Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szökevény másodpercek

2005.12.31. 00:08

A hóban brékelő őzikék nem is sejtették, hogy a két bokorral arrébb kipirosodott bütykökkel, tüdőszakadás határán loholó szökevénymásodperc mögött épp azokban pillanatokban bontakozik ki a ködből egy kutyaszánon a kigyúrt szerző (k.sz.), jobb kezében egy megafonnal, amikor a háton pörgést gyakorolják. Hiába szököl, rivallt gépével a k.sz., amire az In Da Clubra brékelő őzikék is felkapták a fejüket.
– Nem is tudtam, hogy ilyen sok szálon futnak az események – mondta az egyik.

Mindez közepesen sokkal azután történt, hogy egy füstölő atomórába kapaszkodó, keresztbe ferdült szemüveget viselő tudós kétségbeesetten nézte a kirobbantott falat, amelyen át a szökőmásodpercek távoztak.

Hintaszékével hanyattesett az elnök, amikor megtudta.

– Mi az, hogy lassul a Föld, ki küldött?! – üvöltött Geena Davis a lámpába hunyorgó, enyhén zúzódásos szökőmásodpercre.
– Tikk – morogta a szökevénymásodperc.

– Lengyel zenével kínoztuk őket Gunatanamón, de semmi eredmény – foglalta össze a pribék a székében hintázó elnöknek.
– Jól van, akkor eltussoljuk a dolgot, tagadjuk a szökőmásodperceket – mondta az elnök, majd hanyatt esett a hintaszékével.

Michal Madsen a vidámparkban üldözi a magát ücsit szlopáló kiskölyöknek álcázó szökevénymásodpercet. A nyugodt arcú nyomozó kétségbeesetten üvölt a körhintán, hogy miért lassul a Föld. A vattacukros sunyin vigyorog.

Az utolsó szökésben lévő másodperc egy televíziókkal teli kirakatnál áll. A képernyőkön lassítva mutatják, ahogy az elnök lábai a plafon felé lendülnek, és eltűnik a hintaszék alatt.

Az utolsó szökésben lévő másodperc a kirakatnál a medvét kikészítő rozsomákpillangó támadását megörökítő természetfilmet nézi. Azután a bizsuműsort, az motorlajműsort, a szupercsontvázról a szóló rajzfilmet és az időjárásjelentést.

Geena Davis kedvesen mosolyogva integet. Végefőcím.

A szökevénymásodperc kalandos sorsát továbbra is figyelemmel kísérhetjük a következő részekben:
Szökevénymásodperc és a mókusok
Szökevénymásodperc Franciaországban
Szökevénymásodperc visszavág I-II
Szökevénymásodperc: túlélés és kemény hasfal – garanciális ugrálás, mínusz tíz százalék.