Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A hiteltelen és álságos megtisztulás

2004.05.28. 11:27
Boldog időket élünk, jó úton jár a magyar futball, töretlenül halad a megtisztulás útján, az alagút végén ott a fény, hallottuk csütörtök éjjel és azt megelőzően is a hazai fociban ilyen vagy olyan módon részvevőktől. Elérzékenyülve figyelhettük az elérzékenyült Pintér Attilát, elszorult a torkunk, Fradi-mezben dobogott a Fradi-szív. Mosolygott Szieben ligaigazgató, hiába, ő már a télen is mondta, ameddig őt mosolyogni látjuk, addig nem kell aggódni a magyar futball jövőjéért.

Így hát nyugodjunk is meg - a kétkedők szégyelljék magukat -, tényleg közel a feltámadás, néhány apró tényre azért ezekben az emelkedett pillanatokban sem árt emlékeztetni a futballból még jól élő, a futballért ugyanakkor ellentmondásos döntéseket hozó vezetőket.

Tököli meg is kapta hárommeccses eltiltását, amit a fegyelmi bizottság jó érzékkel felülbírált
Hogy messzebb ne menjünk, ott van mindjárt Tököli esete. Tavaly tavasszal egyszer sprintelt igazán, akkor sem a labda, hanem Kassai játékvezető után, akit hátulról jól láthatóan meglökött - ez csak a bírónak nem tűnt fel. A csatár a tévéfelvételek alapján aztán hatmeccses eltiltást kapott. Idén Siófokon is összekülönböztek, aki nem jártas a tv-keresztüli szájról olvasásban, annak is napnál világosabb volt, hogy Kassai bíró mit csináljon az édesanyjával. A játékvezető érthetetlenül tűrte a megaláztatást, nem állította ki a játékost a meccsen, csak utána, Tököli meg is kapta hárommeccses eltiltását, amit a fegyelmi bizottság jó érzékkel felülbírált - igen kellemetlen helyzetbe hozva ezzel a bírót - így a csatár játszhatott a Debrecen ellen.

Pintér edző ugyancsak a kiállítás sorsára jutott a Balaton, de a liga vezetői nem vállalták fel a konfliktus lehetőségét, és az ügyét elnapolták, így Pintér leülhetett a kispadra, csapatával együtt ünnepelhetett. Ő egyébként hajlamos sikeredzőként beállítani magát, ám felhívnánk a figyelmét, hogy Garaminál a Fradiból egyszer állítottak ki, az ő regnálása idején kilencszer, és Garamival 32, míg Pintérrel 25 pontot szereztek a zöldek.(Azt most hagyjuk, hogyha nincs váltás, már korábban is megszerezhette volna az első helyet a csapat.) Másrészt Dajka is több pontot ért el Sopronban, mint ő.

A Liga nem akart belenyúlni a bajnokság végkimenetelébe, így hát úgy szólt bele, hogy homokba dugta a fejét. Nálunk ilyen a megtisztulás, örüljünk neki. Kicsit hiteltelen, kicsit álságos, de legalább. Az angolok ellenben mindenféle mérlegelés nélkül eltiltották nyolc hónapra Rio Ferdinandot, mert nem ment el a doppingvizsgálatra, az sem érdekelte különösebben az ottani döntéshozókat, hogy a védő az Európa-bajnokságot is kénytelen lesz kihagyni.

Mezey után bárki sikeres lehet - talán még Tornyi Barnabás is
Ebben a megtisztuló bajnokságban az is előfordulhatott, hogy az edzőképzés mindenható atyja és irányítója a nyolcadik helyen átadja csapatát egy fiatal, ambiciózus edzőnek, aki aztán a második helyre vezeti az Újpestet. Az exkapitány korábban a Vasast a hetedik helyen "passzolta le" és Bozsik így lett harmadik. Két tényre mutat rá mindez. Mezey után bárki sikeres lehet - talán még Tornyi Barnabás is -, illetve nem kisebbítve Mészöly érdemeit, teljesen mindegy ki játszik a bajnokságban, a fiatalokkal is lehet sikert elérni.

Ebben a megtisztuló bajnokságban az is előfordulhatott, hogy izgalmas lett a vége, jövőre viszont aligha kell ilyesmitől tartani, mert a Liga döntése értelmében újra tizenhat csapat lesz, cserébe nem lesz rájátszás. Ennek a lebonyolítási formának nem az volt az előnye, hogy három csapat is bajnok lehetett még az utolsó fordulóban, hanem az, hogy a magyar nívót figyelembe véve akadtak jó és küzdelmes meccsek a felsőházban. Az MTK-tól eltekintve legalább egyszer élvezetes meccset játszott mindegyik együttes. Ebben a nagy megtisztulásban erre már nem lesz szükség.

Lehet viszont továbbra is zavartalanul zsidózni az örökrangadón, mert a bíró nem hallja, a ligát meg nem érdekli, röhejes üzleti tervekkel nekivágni a bajnokságnak, mert hitel van, csak ne kelljen visszafizetni. Ja, és lehet majd minden héten a megtisztulásról beszélni is - tévécsatorna és újság már van hozzá.