Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Rituális színház

2004.01.20. 08:47
A Károli Gáspár Református Egyetem főtisztviselőjét lelki segítséget kérve kereste fel az intézmény egyik végzős hallgatója. A súlyosan beszédhibás, gyakorlatilag járásképtelen fiatalember – vallása feltétlen igazmondást és őszinteséget megkövetelő parancsolatának engedelmeskedve – elmondta, hogy homoszexuális. Tudja, hogy egyháza szabályai szerint szexuális beállítottsága miatt nem választhatja a papi hivatást, ezért nem is akar református pap lenni. Egyetemi tanulmányait azonban folytatni szeretné, és diplomájának megszerzése után a vallásbölcselet területén kíván dolgozni.

Az információ az Egyetemi Tanács elé került. A testület a súlyosan beszédhibás, gyakorlatilag járásképtelen, igazmondó, őszinte, bátor homoszexuális diák azonnali hatállyal történő kizárása mellett döntött, megfellebezhetetlenül. A döntés értelmében homoszexualitását – alkotmányos jogaival élve és vallása alaptörvényeinek engedelmeskedve – nyíltan vállaló állampolgár, emberi lény nem tanulhat református teológiát 2004-ben, Magyarországon. Az Egyetemi Tanács kizárja még a lehetőséget, hogy valaki esetleg éppen a református teológiát tanulmányozva, bölcs hitoktatók által kalauzolva változtathatná szexuális beállítottságát az egyház által elfogadhatóvá; szabadulhatna meg bűnétől, térhetne meg, ha úgy tetszik.

Iskolájából egyetlen diákot sem csapott ki, még Júdást sem
A szeretet hatalmát hirdető Jézus nem rekesztett ki társaságából senkit. A kérdésre, hogy miért éppen a társadalom legaljából, a bűnösök és nyomorultak közül választja környezetét, azt válaszolta, hogy nekik van a legnagyobb szükségük rá. Mária Magdaléna, a prostituált volt haláláig Jézus egyetlen nő bizalmasa. Az evangéliumokban még rejtjelezett utalást sem találunk arra, hogy Jézus bárkitől megtagadta volna tudását. Iskolájából egyetlen diákot sem csapott ki, még Júdást sem, akiről tudta, hogy iszonyú halált hoz majd rá. És Tamás is maradhatott, aki csak akkor tudott hinni, ha a Tanító nyílt sebeire tehette az ujját.

A végtelen, mindent és mindenkit befogadó szeretet vallását tanító iskolából kizárták a súlyosan beszédibás, testi fogyatékos diákot, mert bevallotta homoszexualitását egyetemi előljárójának. Ha alkotmányban rögzített jogait feladva és vallása alaptörvényeinek egyikét megszegve eltitkolja szexuális beállítottságát, befejezhette volna tanulmányait, megkapta volna diplomáját, és akár megpályázhatott és meg is nyerhetett volna egy református lelkészi pozíciót valahol. Szentbeszédeiben vádolhatta volna azokat, akik megszegik az igazmondás és őszinteség parancsolatát. A bűneitől való feloldozás, a megbocsájtás reménye nélkül, titokban, akár haláláig folytathatta volna tiltott szexuális praxisát. Jézus tanításait nem színészképzőkben oktatják, iskolájából önmagát csapja ki a kirekesztő.