József, Bánk
-6 °C
0 °C

Juci százat tejelt

2001.10.25. 12:11
Riporter: - Mindent összevetve Juci esélyes arra, hogy megdöntse a jelenlegi 125 ezres magyar tejtermelési rekordot. Igyekeznie kell, hiszen kihívója akad bőven - hangzott el az m1 Híradójában. És itten egy jegyzet állna, ha ehhez lehetne mit hozzáfűzni.

Juci, a Holsten-Fríz elérte a százezer literes hozamot, tőgyei még mindig szépek, és ezzel bekerült az arany törzskönyvbe - derült ki a hazai közszolgálati televízió hírműsorából, két echte ungarische Papp Endre-mosoly között. Holsten-Fríz létére. Szégyellje magát Juci, mi az, hogy nem magyar tarka! Van pofája holland ősökkel, német névvel rekordot dönteni? Itt Magyarországon.

De Jucinak volt pofája. Sőt, ha így folytatja, megdöntheti a százhuszonötezer literes magyar csúcsot. Közszolgálati híradó, 2001. 10. 24.

A riport teljes szövege az Observer leirata nyomán:
Mv.: - Országos bajnokjelölt az a hódmezővásárhelyi tehén, amely élete során eddig több mint 100 ezer liter tejet adott. A Juci névre hallgató állat teljesítményével bekerült a magyar arany törzskönyvbe, ahol rajta kívül még 50 hasonlóan jeles tulajdonságú marhát tartanak nyilván.

Riporter: - A 12 esztendős Jucit gondozója nem éppen hízelgő szavakkal kísérte az ünnepélyes díjátadásra, pedig a kétszeres üknagymamának most nyugalomra van szüksége.

Marton János, ,,Juci'' gondozója, Hód-mezőgazda Rt.: - Ez a tehén most a borjúzás öröme elé néz, és ezért különös tekintettel kell rá lenni, hogy a borjút ki bírja hordani.

Riporter: - A színes koszorú jelzi azt, hogy Juci eddig több mint 100 ezer liter tejet adott. Tenyésztők szerint ehhez képest megkapóan szép a tőgye, sőt kifogástalan lábakkal és kecses hátsóval rendelkezik.

Bognár László ügyvezető igazgató, Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete: - Ha Jucika életkorát emberi életben adnák meg, akkor kb. olyan 75-80 éves idős hölgynek felelne meg. Csak hát Jucikát még 4-5 esztendeig biztosan fejik.

Riporter: - Már ha megéri. Ugyanis ahhoz, hogy egy liter tejet adjon az állat, 400 liter vért kell átáramoltatnia a tőgyén.

Bognár László ügyvezető igazgató, Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesülete: - Éppen ezért 150 literhez 40 millió liter vér kell. Ez egy borzasztó nagy teljesítmény, ezt túl kell élni, ezt meg kell tudni termelni.

Riporter: - Mindent összevetve Juci esélyes arra, hogy megdöntse a jelenlegi 125 ezres magyar tejtermelési rekordot. Igyekeznie kell, hiszen kihívója akad bőven.