Árpád
-2 °C
4 °C

Milyen lesz a 2003-as év?

2002.12.31. 09:29
John Stuart Smith fényképe ott lóg a Daily Mirror szerkesztőségi folyosóján, a gazdasági rovat és a mellékhelyiség ajtaja között. Alatta zárójelben két évszám: 1903-1939.

Arra a következtetésre jutott, hogy Adolf Hitler háromszázhatvanöt napon belül kirobbantja a második világháborút. Ezt írta gépbe. A szerkesztő átíratta vele a cikket, mondván, ez őrültség...
John Stuart Smith angol publicista azon merengett, hogy milyen lesz az 1939-es év. Egy grafitceruza végét rágcsálta, mert az volt a szokása, hogy vázlatot készít, mielőtt gépbe írna. Arra a következtetésre jutott, hogy Adolf Hitler háromszázhatvanöt napon belül kirobbantja a második világháborút. Ezt írta gépbe. A szerkesztő átíratta vele a cikket, mondván, ez őrültség, miért állna Hitler érdekében kirobbantani a második világháborút, amikor tisztában van vele, hogy azt csak elveszítheti. John Stuart Smith visszaballagott első emeleti irodájába. Elhaladt azon a szakaszon is, ahová nem sokkal később majd saját fényképét akasztják. Nézte egy darabig az utcán elhúzó emeletes buszok tetejét, vázlatot készített, és arra a következtetésre jutott, hogy Adolf Hitler háromszázhatvanöt napon belül nem robbantja ki a második világháborút. Különben is, a Time - futott be telexen a hír - a Führert választotta az év emberévé.

Miért fontos nekünk tudni, hogy milyen lesz a következő év? Újságírói fogás, vagy valós olvasói igény kielégítésére születnek a prognózisok?

A napokban került kezembe egy cikk arról, hogy az Economist szerzői szerint milyen lesz a 2001-es év. Azt írták, hogy amolyan langyos év lesz a 2001-es, a világgazdaság teljesítménye lassan, biztosan növekszik, nem halnak nagyságrendekkel többen vagy kevesebben éhen, mint korábban. Aztán jött szeptember 11-e, az Economist újságírói szerkesztőségi cikkben kértek elnézést olvasóiktól, és megígérték, hogy a következő évben - ha lesz következő év, akkoriban ez is felmerült - a kiadó nem emel árat.

Most, 2002. december 28-án, 21 óra 15 perckor csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy idén is lesz következő év. Továbbá. A Pittsburghi Éghajlattan-kutató Tudományos Egyesület évkönyve megkockáztatja, hogy a Föld egy részén jövőre is esik majd a hó. A Tokiói Rendőr-főkapitányság hivatalos sajtóközleményben tudatja: 2003-ban is lesznek koccanásos balesetek a fővárosban. A Ticket Restaurant Kft. ügyvezető igazgatója a távirati irodához eljuttatott nyilatkozata leszögezi, hogy január elsejétől a munkáltató által adómentesen természetben adható étkezési hozzájárulás összege kétezerkétszáz forintról négyezerre emelkedik. És a Ferencváros nyeri a 2002/03-as labdarúgó-bajnokságot, de erről már a nyáron döntés született.

Ennyit tudunk.

Miért jó nekünk, ha tudjuk, hogy mit hoz a következő év?
Miért jó nekünk, ha tudjuk, hogy mit hoz a következő év? Mi történt volna, ha tavaly ilyenkor megjósolja valaki: nem terjed tovább az afganisztáni furcsa háború, a magyar választásokat a szocialista párt nyeri, a futball-világbajnokságot a brazilok, merényletet kísérelnek meg a francia elnök ellen, több százan halnak meg egy moszkvai színházban, bolgár súlyemelő lesz a Balkán legjobb sportolója, Mercedest gyártanak a Zaporozsec-gyárban, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Mi történik, ha ezzel előre számolunk? Megmondom: semmi. Felejthető év volt a 2002-es. De mégsem volt az igazi. Az igazi az 1274-es év volt.

Egy franciaországi bencés szerzetes - neve nem maradt fenn, csak a kézírása - szó szerint azt írta egy tengermelléki apátság több száz esztendeje vezetett krónikájába a szépen kalligrafált 1274-es szám alá: "Ebben az évben nem történt semmi."

Kedvezőtlen tapasztalataink alapján kívánhatjuk, hogy legyen ilyen a 2003-as is.

Amúgy John Stuart Smith még az 1939-es évben óvatlanul egy emeletes busz elé lépett. Közepes képességű újságíróként emlékezett rá még néhány évig a szerkesztőség. Olyanra, aki jól visszaadja azt, hogy mi történt, de a nagy összefüggések belátására nincs igazán érzéke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?