Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nap, amikor kitört a médiabéke

2002.08.23. 10:35
Az Országgyűlés ma 95 százalékos többséggel elfogadta a médiatörvény módosítását, mellyel a politikusok gyakorlatilag lemondtak minden lehetőségükről, hogy beleszóljanak a közszolgálati televízió és rádió dolgaiba.

A határozathozatalt követő közös sajtótájékoztatón a parlamenti pártok frakcióvezetői és médiapolitikusai elmondták: "az önkritika foglalkozásunkból adódóan nem erősségünk ugyan, de végre beláttuk, mi vagyunk az utolsók, akik meg tudják ítélni a közszolgálati médiumok pártatlanságát, és 12 év alatt magunknak is bebizonyítottuk, nem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy ideológiai megfontolásokból kihasználjuk beavatkozási lehetőségeinket".

Pető Iván tógája klasszikus esésű redőit igazgatva szerény mosollyal hozzátette, az isteni Odüsszeusznak is ki kellett magát köttetni az árbochoz, hogy ellen tudjon állni a szirének kísértésének.

Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa újságírói kérdésre válaszolva elmondta, elégedett a törvénnyel, bár az ő szívéhez a "Túlzásba vitt önkritikával a nemzetért" polgári kör és az MSZP "Friedrich Hayek örök" platformjának javaslata állt a legközelebb, mely szerint meg kellene szüntetni a közmédiumokat, ha egyszer nem tudunk olyan rendszert kialakítani, amelyik nem űz csúfot a közszolgálatiság önmagában is gyanús eszméjéből.

Pető Iván az Index felvetésére elismerően utalt Orbán Viktor híres, "Nem embernek való feladat az idő ide-oda zökkentgetése " kezdetű beszédére, mellyel 2002. augusztus 30-án az MTV székháza előtt kirobbantotta a médiabékét.

Bizonyára Önök is emlékeznek még arra a hihetetlen pillanatra, amikor a polgári értékrend szimbóluma kimondta a kimondhatatlant: "Barátaim! Lehet, hogy tévedtem. A jogérzékem ma valahogy azt súgja, megsértettük a közszolgálati televíziózás pártatlanságát, és ez alól nem menthet fel bennünket az sem, hogy nemes ügyért tettük.

Bizony mondom néktek, elragadott bennünket a hübrisz, amikor ilyen eszközökkel akartuk orvosolni a történelem igazságtalanságát, hogy a jobboldali értékrend ennyire nincs jelen a magyar sajtóban. De ha már így együtt vagyunk, mondjuk ki jó hangosan, és otthon is adjuk tovább, hogy az ország minden zugába eljusson: vesszen a kognitívdisszonancia-redukció!

És minden rendelkezésünkre álló törvényes eszközt vessünk be annak érdekében, hogy az Országgyűlés a parlament parkolójában végre állítson emlékművet Tristan Tzarának."