Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Battonyától Nemesmedvesig

2003.08.20. 00:07
Hölgyeim és uraim, honfitársaim, magyarok innen és túl, kedves gyerekek, tisztelt zenekar, elnök úr, úgy is, mint Dezső barátom, kedves projektmenedzserek és kültagok!

Köztársaság!

Hamarosan megérkezünk Európába. Kérjük, a nadrágszíjakat kapcsolják be.
A jövő elkezdődött, akarom mondani ezer éve, bár ez persze vitatható, mert például ezer évvel ezelőtt is volt jövő, hiszen ha jövő nem lett volna, akkor nemcsak tegnap nem volna, de el se jutottunk volna az ezer évvel ezelőttig, bele ne zavarodok, jak, junk. Most utoljára augusztus huszadika, mert jövőre már Európán belülről, magyar Európából ünnepeljük, és akkor lehet, hogy télapó hozza majd az új kenyeret, baromi drágáért, de erről majd később.

Gyermek! Lánc! Fű!

Nem arra van itt szükség, hogy a pofátok a nagy. Megmondom, mire van. Nyugodt otthonok, rendezett porták, szépen vakolt házak, tiszta udvar, rendes ház. Kifejteném, mert elfelejtettem. Az egyik az, hogy maradsz odahaza, nem ugatsz az uccán, mer baj lesz - de erről is majd még később. A másik, hogy majd hülyék leszünk új agendát kitalálni, amikor nekünk, kérem, vannak hagyományaink, jól bevezetett szlogenek, mind-mind megkondít egy harangot, hogy angolosan mondjam, mert egyenesen a kommunikációsoktól jövök. Tiszta udvar, rendes ház. És mivel elfelejteném, a takarékosságos részhez előre hozzáteszem, hogy gyűjtsd a vasat és a fémet.

Üdüljön Tapolcán, a Tűzszínű Zászló szállóban! Huszonötezerrel több!

Honfitársaim, hamarosan megérkezünk Európába. Kérjük, a nadrágszíjakat kapcsolják be, ne egyenek, ne igyanak, csomózzák meg a zacskót. És kezdjenek imádkozni, ugyanis a cselekvéshez a hit adja az erőt, énnekem mindegy, ki miben hisz, de most egy darabig célszerű volna a spirituális dolgokkal foglalkozni. Hohó, hiszen ide be lehet passzírozni a magyar brezsnyevizmus obligát vácimihályizmusát. Nosza: nemelég a jó takarni, detenni, tennikell!

Éltető európai vérkeringés! Keringettét!

Bekapcsoljuk az éltető európai vérkeringésbe és nyirokrendszerbe Letenyét.
A gyerekek. Azok a drága, kedves, aranyos gyerekek. Legalábbis ezt magyarázzák a tanácsadóim hónapok óta, hogy kezdeni kelleni valamit a gyerekkel mint ikonnal, most ez a trend, vegyen egy tejfölt, és adunk egy szem nyers babot a rákos gyerekeknek, hadd játsszanak legalább. Holnap is például megyek ölelgetni a kisdobosokat, pedig istenuccse, megőrülök a csicsergésüktől. Be is nyomok egy levél Saridont, asszem.

Nincs idő a fájdalomra!

A jövő, na ezt akartam a gyerekekből kihozni, hogy előre kell tekinteni, nem morogni, hogy gázáremelés meg kenyéráremelés meg pogácsaáremelés. A jövőt nem a gyerekeinknek kell megfizetni, hanem nekünk. Viszont a jövő, ebben egyetérthetünk, gyönyörű lesz, látványos űrcsaták, Suzuki szputnyik, galaktikus birodalmak, aszteroidabányászat.

A jóléti állam egy faszság. Vér, veríték, könnyek.

Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem hogy te mit tehetsz a hazáért. Takarékos zamatok. Sok nagy gyümölcsdarab. De ma még nem jut mindenkinek. Megmondom őszintén: soha nem is fog. Annak a projektnek vége van, kezicsókolom, tetszettek látni saját szemükkel, továrisi konyec. Bevallom, azért még lehet, hogy ciklus vége felé elővesszük, ugyanis egy: a most összespórolt pénzt nyilván szanaszét fogjuk osztogatni 2005 végétől, kettő: a jövőn kívül az álom kifejezést is le akarjuk nyúlni. Kommunizmusra nincs szükség, de az ígéretére igen. Nekem elhihetik.

Ne fütyüljél bazdmeg, vagy akkor gyere ki a lottózó elé tizenegykor, köcsög! Őrizzed meg az ünnep méltóságát! Mutatom, hogyan kell.

Majd lesz itt rend és vasprefektált fegyelem.
Az ünnep méltóságát az festi alája, hogy azért mi kegyetlen jól nyomjuk ezt a kormányzást. Nemazé, de hamarosan bekapcsoljuk az éltető európai vérkeringésbe és nyirokrendszerbe Letenyét. Meg Becsehelyt. És Tornyiszentmiklóst. És Battonyát és Nemesmedvest! Sőt egyenesen rákötjük az éltető európai vérkeringésre a kazincbarcikai kórház csöveit, aztán olyan trombózist kap Európa, hogy nézhet. Változást ígértünk, és tessék: úgy nézek én ki, mint Orbán Viktor? Sőtmég: ebben az épülő-szépülő-kékülő országban bárki elmehet Tapolcára meg Marcaliba üdülni. Hogy Csehszlovákiát ne is említsem. A gyerek meg Zánkára, Csillebércet most hagyjuk, nagyon kérem, hagyjuk a mókust fenn a fán, különben is görény az.

Oan mobiltelefonod lehet, amit Komáromban szerelnek össze. Vagy lecserélheted az autódat egy Audi TT-re! Mindehhez nem kell más, csak egy dobókocka, egy ceruza, és a Kalandlap! A főhős Te vagy.

Hazudni csak pontosan, szépen! Pravda!

A kulák, a szabotőr, a klerikális reaktor ott bujkál a sötétben, rémhíreket terjeszt, és reszket.
Deák Ferenc, akihez engem olykor hasonlítani szoktak, vagy mindenesetre valamelyik bajuszos, azt mondta, hogy Morzsa kutyám, hegyezd füled, a tények makacs dolgok. Rendnek muszáj lenni. A szakszerűség és építés és igazmondás és... ja igen, a hitel... nem, azt megszüntettük... a hitelesség rendje. Ezt úgy értem, hogy nektek sem szabad hazudni, kedves barátaim - mert mind, akik itt álltok előttem, sőt te is ott, a hegedűvel, hozzád beszélek, szemüveges! mind bűnösök vagytok, mert vétkeztetek szóban, tettben, és gondolatban. De majd lesz itt rend és vasprefektált fegyelem.

Támad az árzabáló! Vaj helyett margarint!

De a törpök élete nem csak játék és mese. A belső ellenség, a feketevágó, a kulák, a szabotőr, a klerikális reaktor ott bujkál a sötétben, rémhíreket terjeszt, és reszket. Nem akarom az ünnep méltóságát beszennyezni, úgyhogy most erről csak annyit mondanék: tettekkel győzzük le a kétkedés és a széthúzás erőit. Belátom, ez a gondolat nem az érett demokratikus gondolkodás gyümölcse, de ez a nép ebből ért, illetve ért ebből.

No tehát, mostantól takarékoskodunk, nem randalírozunk az utcán, nem szét-, hanem összehúzunk, s ha fülünket a földre tapasztjuk, halljuk, ahogy motoszkálnak a gyökerek, s egyre-másra nőnek ki belőle a gyárak, hidak, autópályák, a gátak! a vas! az acél! az eocénprogram! A képzett, okos, tisztalelkű, kérlelhetetlen fiatalok, mocsarak lecsapolói; hajnali friss erőben ébred a hegytető fenn. Most van csak zsendülőben. Szándékaink nemesek.

A kormány a helyén van.