Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

EULog

2004.02.28. 15:45
"Indiában utazva bármikor néztem ki
a vonatablakon, a töltés alján mindig szart valaki."

Paul Thereaux: The Great Railroad Bazaar

Locsog a felszín. Bármi belefér. Nincs fókusz. Nincs tengely. Nincs középpont. A legkisebb szellő is megzavarja, irányváltozásra készteti. Apró, jellegtelen, nincs arca, nem tud meglepni, nem lehet alulmúlni. Arrogáns, tudatlan, sértődékeny, megbízhatatlan, agresszív, féregszerű. Megy az EU-ba. Nem tudja, miért. Senki sem várja. Senki sem kéri. Senkinek sincs rá szüksége. Nem szeretik. Nem keresik. Nem tudják elviselni. Lop, csal, hazudik. Be nem áll a szája. Sokan van. Semmihez sem ért. Nem is akar. Minek? Ha értene ahhoz, amit csinál, kirúgnák az állásából. Eltávolítanák. Kirekesztenék. Hátrányosan különbözne. Elvennék a mobilját. Letiltanák Internet hozzáférését. Ellehetetlenülne. Szextelennek találnák. Rendszeresen vernék.

Gyakran motozzák az utcán, nyilvános helyeken a fiatalokat Magyarországon, a 21-ik században. Vizeletüket, vérüket veszik. Ezt a kommunista diktatúrában még ritkán tették, és akkor is bizonyos bűntudattal. A razziák konzervatív és liberális kormányzatok alatt egyaránt folynak. Az ártatlanság vélelme a helyi mentalitás számára értelmezhetetlen, nem része az évezredes kultúrának.

A szennyvíztisztító ügye választási kampányok idején mindig felmerül, a választások után mégsem kezdik el építeni. Áttolják a problémát a következő kurzusba. A választók lusta egyetértésével. Az ötlet, hogy egy kortárs világváros lakossága mégse ürítsen directe a folyóba, amiből iszik, s amiben azelőtt fürödhetett, generációkkal ezelőtt merült fel, de eddig nem sikerült az elképzelést megvalósítani. A szennyvíztisztító helyett karrierek, paloták, családi birodalmak épültek. Ásott kút vize már sehol sem iható az országban. Elkezdődött a mélyrétegekben elhelyezkedő vízbázis szennyezése. Artéziába szivárog az országimázs. A testi-lelki higiénia nem tartozik a prioritások közé a kolónián.