Natália
1 °C
7 °C

Tanita szembenézése

2002.07.10. 08:52

"Just because you feel good,
it doesn't make you right"
Skunk Anansie

"A múlttal szembe kellene már nézni" - mondta a zsebrádió Martonyi János hangján, mielőtt zöldes trutymóvá oldotta volna a lemerült laposelem a piperepolcon az őzborotva és plasztikhernyók turistacsomagja között.

Tanita arra gondolt, hogy még soha nem dauerolták a haját, de a nehézvíz és kádjához kötődő extrém életmódja már nem jutott eszébe, mert rádiója utolsó hangjai - sistergősen, visszhangosan és vicces sztereó effektekkel - kitartóan visszhangzottak a fürdőszobában.

raz"...kellene már, kellene... a múúú...." Tanita védekezésül a toluolos vödörbe mártotta csipkés keszkenőjét.

A múlt megszólalásig hasonlított ahhoz a púpos trafikos bácsihoz, akinél Tanita gyerekként gyakran vásárolt kojaknyalókát. Mit kérsz kislány, szólalt meg és már valóban nem hasonlított annyira. A trafikos bácsi tilosrádiós pólót viselt és Tanitának ez feltűnt, mint hiba az ábrán, a kissé elgyurmálódott boltban.

Csak nézek, mondta és lehajolt az üveges pultnál, hogy szemügyre vegye a szipkákat, mandzsettákat és különböző pakli kártyákat. De hogy, kérdezte a trafikos bácsi és Tanitának eszébe jutott, hogy minden különösebb csekkolás, rálazítás és nekilapozás nélkül megteheti a dolgot, amire felszólították. Felegyenesedett és szembenézett a múlttal. (Végre.)

A múlt kissé felfelé nézett rá szürke és véreres szemével, majd bekapott egy piros keménycukorkát és zavartan pislogott. Talán valami géntechnológia, kérdezte és az egyik sarokban álló "Mégegy" feliratú kartondobozra mutatott. A dobozban piknikpózokban apró emberek hevertek forgácson. Veszik, mint a cukrot - magyarázta a bácsi -, bár a minőség hagy némi kivánnivalót maga után; az egyhuszas kicsinyítés rendkívül instabil, a grespikek még most is dévényikké puffadnak pár hét alatt. De ha zavarja a dolog, adhatok hagyományos "Sztálinista Tömeggyilkos" akciófigurát - mosolygott Tanitára a trafikos. Csingcsing.

lecsúszni élvezetA trafikba vásárlók léptek. Mellkasukon jelvényt viseltek, fejükön bográcsot. A kiskunfélegyházi dimenziókapuhoz igyekszünk kedvezményes időutazásra, közölte a vezetőjüknek tűnő nagytestű férfi a szükségesnél kicsivel hangosabban. Az egyik polcról leesett egy Wham! kazetta. Csomagolj öreg, pár mégegyt! - harsogta a férfi, mire az egyik polcról lebucskázott egy A-ha kazetta.

A trafikos bácsi egy Nagymagyarországot ábrázoló papírt rántott elő cukorkái alól és pár lovast és bayert csomagolt belé, miközben a bográccsörgetéstől egyre potyogtak a kazetták. Tanita úgy érezte hátbadobták egy csomag szotyival.

Aztán nekem nehogy Bolgár Györggyé változzon a Mégegy Bayer, mert többet ide nem jövünk akkor! - üvöltötte a főbográcsos, majd kért egyet a trónszék alakú öngyújtókból és távozott csapatával.

süsü v0.1Tanita megpróbált ismét szembenézni a múlttal, az azonban fröccsöntött napszemüveget tolt a fejére és egy Otto Kurzos képeslapot nyújtott át neki. Viszlát, mondta.

Visz? Lát? Odakinn nagyon hideg volt. Tanita megfagyott kádja vizében. Jégkristálykoporsóját miniatürizált Tóth Károlyok és Jánosi Györgyök cipelték ki a folyosóra, majd a hallon át a nappaliba. Amikor kiértek a lodzsára az egyik Jánosi György váratlanul Philippé változott és így elejtették Tanitát.

Ráborult a nyári hőség Tanitára, aki egy képeslapot talált a kezében. "Te is fiam, brútforsz." - állt rajta gimis filcgótbetűkkel. Tanita undorodva elejtette a lapot és a nap hátralévő részében azt figyelte, hogyan gabajodnak a szárnyas levéltetvek alkarja szőrszálaiba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?