Szilárda
-4 °C
2 °C

Wall Street, negyedik negyedév

2002.10.04. 10:30
A harmadik, gyötrelmes negyedévnek vége, és mint Prágában a víz, új bölcsesség árad Amerika-szerte. Wall Street marad mérsékelt, pragmatikus. A dohányzó urak értik, amit nem értenek a demokraták, a liberálisok és a mélázó európai csatlósok: az amerikai imperializmusnak új piac kell, új terjeszkedési lehetőség, hogy a megszokott életforma meglegyen, ahogyan a narancslé is az asztalokon Los Angelestől Budapestig. És amíg az utolsó löves el nem dördül Irakban, amíg ki nem nyílik az ötvenöt milliós iraki és iráni piac, addig nem lesz komoly gazdasági felfutás. Ahogy nem lett volna nyolc clintoni aranyév, nem lett volna kellemes európai gazdagság háború nélkül, az öbölháború nélkül - bár ma már úgy emlegetjük: az első olajháború.

ne oda igyekezzünk ahol a korong volt, vagy éppen van
Az utcán ismét a keménygallér a divat és a fegyelem. Már egy hete a Bear & Stearn által küldött memorandummal volt tele az internet. A dotcomkorszaknak vége, megkérjük dolgozóinkat, hogy hétfőtől vasaltan, keménygallérban és pontos időben jelenjenek meg. És miközben a píárosztályok keményen munkálkodnak az új jelszavakon - Old is Gold, vissza a múltba -, a nyolcvanas évek kedvenc gazdasági filozófiáját suttogják az emberek a liftekben - a Wayne Gretzky-i pillanat -: ne oda igyekezzünk ahol a korong volt, vagy éppen van, hanem oda ahol lesz.

És mondhatni, ez a felvezető mondat a nagypolitikába - mert nem az volt Clinton problémája, hogy Monikával töltötte idejét, hanem, hogy hagyta az OPEC fekete seregét bekorcsolyázni Afganisztánba, Csecsenföldre, Szomáliába, az Elefántcsontpartra és sokak szerint a megszállt Palesztin területekre is. Valahogy a CIA lemaradt egy lépéssel - a Wayne Gretzky-i pillanat elmaradt, és most küldeni kell a nagyágyúkat, meggyőzni a világot, az új olaj- és földgázmezők - az einstand erős szó lenne - bekörnyékezésére.

igy jött létre az új Druzsba vezeték
És igy jött létre az új Druzsba vezeték gondolata a texasi Bush-Putyin csúcson, mondhatni egy firszovi pillanat, mondhatni új világrendszer, a nagyorosz délvidéken kitermelt kőolaj és földgáz Japánba, Koreába és Kinába juttatásának lehetőségéről, valamint az OPEC és a muszlim világ sakkban tartásáról.

És most, miközben a háború első napjait éljük, kemény szavak röpködnek csatlósaink felé. A megsértett amerikai perszóna keményen vágott vissza a német választások alatt elhangzott dolgokért. Aztán a háttérhírszolgálaton megtalálható, és ma a CNBC politikai műsorán is emlegetett Bush-Rumsfeld magánbeszélgetés... Avagy a régi texasi bölcsesség: tartsunk a győztesekkel, különben az élet olyan lesz mint tyúkólban a létra: rövid és... savanyú.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!