Gusztáv
-8 °C
-1 °C

A Zámoly-Moszkva-Tel-Aviv tengely

2001.03.28. 16:28
A zámolyi romákat a KGB bérelte fel, mégpedig a Moszad felkérésére; a Moszad pedig a földönkívüliek parancsát teljesíti. Összeesküdött Magyarország ellen a világ. Alig bújik elő a nemzeti öntudat a vérzivatar áztatta fődbül, mint gyámoltalan giliszta, a gonosz antant - ideje felújítani és újralakkozni a szót! - máris lecsap rá. Kicsi kis kurzívolás, csipetnyi idegenszívűzés, némi féregnyüvezés, finom szalonzsidózás, szaloncigányozás; kell az a fenyőfára. De a szaloncukrot odakint nem ismerik. A belső használatra szánt demagógiákat sorra kommentálják a nyugati lapok, mert ezek nem értik, mi a Szent Korona meg a Szent Korona-tan.

Nem arról van már szó, hogy van-e Magyarországon faji diszkrimináció, vagy hogy ha van, akkor az milyen mértékű. Talán csak amolyan mindennapi más-szemmel-nézés, ami a katonai esküt le nem tett polgároknak járna; talán egy-két csendőrbácsi, néhány hivatalnok úri szeszélye csak. Nem is az a kérdés, hogy ezt bűnügyi statisztikákkal indokolt jogos előítéletként vagy bikaviadal-féle nemzeti sportként magyarázzák. Ennél alapvetőbb a probléma: lehet-e igaza az ellenségnek?

"a remekül kiképzett elmélettechnikusok könnyedén illesztik helyére a Zámoly-Moszkva-Tel-Aviv tengelyt"
Elment innen néhány család, mert úgy találták, olyasmiért bűnhődnek, amiről nem tehetnek. Ez még nem lett volna bírálat annak az uralomnak, amely - republikánus alapokon - szívesen tekinti magát erkölcsi többségnek, de az a rakoncátlan Nyugat befogadta őket. Így már malőr, hiszen eddig menekültjogot inkább a Balkán délebbi országaiból érkezők kaptak. Franciaország vérig sértette az újrakezdések Magyarországát, gesztusával igazolta a diszkrimináció vádját. Ezzel meghazudtolta az erkölcsi többséget, ami ugyebár logikailag lehetetlen. Más magyarázat kell. És munkába áll a magyarázóbizottság, indul a Forsythe-projekt. Ponyvaregényírók, társadalomelemzők, történészek sürögnek-forognak, lángeszükkel forrasztják össze a tekergőző szálakat. Az összeesküvés-szakértők, a szabadkőműves-konspirációk bölcsei eleget gyakoroltak már, a remekül kiképzett elmélettechnikusok könnyedén illesztik helyére a Zámoly-Moszkva-Tel-Aviv tengelyt.

Az orosz titkosszolgálat bujtotta fel tehát a romákat, ők szervezték meg ezt a mini-exodust, destabilizáló célzattal. Ehhez adalékként elhangzik a köztévében, hogy a titkosszolgálatok bizony gyakran kooperálnak, például - csak úgy példaként - az izraeli és az orosz. Kicsit bonyolultabb megoldás, mint az, hogy egy-két roma család tényleg úgy érezte, nem jó itt nekik, inkább szerencsét próbálnak Nyugaton - ami megtörténik nap mint nap, még a valódi, egészséges, kerekfejű, nagylábú magyarokkal is. Viszont kétségtelenül jobban hangzik. Emellett miniszterek és minden egyéb érintett szinte sóvárogva nyilatkozik arról, mennyire jó is itt szabolcsi cigánynak lenni, meg hogy ha nem miniszter lenne, akkor legszívesebben beállna cigánykodni. - Mert a kettő együtt nem fordulhat elő ebben az országban - tehetnénk hozzá, ha békazabáló, dekadens franciák lennénk. Akik egyébként mindig is utálták a magyarokat - en bloc. Ez a vélemény is megkapta a maga nyilvánosságát, így falatka Trianon is kerül a menübe. Erre azért már felkapja a fejét a túlfinomult úri közönség: cigányozni, óvatosan zsidózni eddig is lehetett, de a franciázás viszonylag új figura a közéleti pornóban, legalábbis a háború utáni periódusában.

"szemtelenül tagadjuk, hogy cigánynak lenni Európa keleti partján azért nem egy merő indiánosdi"
Hogy a Jane's cikke indította diadalútjára ezt a teóriát, vagy fordítva, szinte mindegy. A nemzetbiztonsági bizottság nem foglalkozik az Intelligence Digest értesüléseivel, lezárták az ügyet. Igaz, hogy a titokminiszter kivette a részét a népszerűsítéséből, igaz, hogy a kormánysajtó új evangéliumként terjesztette - de azért nem kell komolyan megkapirgálni. Ennek a titkosszolgálati témának egyetlen funkciója volt: igazolni, hogy a világ ellenünk van. Rontásunkra tör a KGB, a Moszad - vagyis a zsidók -, a franciák, a zámolyi romák pedig nekik dolgoznak. Helyükre kerültek a tengelyek mind, a gép forog, az alkotó pihen. Ezek után majd kétszer is meggondolja az Amnesty International, besorol-e ilyen gyanús elemek közé, vagy lesz szíves szépeket irkálni haza. Csak hódolat illet meg, nem bírálat.

Ez a látványos ebben a Zámoly-ügyben. Ez a kamaszos dackorszak, amikor inkább szembeszállunk a világgal, nemhivatalosan odavágunk az oroszoknak, a Nyugatnak, szemtelenül tagadjuk, hogy cigánynak lenni Európa keleti partján azért nem egy merő indiánosdi. És amikor még egyszer el kellene mesélni, hogy is van ez az egész, van-e rá más bizonyíték, mint egy angol ismeretterjesztő lap meg nem nevezett forrásokon alapuló cikke - akkor flegmán hallgatunk. A magyar titkosszolgálat Mona Lisa mosolyával tagadja meg a megerősítést vagy cáfolatot. Kacsintsunk most össze, bajtársak. Jó.

"szimbolikus történelmi ballada az élet, sej"
Felismerhető már régen a stratégia: elég a saját táborral kommunikálni. Nekik pedig megfelel a hitre alapuló érvelés, az érzelmi magyarázat és az ellenségrajzolás. A politikai kötődések zömmel érzelmi jellegűek. Senki sem a költségvetés-tervezeteket böngészi, kevesen kíváncsiak egy valódi vitára, logikára. Itt Trianonhoz kell viszonyulni, Szent Istvánhoz, az Istenhez, 56-hoz meg a szakze'zeti szolida'tási és elvtársiassági hagyományokhoz, és persze Kádár Jánoshoz. Tulajdonképpen van nekünk nemzeti eposzunk, és még mindig keletkezőben: szimbolikus történelmi ballada az élet, sej.

És mi van, ha tényleg az oroszok? - kérdezi az óvatos elemző. Akkor már csak azt kell megindokolni, miért számít olyannyira hiteles vádnak a cigányellenesség Magyarországon, hogy Franciaország is benyelje az orosz koholmányt, és ne látsszék azonnal: hazug rémhír az egész. Egyszerű: a franciák buták, a Nyugat képmutató és magyarellenes, az EU meg majd lesz szíves körülfolyni minket, ha akar valamit.

Az Intelligence Digest másik arca
"Ettől kezdve a legfontosabb forrás az Intelligence Digest nevű folyóirat lett. Morvay elhitette Németh Sándorral, hogy az előfizethető újságot a nagyhatalmak kormányfői, titkosszolgálatai, tábornokai... kapják. A megbízható Intelligence Digest szerint körülbelül a múlt hónapban kellett volna befejeződnie a harmadik világháborúnak. Az oroszoknak már régen le kellett volna vonulniuk Izrael ellen. Ciprusnak lángokban kellene állnia. Németh Sándor az Intelligence Digest titkos információi alapján azt hirdette a tizenéveseknek, hogy készüljenek a lövészárokba."

Bartus László: Fesz van - A Hit Gyülekezete másik arca