Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megijedni a jövőtől

2002.02.15. 10:35
Budapest, 2002. február 14., csütörtök (MTI) - Ha az ifjúság fél a jövőtől, és a rendszerváltozás okozta krízisektől nem tud elszakadni, akkor Magyarország jövője veszhet el - erről a kancellária-miniszter beszélt csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

razKedves naplóm, ma végre történt valami, abban a rohadt suliban. Nem, mintha nem szórakoznánk tök jól a Tibivel, de ma végre bekövetkezett az igazság és kirúgták az igazgatót, azt a komunistát.

Szabó tambá nagyon vidám volt. Megint a tanácsköztársaságot vettük történelemből. Mi is vidámak voltunk. A tesit kihagytam, mert amúgy sem vittem tesicsomagot.

A miniszter szavai szerint a kérdés ma az: hogyan, milyen eszközökkel tehetők a XXI. század nyerteseivé a magyarországi fiatalok, miként lehet pozitívan alakítani életüket.

Stumpf István ennek kapcsán a legfontosabb feladatok között említette, hogy a fiatalokat az oktatási rendszerben olyan tudástőkével ruházzák fel, amely a leginkább lesz majd konvertálható a XXI. században.

Szokásos unalom. Kis buzi Beregit tisztességre tanítottuk, megbotlott a lépcsőn és sajnos tócsába esett, nem jó helyen mászkált.

Azt mondtam a büfésnőnek, hogy "nem látja hogy kigyulladt a magnó", aztán már nálam is volt a kakaóscsiga és elfeleztük Tibivel.

A csúcs azért az volt, hogy némettanci sírva kiment óráról (Tibi megjegyzést tett a nagy zsidó orrára), ez elég jó volt.

A miniszter ennek kapcsán jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a 90-es évek eleji 10 százalékhoz képest, ma már az érintett korosztály fiataljainak 38 százaléka tanul a felsőoktatás különböző intézményeiben.

Szavai szerint a diákévek ma már egy olyan elnyújtott életszakasszá váltak, amely egyre előnyösebb lehetőségeket biztosít a fiatalok számára ahhoz, hogy a munkaerő-piacon megállják a helyüket.

Hát félsiker. Politikai feszültségekre gyanakodtunk a némettanci miatt, ezért úgy döntöttük kicsit megverjük, hogy ne akarjon beköpni. Tibi hozott pálinkát otthonról (elég szart), aztán vártuk a sulinál. De a némettanci elsunnyogta a dolgot, nem jött ki, ezért végül amikor kijött a Török, a kollégiumi tanár, aki állítólag sánta, de közben azért nem tud járni, mert mindig részeg, megrugdostuk kicsit, sísapka volt az arcom előtt biztonságból. Tibi a tökét rugdosta, én meg gondoskodtam róla, hogy minél nagyobb területre szóródjon a táskájának a tartalma. Utána cigiztünk.

Stumpf István történelmi jelentőségűnek nevezte az Ifjúság 2000 kutatást, amely véleménye szerint visszaigazolta a kormányzat családokat megerősítő intézkedéseit.

Emlékeztetett arra, hogy a korábbi kutatások azt jelezték, "gond van a társadalmi integrációval", a hagyományos szocializációs intézmények elveszítették meghatározó szerepüket, így a család és a kortárs csoportok helyébe a többi között a média lépett.

kishajoooazalmoktengereeeenLaza nap volt ma. Megnéztük a Sacra Koronát. Eléggé sokan voltunk, úgyhogy a lépcsőn kellett ülni. Az új diri mondott beszédet, de nem tudta befejezni, mert elkezdődött a film. A vén csontrakéta Váciné elaludt és az E-sek közül a Kósa Pisti egy rögtönzött kémiai kísérlet keretében (Hahaha!) ráverte. Én sajnos nem láttam.

Azt mondtam a büfésnőnek, hogy "az ott nem egy egér volt, ami befutott hátra", aztán elvettem két Mars csokit. Jó volt (Hahaha!).

Az Ifjúság 2000 kutatásból ugyanakkor kiderült például, hogy a fiatalok lényegesen elfogadóbbakká váltak szüleik életvitelével, értékeivel kapcsolatban, mint a korábbi évtizedek fiataljai.

Stumpf István ugyanakkor a kutatás adatait értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy igen komoly "generációs szakadék" található az infokommunikációs eszközökhöz való hozzáférés és az erre való igény tekintetében.

Számtech óra volt. Tibi eléggé elbaszta, vonalzót dugott a flopimeghajtóba, úgyhogy el is romlott. A diri (ez is komunista sajnos) megfenyegette, hogy kifizetteti anyjáékkal, erre mondta Tibi, hogy akkor ő nem megy haza, úgyhogy végül nem kellett kifizetni. Én egész idő alatt pinákat nézegettem, jó lenne otthonra egy gép.

Azt mondtam a büfésnőnek, hogy "az a másodikos ellopott egy csokit", az meg egészen örjöngve lepofozta a gyereket. Sajtoskiflit, meg minyont szereztem (Hahaha!).

Deutsch Tamás ifjúsági miniszter a kutatás részleteit ismertetve közölte, hogy a rendszerváltozás óta első alkalommal végeztek reprezentatív, átfogó felmérést a mintegy 2,2 milliós lélekszámú 15-29 év közötti fiatalok körében.

Némettanci eltünt, nem is hiányzik. Ma megint trianont vettük Szabó tanbával. Tibi próbálta átverni a büfésnőt, de nem jött össze neki. Nem történt semmi.

Elmondta, hogy a kutatási eredmények szerint a 15-29 éves fiatalok nagy részének életlehetőségei, kulturális fogyasztási szokásai, az oktatási rendszerben eltöltött ideje a nyugat-európai "nyertes csoportokhoz" hasonlóan alakul.

kinek futyul a rigo?Egész izgalmas volt, szünetben mondták, hogy rendőrök jöttek, átfutottunk a B-épületbe. Valaki szólt nekik, hogy kábítószer van az egyik harmadikosnál, aztán nem lehetett tudni, hogy mi van, mert Váciné kiabálni kezdett, de kapott egy pár tockost bottal, amin jót röhögtünk. Támadt egy ötletem, de sajnos elfelejtettem.

A büfésnő nem volt sehol, cigit szereztem.

Deutsch Tamás ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett korosztályon belül eltérően alakulnak a fiatalok életlehetőségei, különböző az oktatási és a munkaerő-piaci helyzetük.

Nem nagyon akartunk hétfőn suliban rohadni, ezért Tibi elvette az egyik másodikos kis cigánytól a mobilját és betelefonált, hogy riadó legyen mert bombát helyezett el, majdnem elröhögtük magunkat. Utána próbálkoztunk, hogy elfogyjon a pálinka, amit Tibi otthonról hozott, hánytam is, Tibit meg majdnem lepofozta egy taxis.