Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Torgyán és Szívós vázája

2001.07.11. 12:38
Jómagam eddig csodálkoztam azon, hogy Torgyán József viszonylagos csendben maradt a Fradi bajnoki címét illetően. Nyilván kisebb baja is nagyobb volt ennél, hiszen ha - kis túlzással - egy frakcióülést kívánt volna összehívni, akkor a meghívók egy részét a Gyorskocsi utcai előzetesbe kellett volna postáznia. Sokat azonban nem kellett várni, hogy megszólaljon.

Nyilván ez a vitrinbe került, a centenáriumi ereklyék mellé

Szerda délelőtt vendégül látta Torgyán a Ferencváros vezetőit és vezérszurkolóit. Gratulált nekik, ám azon talán még ő is meglepődött, hogy kitüntette őt Furulyás János. Egy díszoklevelet kapott tőle és egy kristályvázát. Alighanem ezeket is odateszi a vitrinjébe, azon serlegek mellé, amivel ő magát tüntette ki a Fradi centenáriumi ünnepségén, ami olyan jól sikerült, hogy kétszer is megrendezték - amúgy röhejes és a klubhoz méltatlan volt -, így kétszer is kitüntethette hű fegyverhordozóját, Szabadi Bélát.

Szabadit, aki mindaddig - saját bevallása szerint - alig járt futballmeccsen, a sporthoz sem volt sok köze, ám az vitathatatlan, hogy sokat tett a Fradiért. (Mostanság lesz ideje meccset néznie, igaz a helyszínen aligha.)

A pénz jött, hirdetés nem kellett?

Sok mindent meg lehet kérdőjelezni, azt azonban aligha, hogy ők ketten valóban előre akarták vinni a Fradit. Ezért kötöttek szerződést a Concordiával, az Agrárinnovációs Kht-vel valamint a fehérjefeldogozóval - a hírek szerint összesen majd' százmilliós reklámszerződéseket. Más kérdés, hogy ez a pénz hová vándorolt, hiszen Furulyás János februári megválasztása után búsan mondta: több mint ötvenmilliós a hiány az egyesület egészét tekintve.

Az is más kérdés, hogy ki adna akárcsak egy milliót is, ha nem jelenne meg a hirdetése a stadionban. A minisztériumhoz közelálló cégek táblái viszont, ha ki is voltak téve, gyaníthatóan olyan helyre volt függesztették ki, hogy nem sokan fedezték fel a létezését.

Szabadinak és Korompainak került eddig a legtöbbe a fradizmus

Mindazonáltal a Fradi tényleg bajnok lett, és a sok rossz között ebben a mezőnyben a zöldek voltak a legjobbak. Bár ez a bajnoki cím Szabadi és Korompai Nikolett letartóztatásával járt, akik bíznak az igazságban. Torgyánt ünneplik, nélküle nem sikerült volna a siker - ez az elöljárók vélekedése. Még az is lehet, hogy ha Szabadi történetesen szabad, akkor őt is kitüntetik. Ám ez az egész fradizmus alighanem neki Korompainak került a legtöbbe.

Kevés személyiség osztotta meg a közvéleményt annyira, mint a Torgyánt megelőző elnöké, Szívós Istváné. Kedden Bárdos András vendége volt a Sateliten az egykori olimpiai bajnok, aki elmondta, hogy egyre többen kérnek tőle bocsánatot, amiért korábban bemocskolták a nevét, amiért méltatlan körülmények között kellett búcsúznia a Ferencváros éléről.

Szívós búcsúajándékként kapott vázát

Szívós esetében megdőltek a vádak, a vizsgálat bebizonyította, hogy nem ő a felelős a félmilliárd forint eltűnéséért, hiszen felélte a klub.(Mondjuk, az is komikus, hogy a pazarló gazdálkodásért a főkönyvelő, Emmike a gyanúsított.)

A sors furcsa pikantériája, hogy Szívós is kapott egy vázát - búcsúajándékként, épp az őt kirúgó Torgyánéktól. Azóta a Fradi-pálya környékére sem tette a lábát, igaz nem is hívják.