "Bin Laden, Al-Zawahiri és fajtája demagóg kultúránk szülöttei" címmel közölt levelet egy szaúd-arábiai orvostól. (Egy kazal szokásos, az Egyesült Államok bűneit és felelősségét firtató iromány közt.)

"Még gyermekkorunkban belénk programozták, hogy az iszlám a minden. Kis fejünkbe beleverték, hogy egy hű muszlimnak mindig igaza van, bármi is a cél; és mindig győzni fog, még ha bottal is kell egy tankkal szembeszállnia. (...) Arra tanítottak minket, hogy aki nem muszlim, az ellenség, hogy a Nyugat erőtlen, buja, és semmilyen értéket nem tisztel... Aki pedig esetleg megússza az iskolai agymosást, az sem kerülheti el a mecsetekben, a médiában, az utcasarkon ténfergő igehirdetők ajkán. (...) Társadalmunkat teljesen uralmuk alatt tartják a vallás nevében beszélők. Ők döntenek az orvoslás és tudomány minden kérdésében. Akinek pedig nem tetszik, tartja a száját. (...) Megfeneklettünk."

"Bin Ladenre és fajtájára koncentrálunk, holott azok az igazán veszélyes emberek, akik megtöltik a fejünket mindezzel: (ott vannak) az iskolákban, a mecsetekben és a médiában. (...) Mind isteni felhatalmazásra hivatkoznak. Az eredmény: eltorzították amúgy is torz életünket, toleráns vallásunkat, és szembeállítottak minket az egész világgal. Meddig tart ez még?"

Egy másik olvasói levél, egy londoni arab értelmiségitől, szeptember 18-án jelent meg, és a terrortámadásokról szól: "Szokás szerint megint másokat vádolunk, és nem ismerjük el, hogy hibáztunk. Semmi kétség, hogy a támadás résztvevői a mi fiaink voltak. Mi vagyunk a felelősek az oktatásukért. Azt hitték - tévedtek -, hogy feláldozzák magukat az arab nemzetért és az iszlámért. Senki nem tagadhatja, hogy minderre mi tanítottuk őket, nem pedig Amerika. Mi pedig Amerika gyűlöletére és a mártírhalál szentségére tanítottuk őket."

Két hónappal később ugyanő: "... ha a támadók - akik a mi fiaink voltak - azt hitték, hogy az egyetlen módja önmaguk kifejezésének az, hogy megölik magukat és lerombolják mások kultúráját, akkor valami nagyon nagy baj van a társadalmunkkal."

Persze ezek csak példák. Néhány felvilágosult olvasói levél mit sem ér, még ha az Amerika-ellenességtől és antiszemitizmustól gazdag, a felelősség tagadásában élenjáró arab sajtóban jelenik is meg. Mégis, pont erre van az arab-iszlám világnak szüksége. Az első lépés a modernizáció és a nyitás felé vezető úton az önámítás befejezése. Annak felismerése, hogy gyerekes és káros Amerikát, a Nyugatot vádolni saját problémáikért. Ezeknek jó része ugyanis helyben van, és ott is kell őket megoldani. A binladenizmus "hazai termék". Amerika, a Nyugat - jól felfogott önérdekből - segíthet, és segítenie is kell. De a munka nagy része magára az arab világra vár.

Az első, hölgy által írt levél egyébként annyira meghatotta az al-Awsat liberális kolumnistáját, Hadel al-Kastínit, hogy rovatában azt az év levelének, íróját pedig az év asszonyának nevezte. "Enyhítette az évek során bennem felgyülemlett keserűséget és pesszimizmust, amit nemzetünk sorsa miatt érzek" - írta. "De most látok okot a reményre. Ha élnek köztünk asszonyok, akik ennyire felvilágosultak, akikben ennyi bátorság van, és ha akad újság, ami véleményüknek helyet ad - akkor van remény."

Minden idézet a Middle East Media Research Institute fordítása alapján szerepel itt.