Judit
3 °C
7 °C

Nem törnek át

2002.05.03. 09:00
A MIÉP szerint azzal, hogy Magyarország baloldali kormányt választott, szembehelyezkedik az európai trenddel, amely - úgymond - éppenséggel a jobboldali - sőt jobboldali radikális - pártokat juttatja hatalomra, vagy a hatalom közelébe sorban, országról-országra. Valóban: a jobboldali-populista pártok Nyugat-Európa-szerte mozgolódnak, a közelmúltban több választási sikert is arattak, és mintha kezdene beszivárogni a mainstream politikába bevándorlóellenes, euroszkeptikus és globalizációellenes hangnemük és világlátásuk. A kijelentésnek súlyt ad a minden további nélkül lefasisztázható Jean-Marie Le Pen meglepő sikere a franciaországi elnökválasztások első fordulójában. Rajta van a para a nyugat-európai baloldalon.

Le Pen
De vajon tényleg félni kell a jobboldali radikalizmus megerősödésétől? Nem biztos. A példánál maradva, Le Pen elsőkörös sikerét az okozta, ami Magyarországon a MIÉP vesztét: a részvételi arány. A (parlamenti képviselettel nem is rendelkező) Nemzeti Front jelöltje alig valamivel kapott több szavazatot, mint hét évvel ezelőtt, a százalékos eredmény csak azért nagyobb, mert összességében kevesebben mentek el szavazni. Ahhoz, hogy Le Pen a második fordulóba jusson, szükség volt továbbá a baloldal példátlan megosztottságára is.

Kétségtelen, hogy számos északi országban (például Hollandiában, Dániában vagy Belgiumban) az elmúlt években növelték szavazataik (és képviselőik) számát a jobboldali radikálisok, de másutt éppenséggel visszaestek. Olaszországban például - bár hatalmon vannak - látványosan meggyengültek a posztfasiszták és az EU- és Dél-ellenes Északi Liga. A német tartományi választásokon és Norvégiában is visszaestek a szélsőségesek. Az osztrák Szabadságpárt ma már csak árnyéka korábbi önmagának, jórészt komolytalan kormányzati szereplése miatt.

Nem is mind fasiszta

A barnaingesek áttörésével azért is kár riogatni, mert azok a pártok, amelyeket általában a jobbszélre szokás helyezni, korántsem mind ugyanolyan gázosak. A xeno- és homofób, Európa-ellenes és holokausztrelativizáló Le Pen ugyan valóban korrekt fasiszta, de nincs sok köze például a holland Pim Fortuynhoz, aki nyíltan vállalja homoszexualitását, és bevándorlóellenes retorikája is lényegesen tompább a franciáénál. A lefasisztázott politikusok egy része inkább libertárius, mint náci, ami lehet, hogy a jóléti államhoz szokott kényelmes Nyugat-Európában sokakat megrémít, de ettől még nem biztos, hogy tényleg félni kell.

Jörg Haider
Izgalmasabb kérdés, hogy pontosan miben is rejlik e pártok népszerűségének titka. Szavazóik nagy részét gyakran nem a xenofób, EU- és globalizációellenes szlogenek mozgatják meg, hanem inkább a "hagyományos" középpártok szürkesége, pöffeszkedő arroganciája, amellyel szinte természetesnek veszik, hogy az emberek rájuk szavaznak. A "komoly" politikusok ráadásul elkövetik azt a hibát, hogy értelmes vita helyett leszélsőségesezik, vagy egyszerűen lehülyézik a náluknál radikálisabb, gyakran persze valóban szalonképtelen politikusokat. A populistákra leadott szavazat ezért gyakran inkább csak tiltakozás, mint a párt politikájával való igazi azonosulás. Aligha lehet lefasisztázni mindenkit, aki Ausztriában a Szabadságpártra szavazott (a választók 27 százaléka): a két nagy párt évtizedekig tartó, korrupt, unalmas és gyakran inkompetens kormányzása jobb magyarázat Jörg Haider sikerére. Hasonló okokból szerepelt szánalmasan Franciaországban Jacques Chirac és Lionel Jospin.

Kétségtelen, hogy Nyugat-Európában bevándorlásellenes jelszavakkal egy csomó embert meg lehet szólítani, mégsem biztos, hogy a bevándorlók nagy száma automatikusan a szélsőjobbot erősíti. Az európai országok közül Franciaország után Nagy-Britanniában él a legtöbb színesbőrű bevándorló, az ottani szélsőséges párt (a Brit Nemzeti Párt) mégsem rendelkezik parlamenti képviselettel. Erről részben a nagy pártoknak kedvező választási rendszer tehet, de nem csak az: a BNP még a többi szélsőjobboldali párthoz képest is komolytalan, alig több, mint szerencsétlenek egy csoportja, akik a sittről ismerik egymást. A bevándorlókkal szembeni ellenérzések Nyugat-Európában talán Dániában a legnagyobbak, holott viszonylag kevesen vannak, a gazdaság helyzete pedig imponálóan jó.

Viszont egyértelműen municiót szolgáltat a szélsőjobbnak, hogy az elmúlt években igencsak elhalványultak a különbségek a mainstream pártok között. A jobb- és baloldali tömegpártok politikája igencsak hasonlít egymásra, középpártokká váltak, leheletfinom különbségekkel (a legfontosabb kérdésekben a jobboldal a nyolcvanas évek végére megnyerte a háborút). Így olyan ideológiai űr keletkezik, amit a szélsőjobb is remekül ki tud használni: az olcsó baloldali populizmus a Le Penhez hasonló jobboldali radikálisok "programjában" és retorikájában is jelen van.

Az Európai Unió (és rajta keresztül a globalizáció) szintén népszerű ellenségkép a nyugat-európai szélsőjobb számára. A legtipikusabb vádak közül (ti. hogy az EU antidemokratikus, bürokratikus és uniformizál) az első állítás részben jogos, de csak részben: a legfontosabb EU-intézményt, az Európai Bizottságot, amely szemmel láthatólag kezében tartja a kormányrudat, nem a polgárok választják, tagjait a politikusok jelölik ki. De a Bizottság hatalma valójában elég kicsi, mert a törvényeket végül a választott nemzeti politikusokat tömörítő Európai Tanácsnak kell jóváhagynia. A látszólag elérhetetlen és számonkérhetetlen, de mindazonáltal hatalmas Brüsszelt mégis könnyű démonizálni.

Ugyanez igaz a globalizációra, amiről a legtöbb ember fejében csak viszonylag szimpla sémák léteznek, viszont hátrányai jóval számosabbnak tűnnek, mint előnyei. Legalábbis könnyebb rájuk mutatni egy drámai kézmozdulattal (karlendítéssel).

A gond mindezzel az, hogy a bevándorlás, a mainstream politizálás látszólagos kiüresedése, az európai integráció és a globalizáció olyan kérdéseket vetnek fel, amelyekre nincs könnyű és egyértelmű válasz. Viszont jó alapanyagként szolgálnak populista és szélsőséges szlogenekhez. Ezért megkerülhetetlen, hogy hosszútávon is megéljenek belőlük a Le Penhez és Haiderhez hasonló kellemetlen alakok. Jórészt a mainstream politikusok felelőssége, hogy elgáncsolják őket, ha már teljesen megszabadulni tőlük nem lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?