Ölni szabad, dugni nem

2005.07.25. 10:45

Leállították a GTA San Andreas gyártását, az erkölcseink felett őrködő megannyi Semjén Zsolt megfékezte az ördögi futószalagokat, hogy átírhassák a játék dobozán a besorolást: csak felnőtteknek. A felelősök megérdemlik, amit kapni fognak, égjenek a pokol tüzén, amíg.

Kiderült, hogy egy javítócsomag feltelepítésével mészárlás helyett akár dughatunk is. Ez pedig kivágta a biztosítékot.
Pár héttel ezelőtt bukott ki a botrány, amikor megtudtuk, a San Andreas egyáltalán nem olyan ártatlan játék, mint azt korábban gondoltuk. Addig csak az ellenfelek lelövéséről, agyonveréséről, elütéséről, lángszóróval történő rutinos megpörköléséről volt híres a játék. Közben aztán kiderült, hogy egy javítócsomag feltelepítésével, na meg a le és fel gombok ütemes nyomkodásával mészárlás helyett akár dughatunk is. Ez pedig kivágta a biztosítékot.

Az anya elejtette kávéscsészéjét, a járólapon darabjaira hulló porcelánról eszünkbe jut, hogy mennyire közhelyes a világ. Alig egy pillanattal ezelőtt történt, épp itt állt, amikor Hillary Clinton szenátor, a liberlizmusáról híres exelnök felesége kihajolt hozzá a tévé zizegő képernyőjéből, kezét az asszony vállára tette, és megsúgta neki az Igazságot. Zúgó fejjel kapcsolta ki a tévét, addig nyugodt, átlátható élete szétesett.

A közhelyes jelenetig azt hitte, gyermeke tömegek mészárlásával tölti az idejét. Kisebb ünnepet tartottak, amikor a család legkisebb tagja megdöntötte korábbi rekordját, és egyszerre 34 járókelőt csapott el a kézifékes fordulóval. Büszke volt rá. De ennek már vége. A szexualitás bemászott otthonukba, be a pongyolája alá, és rosszul lett a jóleső érzéstől.

Mindennapjaink szerves része, ha valakit kibeleznek, felgyújtanak, de ha a szex is a történet része, akkor vége mindennek.
Valamiért sokkal jobban elfogadjuk a gyilkolást, mint a dugást. Valamiért mindennapjaink szerves része az, ha valakit megölnek, kibeleznek, felgyújtanak, elgyúrnak, lelőnek, de ha már a szex is a történet része, akkor vége mindennek. Miért van ez így? Miért elfogadható a gyilkosság, és miért ijesztő a pina? Miért siklott át Ön a gyilkosság szón, és miért háborodott fel a pinánál?

Szexuális forradalom ide, vagy oda, ezen a területen nem sok minden változott. A középkort magunk mögött hagytuk, nem hisszük, hogy a Föld lapos, nem égetünk boszorkányokat, viszonylag gyakran fürdünk és nem mondunk többé olyan hülye szavakat sem, mint szümtükhel, meg vogymunk. Viszolygásunk a szexualitástól viszont máig megmaradt.

Az ostoba tabuk korát éljük.

A világot ártalmas meg ártalmatlan részekre osztjuk, de a szelektálás nehezen követhető elvek mentén zajlik. Egy akciófilm minden további nélkül lemehet este nyolckor a tévében, de ha két szúrás közt elhangzik egy bazdmeg, jön a 16-os karika, vagy lehet újraszinkronizálni a filmet. De ha a pisztolyt mellett feltűnik a másik híres fallikus szimbólum, a farok tudniillik, akkor aztán nincs bocsánat, ki a 18-as karikát, adásidő valamikor éjfél körül, amennyiben lehetséges, már holnap. Ha a gyerek egy fejlövést lát, az nem baj, de ha egy közösülést: ártalmas. Mi az álszentség, ha nem ez?

A 17 éves amerikai fiatal bátran lövöldözhet Irakban, ha pedig úgy hozza az élet, jöhet a hősi halál, de pornót azt nem, arról aztán szó sem lehet, nehogy már megfertőzzük a lelkét!

Miért gondolja bárki is, hogy a GTA San Andreas 17+ besorolása nem elég szigorú? Miért gondolja bárki is, hogy van még olyan 17 éves fiatal, aki nem látott már legalább egy szaftos pornót? Miért gondolja bárki is, hogy egy 17 éves felkészült lelkileg a gyilkosságra, de nem felkészült a dugásra? Mintha a tévéből tanulnánk a rosszat. Mintha a szex lenne az első számú közellenség. Mintha Hillary meg a többi köztisztviselő még mindig szűz lenne.  • Tippek
  • Árfolyam