Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rothadt narancs

2006.08.04. 13:27

Ukrajna az általam ismert Kelet-Európa egyetlen olyan országa, ahol a finom eufemizmussal oligarchiának nevezett gazdasági szereplői kör nem strómanokon keresztül képviselteti magát a politikában. Tagjai ehelyett személyesen ülnek a parlamenti székekben. A félig-meddig poénra vett helyi érdekű definíció szerint oligarcha az, akinek nemcsak dollárban számolt milliói vannak, hanem országos médiája és mentelmi joga is.

Oligarcha az, akinek nemcsak dollárban számolt milliói vannak, hanem országos médiája és mentelmi joga is.

Mármost a világ- és nyomában a magyar sajtó 2004. november-decemberben, az úgynevezett narancsos forradalom idején emigyen közelített a témához: az a kérdés, hogy Viktor 1-gyel (Juscsenko) a Nyugat-barátok, vagy Viktor 2-vel (Janukovics) az oroszvazallusok kezébe kerül-e a hatalom. Ez butaság volt, vagy legfeljebb az igazság vékony szelete. Az első bekezdésben vázolt körülményeket ismerők másképpen látták: számukra úgy tűnt, elérkezhet a pillanat, amikor a maffia helyét végre elfoglalhatják a politikusok.

Ám a kijevi Függetlenség terén összegyűlt százezrek látványa az elemzőket is hajlamossá tette a romantikázásra. Miközben ugyanis a tömegek kétségkívül úgy érezték, katartikusan nagyszabású dologban vesznek részt, azok, akik képviselni látszottak őket, a pozíciók újraelosztásával voltak elfoglalva csupán. Most, hogy Juscsenko a másfél éve csaláson kapott Janukovicsot, ősi ellenfelét bízta meg kormányalakítással, és összeállt a széles koalíció - benne a Janukovics-féle Régiók Pártjával, a kommunistákkal, a konjunktúralovag szocialistákkal és a Mi Ukrajnánk nagyobbik részével -, sokan úgy találják, a forradalom véget ért. Holott sosem volt. Annyi történt mindössze, hogy a milliomosok legyőzték a milliárdosokat - ezt már egy évvel ezelőtt megállapíthattuk -, és később ki is egyeztek velük. Egyebek közt azok után, hogy a választások után és miatt nemhogy senki sem került tömlöcbe, a legorbitálisabb gengszterek is megőrizhették politikai és üzleti pozícióikat.

A narancsszín zászlók, kendők, szalagok le vannak szarva.

Ukrajnában az elmúlt másfél évben sok minden szétesett, a gazdasági növekedés megtorpant, az életszínvonal nem nő, az emberek csalódottak, ki azért, mert drágábban veszi a húst meg a benzint, ki azért, mert elhitte, hogy el lehet seperni ezeket. Ebből kiindulva Juscsenko a saját szeme szögéből nem tehetett mást, muszáj volt gyávának lennie, és a rövid távon kényelmes megoldást választania. Akár szét is kergethette volna a Verhovna Radát, de így üstöllést beleszaladt volna a késbe: szinte biztos, hogy egy hirtelen időközi választásokon a Régiók Pártja agyba-főbe nyerné magát, és ha meglenne a kétharmad, kapásból kirúghatnák az államfőt is. Juscsenko inkább az önnön ciklusából hátralévő három évet választotta. A narancsszín zászlók, kendők, szalagok le vannak szarva.

Nemcsak azok, minden más is. Amikor néhány hete a tényleg revolucionér - a parlamenti küszöbben amúgy simán felbukott - Pora törpepárt ismét sátorvárost próbált építeni, alig pár tucatnyian gyűltek össze. És nem árt felidézni a tavaszi parlamenti választások óta tartó válság egyik utóbbi fejezetét sem: az Oleszandr Moroz vezette szocialisták, miután a pártelnök nem jutott volna házelnöki poszthoz, a Tyimosenko-domináns koalíció megalakulása előtt röviddel jelentették be, inkább a régiósokkal tartanak. Sose kezdjünk szocikkal - merenghet a szerencse és a köpönyegek forgandósága felett a komplett jobboldal.

Sose kezdjünk szocikkal - merenghet a szerencse és a köpönyegek forgandósága felett a komplett jobboldal.

A lényeg mindazonáltal az, hogy a nagykoalíciónak és a Janukovics-kormánynak egy változatlanul ocsmány helyzetben lévő országot kellene rendbe vágnia valamennyire. A küldetést akkor is lehetetlen lenne végrehajtani, ha komolyan megpróbálnák. A vége bukás lesz ennek is, így ideje jöttén már-már garantáltan vashölgy államfője lesz Ukrajnának. Kár, hogy Julija Tyimosenko, a szerényen róla elnevezett blokk vezetője sem forradalmár - viszont milliárdos. A Blok Juliji Tyimosenko rövidítése - Bjut - hiába jelenti azt, hogy ütnek. Ez sem igaz.