Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Felelős Országgyűlés vagy okirathamisító bűnbanda?

2005.05.17. 00:30
Kisebb súlyú ügy esetén senkit nem zavart volna a hamisítás ténye
Május 6-án a Fidesz beadványban fordult az Országgyűlés Sportbizottságához, hogy személyesen is hallgassák meg a miniszterelnököt arról, hogy mi lett a KISZ utódszervezetének vagyonával. Parlamenti forrásaink szerint az úgynevezett iromány benyújtása nagyjából a következőképpen zajlott: Szíjjártó Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a bizottság alelnöke állítólag Bakonyi Tibor (MSZP) országgyűlési képviselő, a bizottság elnökének szeme láttára, vigyorogva kanyarította a bizottság további hét, bokros elfoglaltságai miatt a Házon kívül tartózkodó fideszes tagjának hiányzó aláírását a beadványra, amit Bakonyi, mintha ez így a világ legtermészetesebb dolga lenne (és mint azóta kiderült, a magyar Országgyűlésben az is), annak rendje és módja szerint el is fogadott.


Szignók a sportkabinetből
Kattintson a nagyításhoz!
Később azért kicsit felhúzták magukat más szocialisták, ha nem is a bagatell aláírás-hamisítás miatt, hanem mert frakciótársuk, Bakonyi a minszterelnököt közvetlenül támadó beadványt sem dobta vissza ezzel a kézenfekvő kifogással - informátoraink szerint kisebb súlyú ügy esetén senkit nem zavart volna a hamisítás ténye. A dokumentum ezután múlt pénteken jelent meg az Indexen: az általunk felkeresett írásszakértő szerint a nyolc aláírásból hét hamis és valószínűleg egy kéztől származik, csak Szíjjártóé tűnik eredetinek. Szíjjártó megkeresésünkre csak arra emlékezett, hogy ő saját kezűleg írta alá a nevét, érdekes módon ugyanezt nyilatkozta több, az írásszakértő által hamisnak tartott fideszes aláírás gazdája is. Bakonyi érdeklődésünkre mindent tagadott, és nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A bereczjánosi nagykoalcíó lehetőségét is felcsillantó bűnszövetség
A frakciókon átívelő, a bereczjánosi nagykoalcíó lehetőségét is felcsillantó bűnszövetség tehát egész idáig rutinosan védekezett, zárta sorait: pártállástól függetlenül mindenki hazudott, letagadtak mindent, és egy közös verziót - hogy tudnillik minden teljesen szabályosan történt - előadva próbálták meg félrevezetni a közvéleményt. Ám a nehezen szőnyeg alá söpörhető bizonyítékok hatására a Fidesz-frakció vezetése számunkra is váratlan beismeréssel szolgált, és cikkünk megjelenése után közleményben elismerte, hogy az aláírások "nem minden esetben" valódiak a dokumentumon, mert azokat "a frakció egyik ügybuzgó munkatársa intézte". Szíjjártót állítólag kukoricára térdepeltették óvatlansága miatt (lemondása még nem került szóba, pedig bennfentesek szerint amúgy is ő a Fidesz Zuschlagja), és válaszcsapás gyanánt a beismeréssel egy időben ők is kiszivárogattak néhány korábbi irományt, amelyeket szocialista képviselők hasonló módon "intézett" aláírásai hiteltelenítenek.


Aláírásváltozatok szocialista oldalról a
parlament ügyirataiból
Másnap a szocialisták is belátták, hogy a körmükre égett a sztori: Újhelyi István (MSZP) országgyűlési képviselő - akinek időközben szintén többféle aláírása került elő parlamenti irományokon - szintén közleményben ismerte el, hogy nem csupán egy, hanem "akár mindegyik frakció munkatársai megszokásból követnek el ilyet", szerinte vélhetően sokan érintettek "az elődeink által meghonosított" irat-aláírási módban. Okirathamisításról szemérmesen egyik érintett fél sem beszélt, ám az RTL-Klub híradójának nyilatkozó Bárándy Péter volt igazságügyminiszter szerint itt pontosan erről lehet szó, egy szintén a kereskedelmi televíziónak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő parlamenti képviselő szerint pedig akár több ezer ilyen irat is létezhet, az aláíráshamisítás általános gyakorlat a magyar Országgyűlésben, leggyakrabban az ablakra tett papírokon "intézik".

Okirathamisításról egyik érintett fél sem beszélt
Laikus jogértelmezésem szerint ez a gyakorlat több súlyos bűncselekmény megalapozott gyanúját is felveti, ezért a Magyar Országgyűlés mások helyett aláírogató tagjait és az ügyben zajló nyilatkozatháborúban bűnbakként szerepeltetett munkatársaikat, sőt "szakértőiket" (értsd: aláírás-hamisító szakembereiket) felelősségre kéne vonni bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett okirathamisítás, a közvélemény félrevezetése, és a Magyar Köztársaság jogrendjének aláásása miatt. Ha ugyanis a törvényhozás hamis iratok alapján, törvénytelenül működik, az megkérdőjelezheti az általa elfogadott jogszabályok legitimitását is, teljes káoszt okozhat a jogszolgáltatásban és alkotmányos válsághoz is vezethet. De ne legyenek illúzióink, el lesz sikálva ez a balhé is: a botrány hatására - hétvégén, rekordidő alatt született konszenzussal - az aláíráspecsét vagy az elektronikus aláírás bevezetését tervezik az Országgyűlésben, így ha meg nem is szűnik, de végképp tettenérhetetlenné válik majd a képviselő urak drága szabadidejét ciklusokon átívelve védő jogsértő gyakorlat.