Árpád
-2 °C
4 °C

A tőzsde hazavág

2002.07.26. 09:49
Nehéz szavakat taláni a felfordulásra. Láttunk már zuhanást, kemény csődöt, kreativ adófizetést, kétértelmű könyvelést, de ilyen szélesvásznú változatban nem láttunk még gazdasági és politikai felfordulást. Nagy a kavarás, New York-i zsidó szóval élve: a haserei, és a kavarásnak sok a szenvedő alanya.

Ugyanakkor sokan a zavarosban pecoválnak. Fagyos arccal csalogatják a zuhanó papírokat, fárasztanak, orsóznak, akasztanak: gyere apukához picim, gyere, gyere. Elvégre a krach nem más mint az az áldott idő, amikor a pénz visszaszivárog jogos tulajdonosához.

A Bush-Cheney földgáz-kőolaj junta keményen uralja a piacot, ahogyan a Morgan-ház és CitiGroup is. De talán valami megváltozott szerdán, talán túl mélyre adták a papirokat, és beindult az egyetemes vásárlás.

A dohányzó urak megtámasztották a tőzsdét, ahogy megtámasztották 1929-ben is. A Plunge Protection Team, a PPT, a Morgan, a Chase, a Rockefeller-házak ismét nagy tapaszt nyomtak a vérző sebre.

A kis, térdvédős, babaarcú, láthatatlan lányok, akik megtámasztják a hímvesszőt a forgatás közben
De ez Wall Street zsargon, az East Village-ben egyszerűbb és nagyszerűbb a mai nic és a mai magyarázat: Wall Street Fluffers, market fluffers, fluffers, a kis, térdvédős, babaarcú, láthatatlan lányok, akik megtámasztják a hímvesszőt a forgatás közben ha netán rossz napja lenne a pornósztárnak. S volt is itt minden, rossz félév, rossz hónapok, rossz napok, kéthetes tüdőzés, támasztás, feltámasztás, halott ember rally, fluff me honey, haserei.

S persze hatvanhárom nyelven a káromkodás, és ha az angolszász lélekben lenne kárörvendő hajlam, akkor menne a kárnak ma komoly örvendése is, mert sokan és nagyot buktak, és menne a bizony-én-megmondtam-előre okoskodás is, de nem megy mert keményen a torkokra akadt a szó, mondhatni ordító Amerikánkban a csend.

Nézegeti a polgár a bankszámlát, a nyugdíjalapot, tüdőzi az alapokban eltünt pénz porát. Nagy volt a öröm a NASDAQ 5000-es korában, nagy a nyüszítés most az alján - a sikernek mindig sok az anyja, a kudarc valahogy mindig árva.

A kétszázkilences amerikai háttérember már javában zsákol
Fogadkozunk is, nem, nem soha. Fogadkozunk, "we won't get fooled again." Fogadkozunk, háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza. De a kend, a gyors kezű fluffer, a dohányzó díszpolgárok valahogy felszívódtak, mint megannyi X-akták-beli földöntúli. A tettes, a kétszázkilences amerikai háttérember már javában zsákol, zúzza a bizonyítékot, tünteti a tüntetnivalót. De jaj neki, lesz még itt kormányváltás. Lesznek kormányváltó erők. Lesz ez meg az, wag the dog, meg üssük Iránt.

Vagy nem. Mert sok még a zsír a tengelyben, jóllakott népünk békére és cirkuszra vár. Ami eltűnt az csak a jövő, apósnak félmillió dollár, meg a bizalom.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?