Emőke
-4 °C
9 °C

Proletkult 2003

2003.11.02. 12:02
A kommunista diktatúra fél évszázad alatt, fegyveres erőszakkal, az alkotó tehetségek cenzúrázásával, feketelistázásával, megveretésével, bebörtönzésével, emigrációba kényszerítésével sem tudta elérni a legalacsonyabb ízlés egyeduralmát. Ez a rendszerváltozással gazdasági hatalomra került, egykori rendőrspiclikből, alapszervi KISZ-titkárokból, személyzetisekből, fegyveres sofőrökből és más, közpénzből felturbózott rokonságból és krakélerekből álló, népnemzeti biedermeyerrel és neobarokkal megerősített, arcnélküli izének néhány év alatt sikerült.

A XXI. század érvényes, hiteles magyar kultúrájának nincs valós fóruma
Ma már a neandervölgyinél magasabb szellemi szinten álló ember hiába keres számára meglepetést rejtő műsort a közszolgálati vagy kereskedelmi televízióban és rádióállomásokon. A XXI. század érvényes, hiteles magyar kultúrájának nincs valós fóruma. Nemcsak a médiából szorult ki, az élő prezentáció lehetőségei is megszüntek, vagy olyan kontextusokat kényszerülnek a látók és hallók vállalni, amelyek eleve kompromitálnak minden üzenetet.

Korábban a Párt birtokolta a teljes igazságot, most a Pénz szava dönt. Korábban a Párt tudta a frankót, most a Bevétel. Bartók Bélát most nem a Zeneakadémián csúfolnák ki, dobálnák meg tojással, ürülékkel, hanem a bivalybasznádi Vérző Szív Legényegylet táncházának munkásőrökből és ivadékaikból átképzett managementje csórná el a jegyeladásokból származó csekély jövedéket, miután a budapesti Trafó Művelődési Gyár elkergette, mert csak 80%-os házat tudott a Mandarinnal produkálni. Magyarország örök és nem látszik változni.

A hányinger általános magyar feeling lett, és ezért megvannak a könnyen nevesíthető felelősök
Nézem a televíziót, hallgatom a rádiót és azon tűnődöm, hová tűntek a tehetségek. Látom, ahogy a Generation Stex legjobb koponyái operettet csinálnak a rockból, és hallom a Gedeon Bácsi sokmillió forintból kreált legújabb remixét. Lagzi Lajcsiba, Uhrin Benedekbe és az ősciki Aradszky Lászlóba megy a közpénz, a mai kor Kexe vagy Spionsa ugyanúgy undergroundban marad, mint régen. A hányinger általános magyar feeling lett, és ezért megvannak a könnyen nevesíthető felelősök.